פסח מתקרב ואיתו גם החופשה המיוחלת. אך מה קורה מבחינת ימי החופש שלנו? במקומות עבודה רבים המעסיק מוציא את כל העובדים לחופשה מרוכזת במהלך חג הפסח.
יש להודות שזוהי אינה בשורה עצובה וניתן לשער כי רב העובדים מרוצים מהחופשה הארוכה, על אחת כמה וכמה כאשר לילדים יש חופש ממסגרות הלימוד, וממילא ההורים יתקשו להגיע לעבודה. אך מה יעשה אותו בחור אשר סולד מהמשפחתיות של חג הפסח ולא מעוניין לצאת לחופשה? האם המעסיק יכול לכפות על העובד חופשה במהלך החג? התשובה, המפתיעה, או אולי לא: היא כן.
"העובד ניצל את כל ימי החופשה? המעסיק חייב לשלם על החופשה הכפויה"
"לפי החוק, בתנאים מסוימים מעסיק יכול להודיע לעובד על חופשה כפויה", מבהירה עו"ד מיכל שווד, מנהלת פורום עבודת נשים והריון במתחם המשפטי פרקליטיIL. "יש לציין, שסיבת החופשה אינה רלוונטית, כל עוד היא עונה על התנאים הנדרשים, כלומר, האמור להלן נכון לגבי כל חופשה כפויה ולא רק לגבי חופשה במהלך החג".
עו"ד שווד מסבירה, כי אם אורך החופשה עולה על שבעה ימים, כולל, על המעסיק להודיע לעובד על החופשה לפחות שבועיים מראש. אם מדובר בחופשה קצרה יותר, הרי שאין דרישה להודעה מוקדמת. זאת ועוד, ימי החופש ינוכו מימי החופש שהעובד צבר במהלך תקופת עבודתו.
במידה והעובד ניצל את כל ימי החופש שצבר, הרי שאסור למעסיק להכניס עובד לצבירה שלילית של ימי חופשה וכן אסור לו להפחית בשכר בשל היעדרות, אלא, המעסיק מחויב לשלם לעובד שכר מלא על ימי חופש אלו.
ומה קורה השנה בחג הפסח?
השנה, ימי העבודה במהלך חג הפסח הינם ימים רביעי, חמישי וראשון - ימי חול המועד. כלומר, עובד היוצא לחופשה מרוכזת במהלך החג יחויב בשלושה ימי חופש (בשבוע עבודה של חמישה ימים).
בהתאם לחוק חופשה שנתית, היום הראשון והיום האחרון של החג, הינם ימי חג שאין עובדים בהם, ולכן משכורת העובד לא תיפגע, וימים אלו לא יכנסו לחישוב מניין ימי החופשה. זאת בדומה ליום שישי ושבת, שהם ימים שאין עובדים בהם (בשבוע עבודה של חמישה ימים). כל זאת בנוגע לעובד בשכר חודשי. גם עובד בשכר יומי ושעתי זכאי, בתנאים מסוימים, לקבלת תשלום מלא עבור ימי חג אלו.
שוב לציין, כי יום ערב החג (השנה, מדובר ביום שני), הוא אינו יום עבודה רגיל. "לפי סעיף 9 לצו ההרחבה בעניין קיצור שבוע העבודה במגזר העסקי, בערב חג יש לעבוד שעה אחת פחות מיום עבודה רגיל (בערב יום כיפור יש לעבוד 6 שעות בלבד)", מציינת עו"ד שווד. "זאת במידה ואין הנחיה המקלה על העובד, כגון הסכם קיבוצי או אישי. עם זאת, במידה והמעסיק בוחר להוציא את העובד לחופש כבר מיום ערב החג, הוא מחויב בתשלום יום עבודה מלא או בניצול יום חופש מלא (אלא אם כן, קיימת הנחיה מקלה, כאמור לעיל).
לסיכום, אם זה טוב ואם זה רע, מותר למעסיק להוציא את העובד לחופשה.כל שנותר כעת, הוא רק לתכנן כיצד לנצל את החופשה הכפויה!