תעודת הזהות של דן רוזנבאום. "בוטל" | צילום: mako דן רוזנבאום מירושלים עלה מבריטניה כמתנדב בתקופת מלחמת ששת הימים (בשנת 67') מטעם תנועת בני עקיבא. לאחר כשנה של סיום לימודיו בבריטניה חזר לישראל, הכיר את אשתו והקים משפחה בת שבעה ילדים ובמשך השנים עבד בארץ. הוא שילם כדין את כספי הביטוח הלאומי ומס ההכנסה. אך כעת, כשהגיש בגיל 70 בקשה לקבלת קצבת הזקנה שמגיעה לו, נאמר לו לראשונה: 'אתה לא אזרח ישראלי ואינך רשום בארץ ב-41 השנים האחרונות'.
"בגלל קשיי פרנסה דני עבר לעבוד באנגליה בשנת 2005. בשנה שעברה, לפני פסח, הוא החליט שבגיל 70 הוא רוצה לחיות עם אתנו המשפחה בארץ", מספרת אשתו מרגלית, "הוא מסר חזרה את הדירה ששכר והיה בטוח שמגיעות לו זכויות של תושב חוזר. אבל אז, כשבדק את העניין נאמר לו – 'אתה לא אזרח ישראלי ומבחינתו אתה לא קיים בארץ מאז שנת 72'. אם היית בארץ זה היה באופן לא חוקי'".
במשרד לביטוח לאומי וברשות המיסים מתועדים תשלומיו של דן במשך כל השנים בהן עבד בארץ, אך גם כשהגיע לדרוש את קצבת הזקנה המגיעה לו נמסר לו שאי אפשר יהיה לעשות זאת ללא אישור משרד הפנים. "בביטוח לאומי אמרו שיש להם את כל התיעוד ויודעים שהוא עבד ושילם את כל מה שהיה צריך", מרגלית אומרת, "אבל במשרד הפנים טוענים שלפי הרשומים הוא לא נמצא בארץ מאז שנת 72' ולכן לא מגיעה לו קצבה".
"רוצה להירשם כאזרח ישראלי? חזור לגור שנה נוספת באנגליה"
"בשנת 68' דני ואני הכרנו, הוא קיבל תעודת זהות שנראתה רגילה לחלוטין אבל בדיעבד הייתה כנראה זמנית. הוא קיבל את כל ההטבות שמגיעות לעולה חדש ולכן היינו בטוחים שזה הסטטוס שלו וגם במסמך שקיבלנו מאגף מס ההכנסה במשרד האוצר נכתב שהוא מקבל כהטבה כ'עולה'. בשנת 72', הוא פנה לראשונה למשרד הפנים בבקשה להוציא דרכון ישראלי, אך גם לאחר שלושה ביקורים במשרד לא מצאו את התיק שלו ונמסר לו שהתיק שלו אבד. מאז הוא נשאר עם הדרכון הבריטי שלו ומעולם לא התעוררה בעיה בעניין, גם כשנסע לחו"ל וחזר לארץ. נולדו לנו שבעה ילדים בישראל, כולם שירתו בצה"ל או בשירות לאומי ומעולם לא חשבנו בכלל על האפשרות כזאת", מספרת מרגלית לתכנית "יהיה בסדר" בהגשת אביב לביא ואסף ליברמן בגלי צה"ל.
"'ביליתי' בערך 15 פעמיים במשרד הפנים, בכל פעם למשך שלוש שעות בערך ושום דבר לא עזר", הוא אומר ל-mako בתסכול ומספר כי בעת ביקורו במשרד הפנים בחודש אפריל, ביטלה נציגת השירות במשרד הפנים את תעודת הזהות שהייתה בידיו ובמקומה ניתנה לו תעודת תושב ארעי שתוקפה יפוג ב-9 ביולי.
"החל מהחודש הבא, אין לי שום זכויות בארץ"
כעת, על מנת להסדיר את הסטטוס שלו בישראל, לא מסתפקים במשרד הפנים בחוק השבות המאפשר לו לעלות לישראל כיהודי, והוא התבקש להמציא תעודת יושר ממשלת אנגליה בשל אותן שנים שבהן "נעלם" כביכול. אך העניין מסתבך עוד יותר כשמתברר לזוג רוזנבאום שכדי לקבל תעודה שכזאת דורש הממשל הבריטי מגורים של שנה אחורה במדינה. "אין לנו מושג מה לעשות", אומרת מרגלית, "במשרד הפנים הציעו לו לחזור לגור בבריטניה עד לקבלת תעודת היושר. זה נשמע לי כמו משפט מבייש לומר גם לבחור בן 20 ובטח שלגבר בן 70 שמעוניין לחזור להתגורר עם משפחתו".
פירוט הטבות מס הכנסה לדן רוזנבאום | צילום: mako כיום, דן ומרגלית אינם עובדים ומסבירים כי כספי קצבת הזקנה משמעותיים מאוד עבורם. "אנחנו זקוקים לכסף הזה", מרגלית מדגישה, "שילמנו בעבר על טיפולים לילד חולה סרטן ואין לנו חסכונות. אנחנו נשענים כרגע על הילדים שלנו ולא כך צריך להיות. בפעם האחרונה שהגעתי עם דן למשרד לביטוח לאומי אמרתי לפקידה: 'אם דן לא היה כאן מאז 72' כמו שאתם אומרים, מגיעות לי זכויות וכספים כאם חד הורית על כל אותם שנים. גם כל הכספים שרשום לכם ששילם לביטוח הלאומי ולמס הכנסה מגיעים לנו בחזרה. היא צחקה".
היום, בעקבות פניית הקונסוליה הבריטית בישראל ופניית גל"צ, עודכן דן רוזנבאום כי יקבל הארכה לויזה הקיימת שלו ונמסר לו כי יוכל להוציא תעודת יושר מבלי להתגורר בבריטניה, כפי שנאמר לו תחילה.
"הבנו את דחיפות המקרה ואת החשש שיגורש מהארץ", אמר היום סגן הקונסול של בריטניה בישראל שעלה לשידור בתוכנית "יהיה בסדר" בגלי צה"ל, " דן יצטרך לבקש תעודת יושר מגוף ממשלתי באנגליה. זהו שלב שלוקח חודש אבל בניגוד למה שחשב, לא יחייב אותו לחזור לגור באנגליה".
לאחר פניה של הקונסוליה ושל גל"צ האריכו את הויזה של דן בארץ. בתוך הפרוצדורה הזאת, הוא יוכל לקבל את המסמכים.
תגובת רשות האוכלוסין וההגירה: "מבדיקת הנתונים עולה כי כאשר הגיע מר רוזנבאום לישראל בסוף שנות ה-60, ביקש לקבל מעמד של תושב מסוג א1- מעמד זמני הניתן לזכאי שבות המבקשים לבחון את החיים בישראל מבלי לקבל מעמד קבוע. אם כן הטענה כי אינו רשום בישראל אינה נכונה. מאז שנות ה-60 ועד אפריל 2013 לא הגיש מעולם בקשה לשנות את מעמדו לאזרח ועשה זאת רק לאחרונה, כאמור. משהגיש בקשה לקבל מעמד של אזרח, נדרש להציג מסמכים כפי שנדרש מכל מי שמגיש בקשה שכזו. נבהיר שעשרות שנים היה במעמד זה ומעולם לא היה אזרח ועל כן טענתו כי לא ידע, כביכול, היא תמוהה וזאת לאור העובדה שלכל מעמד ישנן זכויות שונות".