סערה סביב קיצור עונשם של שבעה אסירים ערבים ישראליים. לפני יומיים קיבלו הנשיא, שמעון פרס, ושר המשפטים יעקב נאמן את המלצות ועדת השחרורים שדנה בקציבת עונשי מאסר העולם אשר הוטלו עליהם. בין האסירים: קרים יונס, שרצח ב-1981 את החייל אברהם ברומברג, וישתחרר בעוד 10 שנים. ו-וליד דקה, שהורשע במעורבות בחטיפתו וברציחתו של החייל משה תמם ועונשו נקצב ל-37 שנים.
לאחר ההודעה הוצף דף הפייסבוק של הנשיא באלפי תגובות נזעמות של אזרחים ובני משפחות ההרוגים אשר הפצירו בנשיא לשקול את החלטתו בשנית. "נושא משפחתי כאוב עד מאוד. רוצחיו של אבי ברומברג, קיבלו חנינה מכבוד הנשיא. רוצחים אלו לא היו אסירים למופת וזאת בלשון המעטה. הם התסיסו, המרידו והתפרעו בכל הזדמנות. על זאת, כבוד הנשיא החליט לחון את אותם רוצחים מתועבים שידיהם מגואלות בדם כה רב", כותבת נעה פרידמן, אחייניתו של אברהם ברומברג ז"ל, "ברצוני רק להזכיר לכולם שעונשם המקורי היה מוות, אך לאור העובדה שאנו מדינה 'נאורה' הוא הומתק למאסר עולם וכעת כבוד הנשיא החליט להמתיק שוב - לחופש".
הבוקר, התראיין אבי ברומברג, אחיינו של אברהם ברומברג ז"ל שנרצח על ידי האחים יונס בשנת 1980, בתוכנית "מה בוער" בגל"צ ואף התעמת עם עורכת הדין המייצגת את האסירים. ברומברג העביר ביקורת חריפה על התנהלות הצבא ובית הנשיא בנושא. "לא שיתפו אותנו בהחלטה הזו מעולם", הוא אומר, "התקשרתי אתמול זועם לבית הנשיא וביקשתי פגישה דחופה עימו כדי לקבל הבהרות. את המלחמה הזאת אנחנו עושים למען משפחות החיילים הבאים אשר יגיעו לסיטואציה הזו".
הנשיא לשעבר דחה את הבקשה בפעם הראשונה | צילום: רויטרסאמי פלמור, ראש מחלקת חנינות במשרד המשפטים, ניסתה להסביר את מהות ההחלטה: "במדינות שונות מאסרי עולם הם בדרך כלל לא עד סוף חייו של האסיר. באנגליה, צרפת וגרמניה קוצבים את עונשי האסירים הללו לפעמים ל-13 עד 15 שנה. השיטה הנהוגה במדינת ישראל היא אינה מהמקלות ולכן קציבת מאסר העולם שלנו נעה בין 30-40 שנה". עוד הוסיפה פלמור כי במקרים מסויימים קיימת המלצה לא לקצוב אך במקרה זה ניתן לראות באופן חד משמעי כי אף אחד מהאסירים לא היה מעורב בפעילות חבלנית בכלא.
אבי ברומברג טען בתגובה כי הוא מחזיק בידו מסמך משנת 2004 אשר שולל את הטענה כי האסירים מתחרטים על המעשה. "בשנת 2004 נערכה ועדת שיחרורים מיוחדת ובה הנשיא לשעבר קצב החליט לא לקצוב את עונשם. בוועדה זו גם נחשף מסמך של השב"כ ובו כתוב בפירוש כי האסירים ממשיכים לעסוק בפעולות טרור מתוך כותלי הכלא".
סמדר בן נתן, המייצגת את ארבעת האסירים טענה כי דרישת המשפחות להשאירם בכלא פוגעת בזכויות האסירים. "יש להתייחס אליהם באופן רציני כאזרחים ישראלים", אמרה, "מגיע להם לקבל את אותם הזכויות שאסירים יהודים בעלי אזרחות ישראלית מקבלים. כלל האסירי העולם - עונשם נקצב. הם ריצו עונש של 30 שנה, לאורך מאסר שכזה אין תקדים בקרב אסירים יהודים שרצחו ערבים".
עוד התייחסה עורכת הדין לטענות המשפחה כי עונשם של האסירים הומתק כאשר שונה לפני 30 שנה מגזר דין מוות למאסר עולם: "בערכאה הראשונה נגזר עונשם למוות, ובערעור שונה למאסר עולם. אין מקום לצאת מנקודת הנחה שהם נידונים למוות". עוד מציינת עורכת הדין כי בידה מסמך של ועדת השיחרורים ובו רשום כי פנו למשפחת ברומברג בטרם ניתנת ההחלטה ותגובתם הייתה כי אין להם עמדה. משפחת ברומברג הכחישה את הדברים.