תלמידות כיתה ז' בבית הספר אליאנס ברמת אביב כבר לבושות בבגד ים. בתיק מחכים קרם ההגנה ונגני המוזיקה. עונת הרחצה עבורן מתחילה רשמית היום. "השנה עברה לאט מדי", מסבירה ירדן בת ה-13, "עכשיו לפחות אפשר לנוח ולישון כמו שצריך במשך חודשיים". תלמידי כיתה י' לעומתן, טיפה יותר מנוסים ויודעים שיהיה עוד מספיק זמן להשתזף ונעצרים בבית הקפה הצמוד לבית הספר, לארוחת בוקר מאוחרת. התעודות שקיבלו הבוקר מונחות לצדם וכולם חוגגים את אותו אירוע חגיגי שכל בן נוער מצפה לו עשרה חודשים: סיום שנת הלימודים 2011-2012 והיציאה יחד עם למעלה מ-600 אלף תלמידים נוספים לחופש הגדול. "ההורים יהיו מרוצים מהציונים", מסביר יונתן, התלמיד המצטיין של השכבה בחיוך, "אני שמח לצאת לחופש אבל עדיין נשארו לנו כמה בגרויות. בפועל הפסקנו להגיע באופן קבוע ללימודים כבר לפני חודש כמעט, ככה שהספקנו כבר לבלות".
את סיום הלימודים הם חגגו באירוע נפרד. אם עד היום חשבנו שנשף סיום מפואר מתקיים רק בסיום התיכון – בתום שנת הלימודים של כיתה יב', החבורה מסבירה כי אצלהם קיים נשף נפרד גם לתלמידי י' ו-יא'. "תלמידי כיתה יא' ארגנו את המסיבה וגבו 40 שקלים מכל תלמיד", יונתן מספר, "המסיבה הייתה בנמל, בפנים חילקו צ'ייסרים ומי שלא רצה לשלם על שתייה נוספת הביא בקבוקים ושתה מחוץ למועדון, אבל לא כולנו הלכנו".
חוגגים את החופש בארוחת בוקר בבית קפה. הים יחכה | צילום: אלינור פוקס יונתן מספר שכמי שחבר בקבוצת דוברי האנגלית הוא יאלץ להמשיך ללמוד גם בחופש הגדול, אבל לחברים סביבו יש תוכניות אחרות לגמרי. שקד, פעילה בצופי שבט אביב, מתכננת לצאת למחנה הקיץ ולנפוש עם הוריה באיים המלדיביים, לא פחות. רעות תטוס השנה דווקא לסין ואם ההורים של כולם ירשו תתארגן גם נסיעה משותפת ראשונה לאילת. אסי, חברה נוספת בקבוצה, מתכננת לנצל את החופש כדי להרוויח כסף ותתייצב לעבוד כמדריכה בקייטנה. רותם תבלה את מרבית החופשה בהפיכה למדריכת של"ח צעירה - כחלק מתוכנית הנוער שמפעיל משרד החינוך היא תדריך צעירים בנושאי שדה, לאום, חברה וידיעת הארץ. אבל כולם ינצלו את זמן למנוחה שכוללת הרבה מאד גלישה ביוטיוב וצ'וטטות אינסופית בפייסבוק.
אבל בזמן שרוב הנערים והנערות מאושרים לצאת לחופשה, יש גם מי שחצוי בתחושותיו. עבור הילה, תלמידת כיתה יא' בבית-הספר לאומנויות באשקלון היום האחרון לשנת הלימודים היה גם עצוב מעט. "בית הספר שלנו הוא קטן מאוד. יש בסך הכל כיתה אחת בכל שכבה וכולם לומדים באותו בית הספר מכיתה א' עד יב'", היא מספרת, "היום קיימנו את טקס הסיום שבו נפרדים מתלמידי כיתות יב' והפרידה מהם הייתה עצובה מאוד".
למרות העצב, גם הילה מבינה שפרידות הן דבר בלתי נמנע ומתנחמת בצד החיובי של סיום השנה. "התחלתי לחפש עבודה בקייטרינג או במלצרות", היא מספרת, "אני מתכננת לרדת עם חברות לאילת באוגוסט ורוצה לחסוך כסף לקניות ולביזבוזים".
ליאור, בת 15 מכפר סבא, מתכוונת לבלות גם היא, אבל בעיקר עד ה-1 ביולי. "מתחילת יולי אני מתחילה לעבוד כמדריכה בקייטנת סוסים. אני עובדת גם במהלך השנה כמזכירה בסטודיו לריקוד. אני משתלדת מאוד לחסוך כסף כדי לממן חצי מהמסע לפולין בשנה הבאה", היא מספרת.
חוזרים ללימודים כבר ב-27 באוגוסט | צילום: אלינור פוקס השנה תהייה השנה הראשונה בה תיושם החלטת משרד החינוך לקצר את תקופת החופש הגדול בשלושה ימים. שלושה ימי חופש חלופיים יינתנו לתלמידים בתקופת החגים. למרות שהשינוי אינו משמעותי, הדעות בנושא בקרב התלמידים חלוקות. "החזרה ללימודים נופלת על ה-27 באוגוסט, יום אחרי יום ההולדת שלי", אסי מתרעמת, "עד היום יכולתי לחגוג כמה שאני רוצה באותו הערב אבל השנה אולי אצטרך לשנות את תאריך החגיגות בגלל זה". גם רומן קצת מתמרמר: "זה חופש קצר מאוד, ועוד יש לי סמסטר קיץ של לימודי לשון. זה מעצבן שמקצרים וזה יפגע במשק כי אנשים יקנו פחות חופשות".
ליאור מכפר סבא לעומתם, מחזיקה בדעה ההפוכה. "יום ההולדת שלי תמיד נפל בדיוק לפני החזרה ללימודים, ב-29 באוגוסט, ואף פעם לא חגגו לי אותו בבית הספר. השנה, סוף סוף יוכלו לחגוג לי כמו שחוגגים לכולם ולהביא גם לי בלונים ללימודים
רותם דווקא לא מבינה על מה המהומה ומסבירה שכל עוד הם מקבלים את ימי החופשה אין לה שום בעיה עם זה. ובכל זאת היא מוצאת פתרון שמוסכם על כולם: "הפתרון בעייני הוא להוסיף לחופשת הקיץ גם חופשת חורף. ככה כולם יישארו מרוצים".