שופטת בית דין לעבודה בתל אביב חייבה את קופת חולים מכבי לממן תרופות מצילות חיים בשווי 12 אלף שקלים בחודש לחולת סרטן שנדחתה על ידי וועדת החריגים של הקופה. בנימוקיה כתבה השופטת שבהחלטת הוועדה נפלו פגמים קשים ומהותיים.
מימנה את התרופות מכספה עד שהוא אזל. אילוסטרציה | וידאו WMV: jsodra, Shutterstockבנוסף, קבעה השופטת כי חברי הוועדה יוחלפו בהרכב חדש משום שהיא סבורה שהם "נעולים בהחלטתם" שלא לממן לה את התרופות.
מדובר תושבת מרכז הארץ, אם לילדים בת 50, שחלתה לאחרונה בסרטן צינור המרה שגרורות ממנו חדרו ללבלב ולבלוטות הלימפה. לפני כשנתיים היא עברה ניתוח להסרת הגידול, אלא שהניתוח לא הצליח והסרטן התפשט לחלל הבטן. היא החלה לקבל טיפול כימותרפי בשילוב שתי תרופות חדשניות. עלות התרופות 12,000 שקלים בחודש.
היא פנתה למוקד התרופות של קופת החולים 'מכבי' בה היא חברה וביקשה שיממנו לה את הטיפול היקר. אחרי שקיבלה סירוב, פנתה לוועדת החריגים של הקופה אך זו דחתה את בקשתה מבלי לדון בה באופן ענייני. בלית ברירה, נאלצה החולה לגייס תרומות כדי לממן את הטיפול היקר, אך כשהכסף אזל, נותרה ללא יכולת כלכלית.
בצר לה, הגישה החולה תביעה נגד קופ"ח מכבי לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. בהוראת בית המשפט התכנסה ועדת החריגים ושמעה את טיעוניה של החולה. אבל החליטה פה אחד לדחות את שוב את בקשתה למימון של התרופות.
החולה חזרה לבית המשפט שם טענה שמאז החלה ליטול את התרופות חלה שיפור משמעותי במחלתה, ולכן החלטת ועדת החריגים לדחות אותה שגויה. הקופה מצידה טענה כי אחת התרופות אינה חלק מסל התרופות ולא מוכרת על ידי משרד הבריאות. לדבריה, אם יאושר שימוש בתרופות הללו לחולים, הדבר יגרום לגרעון גדול בתקציב הקופה.
השופטת, ד"ר אריאלה גלצר-כץ, קיבלה את תביעת החולה, ומתחה ביקורת קשה ונוקבת בפסק הדין על התנהלות הנתבעת.
על פי השופטת, נפלו פגמים רבים ומהותיים בהחלטת ועדת החריגים של מכבי. כך למשל, לטענת השופטת, הוועדה לא בחנה כל טיפול אלטרנטיבי, אלא שללה את בקשתה למימון התרופה שביקשה והתעלמה ממצבה הרפואי. כמו כן, טוענת השופטת, לא נכתב מה היא מומחיותם של חברי הועדה והאם ברשותם המידע לקבוע את גורלה של התובעת.
השופטת דחתה את טענות מכבי על הסף וחייבה אותה למנות הרכב חדש לוועדת החריגים שידון שוב בבקשה שכן "חברי הוועדה הנוכחים מן הסתם ידחו שוב את בקשתה", ויהיה בזה משום בזבוז זמן יקר עבור התובעת שאינה מקבלת תרופות.
כמו כן, חייבה השופטת את מכבי לממן את התרופות במשך שלושה חודשים, כשבמקביל תתכנס שוב הוועדה בהרכב חדש לדון בתביעתה. נוסף, תשלם קופת חולים מכבי הוצאות משפט ושכר טירחה בסכום של 11,000 שקלים. לסיום, איחלה השופטת לחולה בריאות ואריכות חיים.