39% חושבים שיש סיכוי שיילך בדרך קודמיו וישנה התייחסותו למו"מ | צילום: עמוס בן גרשום לע"מ מרבית הישראלים תומכים בחידוש המו"מ עם הפלסטינים ובפיתרון שתי מדינות לשני עמים, אך מתנגדים לחילופי שטחים ולשחרור אסירים פלסטינים כמחווה לפתיחת השיחות המדיניות. כך עולה מסקר שערך מכון הסקרים "פאנלס פוליטיקס" עבור mako. אבל האם ראש הממשלה נתניהו מאמין בכלל בעקרון עליו הוא מדבר – פתרון שתי המדינות? מחצית מהציבור לא מאמין בכך.
מהסקר עולה כי 59% מהציבור תומכים בחידוש המו"מ בין ישראל לרשות הפלסטינית, לעומת 37% מתנגדים למהלך. תמיכה דומה ניכרת גם בפיתרון שתי המדינות לשני עמים - 55% תומכים ברעיון ו-41% מתנגדים.
על מה הישראלים מוכנים לוותר כדי להגיע לפיתרון המדובר? רובם מעדיפים שלא לוותר על שום דבר. מחצית מהנשאלים מתנגדים לעיקרון של חילופי שטחים בין ישראל לפלסטינים במסגרת הסדר מדיני עתידי, 48% תומכים באפשרות. כשנשאלו לגבי עמדתם בעניין שחרור אסירים פלסטינים כמחווה לקראת פתיחת המו"מ מרבית משתתפי הסקר התנגדו לאפשרות באופן חד משמעי. 60% הביעו התנגדות לשחרור אסירים, 28% הביעו תמיכה בשחרור אסירים, אבל לא כאלה עם דם על הידיים ו-8% הביעו תמיכה בשחרור כל האסירים עליהם מדובר.
תומכים בחידוש המשא ומתןגם הקפאת הבנייה בהתנחלויות אינה מצטיירת בעייני מרבית הישראלים כאפשרות יעילה. 47% ממשתתפי הסקר מתנגדים להקפאה כלשהי של הבנייה בהתנחלויות כתנאי לתחילת המו"מ המדיני, 21% תומכים בהקפאה בכל מקרה, 16% בעד הקפאה כדי להתחיל במו"מ עם הפלסטינים ו-9% מעוניינים להקפיא הבנייה עכשיו אבל לחזור לבנות בהמשך.
מחצית הנשאלים: "נתניהו לא באמת אימץ את עקרון שתי המדינות"
למרות שהישראלים לא מוכנים לוותר כמעט על דבר, רובם סבורים שללא ויתורים משמעותיים לא יחתם הסדר בעתיד הקרוב ומביעים פסימיות לגבי מידת סיכויי ההצלחה של המשא ומתן. 70% מהנשאלים קבעו כי לדעתם אין סיכוי שהמו"מ יביא לחתימת הסדר בתוך שנה, 19% אמרו כי אינם יודעים ו-11% קבעו כי יש סיכוי.
לדעת מרבית המשתתפים ראש הממשלה בנימין נתניהו עצמו לא באמת מאמין בפיתרון "שתי המדינות" כפי שהצהיר פומבית. כשנשאלו בעניין, מחצית מהנשאלים השיבו כי אינם מאמינים שראש הממשלה נתניהו אכן אימץ את רעיון שתי המדינות לשני עמים כפי שהכריז, 23% בלבד מאמינים שאכן אימץ אותו ו-27% השיבו כי אינם יודעים.
יש עוד עתיד לשתי מדינות לשני עמים? לא רואים הסכם מדיני באופקובכל זאת, האם יש סיכוי שראש הממשלה יבלע את הרוק, ילך בדרכם של קודמיו כמו מנחם בגין, יצחק רבין ואריאל שרון שעשו תפנית חדה במדיניותם והובילו למהלכים משמעותיים כמו פינוי סיני, הסכמי אוסלו וההתנתקות? לדעת המשתתפים התשובה היא שלילית. 48% השיבו כי אינם מאמינים שנתניהו ילך בדרכם של קודמיו שעשו תפנית חדה במדיניותם והובילו למהלכים משמעותיים ו-39% השיבו כי דווקא יש סיכוי כזה.
נראה שהשיחות על חידוש המשא ומתן אינן משחקות לטובת "הליכוד-ביתנו". מצביעי הרשימה המאוחדת מעידים כי הם תומכים בחידוש המו"מ (65%) אך מתנגדים באופן נחרץ לשחרור אסירים (80% מתוכם) ולהקפאת הבניה (78% ממצביעי הרשימה). 78% מתוכם סבורים כי בכל מקרה אין סיכוי לחתימת הסדר בשנה הקרובה.
מצביעי יש עתיד, לעומת זאת, נודדים למפלגות העבודה ומרצ. יש עתיד נותרת עם 15 מנדטים, מרצ מזנקים ל-12 מנדטים, ש"ס - 10, יהדות התורה -7, התנועה - 5 מנדטים, חד"ש - 4, בל"ד - 3, רע"מ-תע"ל - 3.
הסקר נערך ב-21 ביולי, בקרב 503 נשאלים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל - מגיל 18 ומעלה.