752 מקרים של אלימות פיזית כלפי צוותים רפואיים | צילום: רויטרס עלייה דרמטית באלימות של אזרחים כלפי צוותים רפואיים ב2011, כך עולה מנתוני דוח שפירסם היום משרד הבריאות. על פי הדוח, בשנה האחרונה אירעו 3158 מקרים לעומת 2528 בשנת 2010. מדובר בעלייה של 44 אחוזים.
מהנתונים עולה כי ב-24 אחוזים מהמקרים פעלו התוקפים באלימות פיזית כלפי הצוותים הרפואיים. מדובר על לא פחות מ- 752 מקרים. שאר האירועים הינם של אלימות מילולית. ב2010, לשם השוואה, היו 524 מקרים של אלימות פיזית. בסך הכל הוגשו השנה 530 תלונות למשטרה על מעשי אלימות כלפי צוותים רפואיים במרכזי הרפואה.
מנתונים נוספים בדוח ניתן לראות שבאחד מהמרכזיים הרפואיים בירושלים נרשמו 90 מעשי אלימות. מדובר בעליה של 50 אחוז לעומת השנה שעברה רק באותו מרכז. באחת מקופות החולים תועדו 226 מקרי אלימות.
מנתוני משרד הבריאות עולה עוד כי מרבית האירועים האלימים מתרחשים בחדרי המיון הלחוצים (28 אחוזים), חלקם בשטחים פתוחים בבית החולים (20 אחוזים) ומיעוטם (17 אחוזים) במחלקות הפנימיות. מהתפלגות לשעות מתברר שכחצי מהאירועים מתרחשים בין השעות שמונה לארבע אחר הצהריים.
בחודש מאי השנה יצא חוזר מנכ"ל הבריאות בנושא אלימות כלפי צוותים רפואיים. בחוזר רועננו ההנחיות למניעה וטיפול בתופעת האלימות בתוך בית החולים כשהדגש הושם על שיפור התקשורת השירותית. בחוזר נדרשו בתי וקופות החולים לקיום סדיר של הדרכות בנושא איכות השירות, ולשלב את תחום מניעת האלימות במסגרת הכשרת עובדים ומנהלים. החוזר יצא כתגובה לדוח המבקר של 2010 שעסק בתופעה.
בשנים האחרונות זכו כמה מהמקרים הבולטים של תקיפת צוותים לכותרות בתקשורת. במאי 2011 הותקף מומחה לרפואה פנימית בבית החולים רמב"ם בצורה קשה אל מול מצלמות האבטחה. הרופא, בן 40, הותקף עם מספריים ובלון חמצן. מנכ"ל רמב"ם אמר אז: "רמב"ם מגלה ויגלה גם להבא אפס סובלנות לכל מעשה תקיפה של עובדי הסגל הרפואי. נדרוש את מיצוי הדין עם התוקף". ב2008 נדקר רופא במברג בחדר המיון של בית החולים קפלן.