
איפה זה שם אותנו יחסית לעולם? "אחרי שייכנסו העלאות המיסים לתוקף, ישראל תהיה אחת המדינות בעלות שיעור מס הכנסה ליחיד הגבוהות בעולם", אומר טארק דיביני, שותף באשכול המיסים בחברת BDO זיו האפט, "לפני כמה שנים מדינת ישראל הפחיתה את המיסים באופן מהותי, ומשרד האוצר התגאה בשיעור המס מהנמוכים בעולם. בפועל, היינו במקרה הטוב באיזור הנמוך של הממוצע העולמי. אחרי ההעלאה המדוברת, האזרח ישלם מס הכנסה וביטוח לאומי בשיעור גבוה מאד. ברור שיש מדינות מעלינו, עם דרגות מס יותר נוקשות. אבל מדרגה בה לוקחים 50 אחוזים היא גבוהה מאד. ולא רק העשירים נפגעים, מעמד הביניים נפגע קשה כי בארץ מדרגות השכר הן צרות והעליה במס ההכנסה נופלת על כולם".

"העלאת המיסים: צעד הכרחי במצב הקיים, הרע במיעוטו"
"לגבי העלאת המס על היחיד: זה הרע במיעוטו", אומר בן שמעון, "הגדלת מיסוי רק על העשירונים העליונים לא יביא את הסכום הדרוש. כדי לעשות זאת צריך להעלות את המס האפקטיבי על העשירון העליון ל-80%. רק מיסוי על מעמד הביניים יביא את הכסף הדרוש להקטנת הגרעון. מדובר בצעד הכרחי לאור המצב הקיים. להעלות את המס רק לעשירים זה צעד פופוליסטי ופופולארי אולי, אבל לא יביא את הסכום הדרוש, להיפך זה יקטין עוד את ההשקעות הזרות".
לפני כחודשיים פרסם אתר CNBC סקר על על פיו ישראל ממוקמת בין המדינות עם שיעורי המס גבוה בעולם. על פי הסקר, עשר המדינות המובילות (על פי המס הגבוה ביותר האפשרי) הן אירלנד וישראל (48), פינלנד (49), בריטניה, יפן, בלגיה, אוסטריה (50), הולנד ודנמרק (52), שבדיה (56.6), והמס הגבוה ביותר בעולם הוא בארובה (58.9).
עוד נתונים: בארצות הברית מס ההכנסה נע בין 15-35 אחוזים, באוסטרליה 17-45, בבולגריה כולם משלמים 10 אחוזים, בברזיל 7.5-27.5 אחוזים ובגרמניה 17-45. בארץ, כאמור, בין 10- 48 אחוזים, לפחות עד האישור מחר בממשלה. "מבחינת מס הכנסה ישראל נמצאת במקום טוב יחסית לעולם", אומר בן שמעון, "תשלומי מס ההכנסה בישראל מהווים כ-7.3% מהתוצר הגולמי בעוד בשאר מדינות ה-OECD הם מהווים כ-9.5%. מדרגת המס הגבוהה בישראל על יחידים עומדת על 48% אולם שיעור המס המוטל על בעלי הכנסות נמוכות הינו מהנמוכים בעולם ולכך יש השפעה גדולה יותר".
דיביני: "מעלים מיסים ולא מתקנים עיוותים אחרים וזאת הבעיה. למשל, העובדה ששני בני זוג שעובדים באותו עסק ישלמו יותר מס הכנסה. איפה הצדק פה? זה עיוות שצריך לתקן. או העובדה ששר האוצר ביטל לפני כמה שנים את האפשרות להגיש זיכוי מס על אש"ל, או זה שהמחוקק תיקן את החלטת בית המשפט העליון על זיכוי מס למי שיוצאת לעבוד ומעסיקה מטפלת. זה עיוות שצריך לתקן כי הוא פוגע שמי יוצא לעבוד. ככל שמעלים את המס הציות של האזרח יורד ויש יותר העלמות מס, זה ברור והוכח מחקרית. תיקון עיוותים יעלה את רמת הציות ואיכות האכיפה".
ביום שישי הכריז שר האוצר שטייניץ מלחמה על ההון השחור, אבל גם בן שמעון סבור שהעלאת מיסים עלולה אפילו להגדיל אותו: "יש 70 מיליארד שח בכסף שחור שמסתובבים בחוץ. ככל שיש יותר מס על האזרח, ככה יש יותר הון שחור בחוץ. המס האפקטיבי מגיע ל-60 אחוז יחד עם הביטוח הלאומי, אז אנשים מחפשים איך להתחכם. העלאת מיסים יותר פוגעת מאשר מועילה כי היא מביאה להון שחור, ובעיקר פוגעת ביציבות של משטר המיסים וזה מבריח משקיעים".
תגובות