י', בת 53 מירושלים, לא הבינה מה קרה לה. היא סבלה מכאבים קשים, עד כדי חוסר תפקוד, עברה מרופא לרופא, נשלחה לבדיקות הדמיה בכל הגוף וכמעט הובלה לניתוח. ברגע האחרון, במהלך שיחה עם חברות, היא הבינה שהיא סובלת מתופעת לוואי של תרופה גנרית להורדת כולסטרול. "לפני ארבע שנים, בבדיקות דם שגרתיות, גיליתי שרמות הכולסטרול שלי מעט גבוהות מהערכים התקינים", מספרת י', "הלכתי לרופא המשפחה שרשם לי 'ליפיטור' 10 מ"ג. לקחתי את הכדור והכל היה בסדר, ערכי הכולסטרול ירדו והבדיקות היו תקינות. אלא שלפני כשמונה חודשים, במהלך ביקור שגרתי רופא המשפחה נתן לי מרשם לתרופה בשם אחר. שאלתי למה – ונאמר לי שקופת החולים בה אני חברה כבר לא נותנת ליפיטור אלא תחליף, ושזה ממש אותו הדבר.

"בסופו של דבר חשדו שאני סובלת מניוון שרירים, הנחה אחרת אמרה שיש לי שלוש פריצות דיסק וכמעט נשלחתי לניתוח בעמוד השדרה. מיואשת ומבוהלת, דיברתי עם החברות שלי, ופתאום מישהי אמרה לי שהיא שמעה על מישהי אחרת, שסבלה מכאבי שרירים בעקבות נטילת סטטינים. החלטתי להפסיק לקחת את התרופה, וראו זה פלא, בתוך עשרה ימים הכאבים חלפו כלא היו. ניגשתי לקופת החולים וביקשתי לתת לי את הליפיטור במקום את התחליף, אבל הם סרבו והציעו לי לקנות את התרופה באופן פרטי, בעלות של כמה מאות שקלים בחודש. אז החלטתי לא לקחת שום דבר, הכולסטרול שלי מעט גבוה מהנורמה ואני מעדיפה לחיות עם זה מאשר עם כאבי השרירים".
"קיבלתי משכך כאבים אנטי דלקתי בשל הכאבים"
א' בן 46 ממודיעין, סובל לצערו מגנטיקה בעייתית ולכן מאז גיל 30 הוא נאלץ לקחת באופן תדיר כדורים להורדת כולסטרול. "מאז שאבי נפטר ממחלת לב, אחי ואני לוקחים ליפיטור כתרופת מנע. גם אמי נוטלת את התרופה הזאת", הוא מספר, "אלא שלפני כחצי שנה רופא המשפחה העביר אותי לתרופה גנרית, מבלי להסביר לי שום דבר. הנחתי שמדובר בתרופה זהה רק עם שם אחר, והתחלתי לקחת אותה. מיד עם ההחלפה לתרופה החדשה התחלתי לסבול מכאבי פרקים נוראיים שרק מחמירים. אחי שסבל מתופעות דומות עבר לתרופה גנרית אחרת ומאז הוא בסדר. גם הליפיטור היה עושה לי כאבים קלים מדי פעם בשרירים, אבל הפעם מדובר בכאבים עוצמתיים בידיים ובכתפיים, כאב כל כך חזק שהוא לא מאפשר לי לישון בלילה.

תרופות נוגדות כולסטרול מסוג סטטינים ידועות כולן כבעלות תופעת לוואי של כאבי שרירים: "בדרך כלל אנחנו מנסים את כל התחליפים הגנריים, הזהים בהרכב שלהם לתרופות המחליפות", מסביר ד"ר אילן גור, רופא ילדים ומשפחה מקופת חולים מאוחדת, "ישנם אנשים שמגיבים טוב לתחליפים וסובלים יותר עם התרופה המקורית, אבל לעיתים תופעות הלוואי נגרמות בשל הייצור. מי שסובל ורוצה לחזור לתרופה המקורית – קופת החולים, באישור מיוחד, תאפשר לו. בסופו של דבר החיסכון פר חולה אינו משמעותי עבור הקופות. כך או כך, חשוב מאוד שהחולים האלו ייקחו את התרופות שלהם, כי רמת כולסטרול גבוהה עלולה לגרום לחסימת כלי דם ולחשוף אותו למחלות לב, שסופן יהיה התקף לב ואף מוות. מרגע שהחלו לטפל בכולסטרול גבוהה השכיחות של מחלות הלב איסכמיות (חוסר זרימת דם) ירדה בצורה משמעותית".
מערכת הבריאות הציבורית חסכה מיליוני שקלים
ליפיטור היא התרופה האתית המקורית שייצרה חברת התרופות "פייזר". לפני כשנתיים תם הפטנט של החברה ואז החלו חברות תרופות נוספות לייצר תחליפים לתרופה הזאת. "אי אפשר לקיים מערכת בריאות בלי חלופות גנריות", מסביר טל קירשהיימר רוקח ובעל בית מרחקת כנרת בכבר סבא, "אין כאן משחק של טובים ורעים, אלא משחק של כוח ששומר על טובת החולה. אין ספק שליפיטור הוא כדור טוב יותר משום שהוא הפטנט. תרופה גנרית מורכבת מחומר פעיל שזהה לתרופה המקורית, אבל יש הרבה מרכיבים נוספים כמו מנגוני שחרור, ציפוי ועוד, שהם לא זהים, שם לחברה המקורית עדיין יש פטנט ולפעמים זה משפיע מאוד. בהנחה שאין לנו דרך להוכיח או להפריך שהחומר הפעיל באמת זהה, עדיין יש הבדל של בערך 20 אחוז באופן מוצהר לזמינות התרופה בגוף, בין תרופה גנרית לתרופה המקורית בגלל ההבדל ברכיבים הנוספים".
עם סיום תקופת הפטנט וכניסתן של התרופות הגנריות, מערכת הבריאות הציבורית חסכה מיליוני שקלים. מצד אחד, אנחנו הצרכנים מרוויחים משוק פתוח המוביל להורדת מחירים, בדיוק כמו שקרה במקרה הזה, מצד שני, החלופות הזולות עדיפות על קופות החולים מין הסתם, ולכן לא פשוט כלל ללחלץ מהן ספסוד לתרופה המקורית. לכל קופה יש פרוטוקול לטיפול, הכולל ברוב המקרים, מעבר ללפחות תחליף אחד או שניים, לפני שהם נותנים היתר מיוחד לשימוש בתרופה היקרה יותר. הבעיה היא שבדרך, החולים מתייאשים. בפורומים למחלות לב באינטרנט אפשר למצוא עשרות תלונות ושאילתות של חולים שלא מצליחים להשיג מקופת החולים שלהם מרשם לתרופה המקורית.
כך למשל נכתב באתר "אינפומד": "בשלוש שנים האחרונות אני נוטלת ליפיטור 20 מ"ג כל ערב עקב בעיה גנטית של כולסטרול גבוה. במשך כל הזמן הזה לא היו תופעות לוואי כלשהן כתוצאה מנטילת התרופה. לאחרונה, קופת החולים הסירה את הליפיטור מרשימת התרופות שלה ונאלצתי לקבל מרופאת המשפחה תרופות גנריות דומות כמו "ליטורבה" או "אטורבסטאטין". אחרי כמה ימים של טיפול בכל אחת מהן סבלתי מכאבי שרירים חזקים ונאלצתי להפסיק הטיפול. כל פניותיי ופניות רופאת המשפחה להנהלת הקופה נענו בסירוב ובתשובה שאין הקופה משתתפת יותר בליפיטור. נאלצתי לרכוש את התרופה באופן פרטי (כמובן עם מרשם) ובמחיר מלא של 166 שקלים, במקום השתתפות של כ-20-30 שקלים בעבר".
הורידו את מחירי התרופה המקורית

באגודה לזכויות החולה מכירים אינספור תלונות על מקרים בהן נוכח קיומן של תרופות גנריות נבצר מהחולים לקבל את התרופה המקורית וחמור מכך – אינם מקבלים את המידע המלא על זכויותיהם: "בעקרון החוק מאפשר לקופת החולים לרשום רק את החומר הפעיל ולא את שם התרופה, והיא רשאית לתת תרופה גנרית", מסביר יו"ר האגודה, שמוליק בן יעקב, "הטענות שלנו הן שלא מיידעים את החולה, והוא לא יודע שאם הוא סובל מתופעות לוואי חייבים לתת לו את התרופה המקורית. זה נכון שיש תהליך, והוא צריך לקבל אסמכתא מהרופא, אבל חוזר משרד הבריאות קובע חד משמעית שאם יש תופעות לוואי קופות החולים חייבות לאפשר לחולה את התרופה האתית המקורית.
משרד הבריאות: אין שונות משמעותית בדיווחים על תופעות הלוואי
"הצרה היא שאף אחד לא מיידע את החולה בזכויות שלו, למרות שזו חובה, בכל מקרה של החלפת תרופות על הרופא ליידע את החולה שהוא נותן לו תחליף ושהוא רשאי לחזור לתרופה המקורית. החולים הם לא שפני ניסיונות. ב-97 אחוזים התרופה הגנרית נותנת טיפול כנדרש, אבל אלו שסובלים מתופעות לוואי נותרים ללא מענה. הפער במחירים ברוב המקרים גדול מאוד. מצד אחד, אנחנו רוצים שקופות החולים יחסכו כסף, מצד שני אנחנו לא שפני ניסיונות ואם התרופה הגנרית לא עובדת, חוזרים לתרופה האתית. אנחנו ממצפים שקופות החולים ייתנו את המידע הזה לחולים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "החומר הפעיל הקיים בתרופה Lipitor הינו Atorvastatin. תכשירים נוספים המכילים את החומר הפעיל, המשווקים בארץ הינם Lipitor, Atorvastatin, Torid ו- Litorva . התכשירים מאושרים כתכשירים גנריים ובשל כך ניתן להחליף ביניהם בהתאם למדיניות הרכש של קופת החולים. על פי נתוני משרד הבריאות אין שונות משמעותית במספר הדיווחים על תופעות לוואי שהתרחשו במהלך השימוש בתכשירים הגנריים לבין אלו שדווחו עבור התכשיר האתי. עם זאת, תתכן שונות מסוימת בין תכשירים גנריים ותתכן שונות בקרב מטופלים מסוימים. יש חשיבות רבה להתמדה בטיפול התרופתי הנרשם על ידי הרופא, על כן במקרים בהם מתעוררת בעייה במתן תכשיר גנרי
מטופלים בתחליפי תרופת "הליפיטור" המיועדת להורדת כולסטרול בדם, מתלוננים תכופות על כאבי שרירים. לא כל הרופאים מכירים ומזהים את תופעת הלוואי ושולחים את החולים לבדיקות ורושמים להם משככי כאבים, כשבעצם כל מה שצריך הוא להחליף להם את הכדור. אז למה הוחלפו הכדורים המקוריים? כמה כסף זה חסך למערכת הבריאות? והאם אתם יודעים שאתם רשאים לבקש מהרופא את התרופה המקורית? משרד הבריאות: יש לדאוג לחלופה המתאימה ביותר לכל מטופל בהתאם לשיקול הרופא המטפל. משרד הבריאות ממשיך לעקוב אחר בטיחות תכשירים אלו".
תגובות