העובדים במפעלים והעיתונאים עוד לא התרגלו לאיום הפיטורים התמידי שמרחף מעל ראשיהם, וכבר התפשטה העננה גם אל עבר עובדי ההייטק וחברות התקשורת הגדולות. מאות עובדים נפלטו אתמול מחברות בולטות במשק הישראלי - בטר פלייס, פריסקייל, פרטנר והיום: אורבוטק וסרגון. רבים מהם רגילים למצוא את עצמם בצמרת טבלאות השכר, או לפחות בתפקידים בעלי משמעות בחברה, ומתקשים לעכל את הצטרפותם לשוק האבטלה.
"חווית הפיטורים כבכיר שונה בתכלית מפיטורים בתפקידים אחרים", מסביר ג', בכיר לשעבר בענף התקשורת שעובר בחודשים האחרונים מראיון עבודה אחד לשני, "בחלקים העליונים של הפירמידה יש פחות תפקידים ובטח שבמצב השוק בשנה האחרונה. התנאים והשכר שמציעים לי היום כבר לא דומים לאלה שהיו קודם ולכן קשה למצוא חלופה הולמת".
ג' מסביר כי לא רק שהציפיות הגבוהות עומדות בדרכו של אדם בעל ניסיון למציאת עבודה חדשה, אלא שבאופן אירוני, גם הניסיון עצמו יכול להוות עבורו מכשול. "ברגע שעבדת בתפקיד בכיר או ניהולי, גם אם אתה כבר משלים עם הפיחות במעמדך ומתראיין לתפקידים 'קטנים' יותר, מי שמראיין אותך יראה בך תמיד כאיום. ברגע שביצעת בעבר תפקיד לא פחות קטן ממה שהמראיין עושה, תמיד יקנן בו חשש שתשאף להחליף אותו בהמשך".
"משפט נוסף ששמעתי בלי סוף הוא שאני 'אובר קוואלפייד'. או 'אתה לא תסתדר עם השכר שיש לנו להציע'. הגעתי למצב בו כששאלו אותי כמה הרווחתי בעבודה הקודמת - בין 20 ל-30 אלף שקל, שיקרתי והצגתי סכום נמוך יותר, אבל גם זה לא היה נמוך מספיק".
"עובדים בעלי ניסיון ממקצועות ההנדסה ימצאו עבודה יחסית בקלות"
ראיון עבודה. "למרות מעמדך הקודם, בוא לכל ראיון עם זיק בעיניים. מעסיקים מחפשים את זה" | צילום: רויטרסאבל ארז בנוביץ, מנכ"ל Experis ישראל מקבוצת Manpower, מסביר כי מציאת עבודה חדשה לא בהכרח תהייה קשה עבור כל המפוטרים האחרונים. הבדלי הביקוש בין הענפים השונים משתנים משמעותית. "הנתונים שלנו מראים שעדיין קיים ביקוש משמעותי לעובדים בהייטק הישראלי", הוא אומר, "החברות הפוטנציאליות אמנם בוררות מקרב הרבה מועמדים, אך הכנה נכונה לראיונות והפעלת ה Networking האישי משיגה תוצאות. בהכללה, יש להניח שמרבית המפוטרים מעולמות תוכן אלה יימצאו את מקומם במהירות יחסית לבעלי מקצועות אחרים. אנחנו יכולים לומר כי עבור מפוטרים בעלי ניסיון ממקצועות ההנדסה נוכל להציע משרות".
בנוביץ מסביר כי מי שיוכל למצוא עבודה בקלות יחסית באופן ספציפי הם מהנדסי התוכנה והעוסקים בחומרה מכונות ואלקטרוניקה. "תחומים בולטים שמחפשים בעלי כישורים אלה הם התעשיות הביטחוניות ששומרות על יציבות ביקושים ותחום המכשור הרפואי שמתפתח מאוד בארץ".
אבל גם הוא מסכים כי לא תמיד ניתן לשחזר את הדרג או התנאים להם זכו המפוטרים בעבודתן הקודמת. "במקרים אלה, ייתכן שלאור איכות מקום העבודה החדש, יהיה כדאי להתפשר מעט מתוך ראייה קדימה", הוא מייעץ, "הסיכון הגדול ביותר של עובד מפוטר הוא לא לעבוד חודשים ארוכים, שכן הקושי אחר כך לחזור למעגל העבודה באותם מקצועות גדל. אסור להתפשר על עבודה מחד, אבל מאידך גם מומלץ להוריד את סף הבררנות ולשדר למעסיק הפוטנציאלי החדש שהרצון שלכם להשתלב אצלו בארגון הוא אמיתי ולא רק פתרון ביניים".
מה עליך לעשות כדי להגדיל את סיכוייך להשתלב במהרה בשוק העבודה?
יניב בן-ישי, מנהל השיווק של חברת ההשמה בהייטק "נישה" נותן כמה עצות למפוטרים בכירים:
הפעל את ה networking שלך. בעידן של היום 35% מהעובדים הבכירים מוצאים את דרכם למשרה החדשה דרך מכרים וחברים לכן יש לנסות להפעיל את כל הקשרים שיש לך: חברים, קולגות, סתם מכרים. כל אלו יכולים לעזור לך לייצר הזדמנות ולפתוח את הדלת למשרה הבאה שלך.
תהיה פעיל ברשתות החברתיות. נוכחות בלינקדאין ובפייסבוק מאפשרת לאתר משרות פוטנציאליות שיכולות להתאים לכישורייך. ברשתות החברתיות קיימות אין ספור של קבוצות מקצועיות שדרכן ניתן להיחשף למגוון רחב של משרות פתוחות. חשוב גם לראות נוכחות ברשת על ידי כתיבת פוסטים ותגובות. ברשת מסתובבים לא מעט גורמי גיוס שמחפשים כל הזמן מועמדים מתאימים למשרות פתוחות.
לעשות שיעורי בית: חשוב למפות את החברות העוסקות בתחום בו העיסוק, לאתר מכרים, חברים ואנשי קשר באותן חברות שאולי יוכלו לסייע לך להגיע לראיון בחברה. ניתן גם להיכנס לאתרים של אותן חברות ולהתעדכן במשרות הפתוחות בעמוד הקריירה של החברה.
הסר את האבק מקו"ח: יש לבדוק שקורות החיים שלך עדכניים וכתובים בצורה שיווקית וממוקדת, חשוב לייצר כמה גרסאות שלהם כך שיתאימו בצורה מרבית למשרה אליה אתה מגיש מועמדות. והכי חשוב, להיות אסרטיביים ונחושים. למרות התהליך הלא נעים שכרוך בפיטורים חשוב מאוד להפגין נחישות לכל אורך חיפוש העבודה, גם אם לא הלך לנו בדרך אחת ננסה שוב בדרך אחרת, חשוב להגיע לראיונות עבודה עם רעב וזיק בעיניים – מעסיקים מזהים זאת.