
ליאור מאילת כבר בן 21, אבל לשתות אלכוהול הוא התחיל בגיל 16. "התחלנו לשתות מתוך שעמום", הוא נזכר, "היו הרבה פעמים שהקאנו, נרדמנו בחוף, נרדמנו בדשא. ההורים שלנו ידעו שאנחנו שותים אבל בסופו של דבר סמכו עלינו". אבל בני הנוער לא מסתפקים באלכוהול עצמו וזקוקים לריגושים נוספים, אותם נותנים התחרויות והמשחקים. "במקום סתם לשבת באיזושהי פינה ולשתות וודקה, משחקים", הוא אומר, "זה מוסיף עניין לשתייה וזה נותן לך מטרה להגיע אליה. למשל 'קינגס קאפ'- מניחים חפיסת קלפים הפוכה, כל משתתף מוציא קלף בתורו ועל כל קלף יש חוק אחר. למשל: אם יצא לי קלף של 2 – אני שותה ובוחר מישהו שישתה איתי, אם יוצא נסיך – כל הבנים שותים. באמצע השולחן מניחים עוד כוס ובכל פעם שמישהו מוציא מלך מהחפיסה הוא מוזג סוג אחר של אלכוהול לכוס. מערבבים בירה עם ליקר, עם אבסינט ולפעמים גם וודקה. מי שהוציא את המלך הרביעי בחבילה שותה את המשקה המעורבב".
ליאור מתאר עוד משחקים רבים שהמטרה של כולם זהה, שתיית אלכוהול. "יש למשל משחק שנקרא 'דייס'. אתה צריך לזרוק מטבע עם שתי אצבעות ולהכניס אותו מהשולחן לתוך כוס של צ'ייסר. אם אתה קולע, המתחרה צריך לשתות את הצ'יסר. ב'בירפונג' שני אנשים עומדים משני הצדדים של שולחן פינגפונג. מעמידים פירמידה של עשר כוסות ומוזגים לתוכן בירה. בכל פעם שאתה קולע לכוס, המתחרה צריך לשתות את הבירה בתוכה".
הוא מסביר שהוא וחבריו מנסים לשתות באופן מבוקר ולא להגזים. "עד היום לא הגענו למיון", הוא מציין ומוסיף שבעיניו משחקי האלכוהול דווקא עדיפים על מקרים אחרים. "מה שרוב הילדים עושים היום זה 'ישיבות'. הם יושבים לפעמים שלושה על בקבוק וודקה אחד. זה הכיף שלהם לסוף השבוע. הישיבות מתחילות בגיל 16, אפילו פחות. אבל בגיל 16 מתחילים לדבר על זה בגלוי".
"בסופי שבוע אפשר לראות ילדים בני 12 עם בקבוק בירה"

"אני הפסקתי עם זה כי ראיתי מה זה עושה, אבל חברים שלי עדיין ממשיכים. זה מגעיל. יושבים בגן ציבורי או בים ומתחילים להיות רעשניים, עושים בלגן, שוברים בקבוקים, פתאום הם הולכים ומתנדנדים ועושים הרבה רעש, עד שלפעמים השכנים מתלוננים. לפני כמה זמן היה עוד אחד ששתה יותר מדי, הוא שתה בקבוק עראק שלם לבד. פתאום הוא נשכב על הספסל. הוא אמר שהוא מרגיש רע, שהוא רוצה להקיא ולא מצליח. פחדנו, הזמנו לו מונית ולקחנו אותו הביתה להורים שלו שיטפלו בו", י' מספר ומוסיף ש"כשיש לימודים למחרת זה בעייתי. אתה קם, יש לך סאטלה וקשה ללמוד". ואיך משיגים את האלכוהול? "אין עם זה בעיה. אחד מאיתנו מחכה מחוץ לחנות שמוכרת אלכוהול. ברגע שנכנס מישהו, מבקשים ממנו לקנות גם לנו".
ענבל מודעי, רכזת לילה בניידת הידידות של על"ם באופקים מכירה את אותם מקרים מקרוב ונתקלת מדי שבוע בעשרות מקרים של קטינים שמסתובבים ברחובות ושותים אלכוהול. "מבחינה סטטיסטית אני לא יכולה להגיד אם יש עלייה בכמות הצעירים ששותים, אבל אני בפירוש יכולה לומר שהגילאים הולכים ויורדים. בעיקר בחגים או בסופי שבוע ובחופשים אפשר לראות באופן קבוע ילדים בגילאים 11-12 מסתובבים ברחוב עם בקבוק בירה. זה בולט במיוחד בערים הקטנות שבהן כולם מכירים את כולם ואז גם אין בעיה לבקש ממשהו אחר שיקנה בשבילך שתייה. כשקראתי על המקרה של הבחור מירושלים, זה רק חיזק את מה שאני מרגישה כבר במשך שבועיים", היא אומרת בדאגה, "הקיץ כבר כאן".
תגובות