"מסר שתחום שלם של פשיעה לא נחשב בעיני המשטרה" | צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2 בסוף פברואר האחרון, פרסמו במשטרת מחוז תל אביב את סיכום שנת העבודה האחרונה (2012), ופרסמו דוח מיוחד, שמטרתו להציג את נתוני הפשיעה לעומת השנה שקדמה. בטקס מהודר בו השתתף גם המפכ"ל, יוחנן דנינו, נמסרו לכלי התקשורת נתונים אודות קשת שלמה של פשעים, החל מעבירות רכוש ועד לסחר בסמים. אך רק דבר אחד היה חסר: לא נמסרו כלל נתונים הנוגעים לעבירות קשת הפשיעה המינית על כל נגזרותיה - אונס, פגיעה מינית בקטינים ועוד. תל אביב, בה אירעו השנה מספר מקרי אונס בולטים, ביניהם מקרה אונס של קשישה בת 83 בביתה, ומקרה אונס אכזרי של נערה בת 17 בחניון גן העיר, לא ציינו את מספר התיקים שנפתחו ומספר התלונות שהוגשו בגין עבירות מין.
לא נמסרו או נאספו נתונים על כמות התיקים שפתחה המשטרה בשנה החולפת בגין עבירות אונס. בנוסף, לא נאספו או נמסרו נתונים על תופעה קשה לה אנו עדים מדי יום - פגיעה מינית בקטינים, עבירות פדופיליה ועבירות מין בתוך המשפחה.
כבר בשנת 2010, פנו חברות הכנסת זהבה גלאון ואורית זוארץ (ששימשה כיו"ר הוועדה למאבק בסחר בנשים) למפכ"ל המשטרה בדרישה לכלול את הנתונים אודות עבירות מין בסיכומים השנתיים של מחוזות המשטרה, אך הדבר לא בוצע. "זה מדהים שמשטרת ישראל בחרה שלא לכלול בסיכומיה את נתוני כל קשת עבירות הפגיעה המינית כגון אונס, פדופיליה וסחר בנשים. זה משדר מסר שתחום שלם של פשיעה שפוגע ביסודות החברה ובעיקר בנשים, פשוט לא נחשב בעיני המשטרה. האם פריצה לבית היא עבירה גרועה יותר מאונס, עד כדי כך שלה מגיע התייחסות ולאונס לא?", תהתה גלאון והוסיפה: "אני לא יודעת אם מדובר בזדון או בטיפשות. אם מדובר בזדון זה גרוע מאוד ואם מדובר בטיפשות אז זה גרוע כפליים ומשקף את זה שהמשטרה לא הפנימה שהמאבק בפשיעה מינית הוא מאבק שווה ערך למאבק בעבירות רכוש או סמים".
"הנושא נעדר מסדר היום של המשטרה"
אל הדרישה לכלול את הנתונים אודות עבירות מין בסיכומים השנתיים של מחוזות המשטרה הצטרפו השנה גם חברות הכנסת מיכל רוזין ותמר זנדברג ממרצ. רוזין שימשה עד לבחירתה לכנסת כמנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. בשבוע שעבר שלחו השתיים פנייה למפכ"ל המשטרה בו הן דורשות את פרסומם של הנתונים הנעלמים והכללתם בסיכומים עתידיים. במכתבם ציינו השתיים, כי "בעוד שעבירות כמו סחר בסמים, פריצות והפרות סדר נחשפו ונסקרו והתמודדות המשטרה עימן נותחה, קשת הפשיעה המינית לא הוצגה כלל. משמעות הדבר היא שאין לציבור גישה לאותם נתונים, וחמור מכך, שהנושא נעדר מסדר היום של המשטרה כמדד לפעילותה וכדגל שעל הנפתו היא מוותרת. אין ספק כי היעדר התייחסות מתאימה מצד משטרת ישראל משפיע לרעה על המצב, הן כלפי הציבור והן בתוך שורות המשטרה".
"לא מורשים להעביר לך נתונים על עבירות מין" | צילום: חדשות 2 בדוברות משטרת מחוז תל אביב אישרו כי הנתונים אודות עבירות מין לא נכללו במסגרת סיכום השנה. כשפניתי אליהם לפני כחודש בבקשה לדעת מדוע לא נכללו נתוני עבירות המין בסיכום השנה ולקבלם, נמסר מדוברות מחוז תל אביב, כי "אכן לא יצאו נתונים על עבירות מין. ניתנה הוראה להעביר לתקשורת רק את הנתונים שנכללו בסיכום ולא דבר מעבר. ולכן אנו לא מורשים להעביר לך נתונים על עבירות מין".
פניתי פעם נוספת לדוברות המטה הארצי בבקשה לקבל נתונים אודות עבירות מין במחוז תל אביב ובישראל בכלל, בנוסף לקבלת הסבר מדוע לא נכללו בסיכומי השנה המחוזיים. מדוברות המטה הארצי נמסר, "הנתונים הסטטיסטיים בנוגע לכלל העבירות, ובכללן עבירות המין נמסרים לציבור הן באמצעות שאילתות עיתונאים המופנות לחטיבת דובר המשטרה והן דרך פניה אזרחים הנענות על ידי היחידה לפניות הציבור. בנוסף, השנתון הסטטיסטי של משטרת ישראל המפורסם באתר הארגון נגיש לכל, וכולל אף הוא את נתון עבירות המין החמורות בחתך ארצי". יש לציין כי השנתון הסטטיסטי של שנת 2012, טרם פורסם. מענה לשאלה למה לא נכללו נתוני עבירות המין בסיכומי השנה של מחוזות המשטרה, לא התקבל.
בין 68%-75% מהתיקים נסגרים
במחוז ת"א נפתחו בשנת 2012 937 תיקים בגין עבירות מין. בשנת 2011 נפתחו במחוז ת"א 913 תיקים בגין עבירות מין- כלומר מדובר בעלייה של כ-2%. מנתוני המרכז לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית עולה כי בין 68%-75% מהתיקים נסגרים מבלי שמוגש כתב אישום.