נועם ואפרת עם בנם הבכור עם השלמת הפוסט דוקטורט של נועם טל הוד, פיזיקאי מתל אביב, במאיץ החלקיקים "סרן" בז'נבה, תכננו אשתו אפרת והוא לחזור לישראל עם תינוקם הטרי אילן שנולד לפני חודש וחצי בלבד ובנם הבכור, בן השלוש. הם הודיעו למשפחה שהם חוזרים וכבר הזמינו כרטיסי טיסה, אבל אז הודיעו עובדי משרד החוץ על עיצומים.
"אילן נולד בחצייה השוויצרי של ז'נבה ואנחנו גרים בצרפת, קרוב מאוד לגבול ונוצר מצב שבו אין לו אזרחות – לא בצרפת, לא בשוויץ ובינתיים אנחנו גם לא יכולים להוציא לו דרכון ישראלי", מספרת האם אפרת. "אנחנו צריכים לפנות את הדירה בסוף החודש, אבל כרגע אין לנו אפשרות לחזור לישראל עם אילן – הוא לא יכול לטוס ללא דרכון. הוצאת תעודת הלידה ארכה חודש וכשקיבלנו אותה והגענו להוציא דרכון העיצומים החריפו ואחרי שעתיים נסיעה ברכב לקונסוליה סירבו להכניס אותנו ואמרו רק שאם יש לנו בעיה יוצאת דופן אנחנו מוזמנים לפנות לוועדת החריגים. זה היה משפיל למדיי".
לאחר שלא הצליחו לקבל מענה טלפוני בעניין ולאחר שנסעו במיוחד בשבוע שעבר לקונסוליה, שלחו הזוג טל הוד ביום ראשון האחרון מכתב פנייה לוועדת החריגים שסוף סוף עתיד לקבל אישור. "ביום שני בצהרים התקשרו אלינו מהנציגות הישראלית בג'נבה ואמרו שוועדת החריגים אישרה את המקרה שלנו ושהם מפנים את זה לטיפול השגרירות בברן. אתמול ניסנו לברר מה קורה עם זה בשגרירות בברן ואמרו שיחזרו אלינו אבל עדיין לא קיבלנו שום תשובה", אפרת מסבירה בדאגה.
יש לציין כי לפי הנחיית ועד משרד החוץ, מקרים יוצאי דופן שבהם ינתנו שירותים קונסולרים למרות העיצומים כוללים: מקרים הכרוכים בסכנת חיים, החזרת גופות לארץ ונושאי אימוץ ופונדקאות. "איננו רואים הבדל בין המקרה החריג (ע"פ אתר משרד החוץ) של "אימוץ ופונדקאות" לבין המקרה שלנו", כתבו השניים בפנייה לוועדת החריגים, "בשני המקרים, לאותו אדם אין שום מעמד חוקי בין לאומי כאשר הוא ומשפחתו כבולים למקום מושבם ללא יכולת תמרון וללא יכולת לחזור לארץ".
"רוה"מ ומשרד האוצר התעלמו מאיתנו במשך יותר משלושה חודשים"
"חבל לנו שהציבור הרחב היה צריך להיפגע". הפגנתם של עובדי משרד החוץ בחודש שעבר | צילום: חדשות 2 לפני כשלושה חודשים הוכרז על סכסוך עבודה בין המדינה לעובדי משרד החוץ כמחאה על תנאי עבודתם של העובדים ובמהלכו הודיעו במשרד האוצר, כי בשל העיצומים ינוכה רבע משכרם של העובדים. "במשך תקופה ממושכת הקפדנו לא לפגוע בציבור הרחב והסתפקנו בכך שלא טיפלנו בביקורי בכירים בארץ ובחו"ל ואי הוצאה וחידוש של דרכונים דיפלומטיים", אומר היום יעקב לבנה, דובר ועד העובדים של משרד החוץ, "לפני כעשרה ימים, לאחר התעלמות של למעלה משלושה חודשים מצד משרד האוצר ומצד ראש הממשלה והעדר נכונות לשבת איתנו למשא ומתן, הרחבנו את העיצומים ולמרות זאת, החלטנו על דעת עצמנו לטפל במקרים של פיקוח נפש ומקרים הקרובים לכך. רק ביומיים האחרונים התחיל משרד האוצר לנהל איתנו משא ומתן שעוד לא ברור לנו לאן הוא מוביל. חבל לנו מאוד שזה לקח כל כך הרבה זמן ושהציבור הרחב היה צריך להיפגע".
לגבי המקרה הספציפי מסביר לבנה, כי "הנושא נמצא בדיון בוועדת החריגים ונבדק כמו אלפי מקרים אחרים שמגיעים לוועדת החריגים".
הבוקר הפגינו עובדי משרד החוץ מול משרדי השב"כ במחאה על שסייעו בשבירת העיצומים של הוועד העובדים ומילאו את חלק מתפקידיהם בחסרונם. כמו כן, בשבוע האחרון פרסמו אמנים, ביניהם הזמרים ריטה, עידן רייכל ודוד דאור והסופר אלי עמיר הודעות תמיכה מאבקם של עובדי המשרד.
"תפקידו וחובתו של משרד החוץ הם, בין השאר, לקדם ולאפשר את הקשר בין אומנים ישראלים לאומנים ברחבי העולם, את הקשר של אומנים ישראלים עם קהל בכל קצוות תבל ולהביא את האומנות הישראלית הנפלאה למודעתם ולליבם של אנשים ברחבי העולם", כתבה ריטה, "ההופעה שלי בבניין האומות המאוחדות בניו יורק לפני מספר חודשים ומה שבא אחריה, תהיה זכורה לי... זה לא היה קורה ללא עבודתם של שליחי מדינה אחרים. אלה הרישמיים. במסדרונות האו״ם בניו יורק ובמשרד החוץ בירושלים. הם כאן בשבילנו. כדי שנוכל להיות שם. בשביל כולם. בשביל מדינת ישראל".
עדכון: לאחר הראיון ב-mako עודכנו בני הזוג כי הם יקבלו תעודת מעבר עבור בנם אילן שעתידה לאפשר להם לטוס בחזרה לישראל.