
פרידמן ונכדה פנו לקופת החולים הכללית בבקשה לסייע להם בהשגת התיק הרפואי. עובדים בכירים בקופת החולים ניסו לסייע לפרידמן ובדקו את העניין מול הארכיב, אך נאמר להם שהתיק כנראה הושמד. "לא היו מחשבים באותה התקופה", נאמר אז לפרידמן, "רק בשנות ה-80 התחלנו לשמור תיקים רפואיים בשיטה דיגיטאלית, אז התיק לצערנו בוער והוא לא קיים במערכת". השניים פנו שוב לוועדה ולרשות והסבירו שהתיק הרפואי משנות ה-50 הושמד. פרידמן הציגה בפני חברי הוועדה מסמכים של רופאים וחוות דעת התומכים בבקשתה, כולל סיכומי מחלה. אבל הרשות לא וויתרה ודרשה לקבל את התיק המקורי. ניר ניסה להסביר לכל מי שרק היה יכול לשמוע שהתיק הרפואי של סבתו הושמד על ידי קופ"ח ולא ניתן לשחזר אותו, אבל פניותיו נפלו על אוזניים אטומות.
"הסברתי להם שהתיק לא קיים, אבל זה לא מעניין את הרשות לזכויות ניצולי שואה. הוועדה הרפואית מטעמה מתעקשת שנביא את התיק. ככה זה נמשך כבר שנתיים וחצי. שלחתי מכתבים ופניתי טלפונית לכל גורם ברשות אבל אף אחד לא חזר אליי וניסה לפתור את הבעיה", קובל הנכד. לדבריו, סבתו מתקיימת מקצבה של כ-2,000 שקל וההכרה תקנה לה סכום של 400 שקלים נוספים. "בשבוע שעבר ראיתי את סבתא מתלבטת אם לקנות תפוח עץ או תפוזים כי לא היה לה כסף", הוא אומר, "היא מתביישת במה שעשו לה וגם אני. היא חוששת שיבטלו לה לגמרי את הקצבה".
היום העלה פרידמן את הסיפור לפייסבוק וזכה לאלפי שיתופים ותגובות. "היא לא יודעת שאני עוזר לה מאחורי הקלעים, אבל אני רוצה שסבתא שלי, ששרדה את השואה וברחה מהנאצים תקבל את מה שמגיע לה. חבל שהביורוקרטיה מונעת ממנה לקבל את מה שמגיע לה על פי דין", אומר פרידמן בכאב, "בקצבה היא משלמת חשבונות מים, ארנונה, אוכל ותרופות והתוספת המיזערית של ה-400 שקל תסייע לה לשרוד כלכלית. אני מתבייש במה שמדינת ישראל עושה לסבתא שלי. לא מגיע לניצולת שואה שככה יתנהגו כלפיה. לא יתכן ששנתיים וחצי יטרטרו אותה ויתעקשו לקבל תיק רפואי שלא קיים", הוסיף פרידמן.
ממשרד האוצר נמסר: "הרשות לזכויות ניצולי השואה שמטפלת בלמעלה ממאה אלף ניצולים, תפעל על מנת להגדיל את התגמולים לגברת פרידמן. הגברת מקבלת תגמולים מתוקף חוק נכי רדיפות הנאצים החל ממועד הגשת תביעתה במאי 2010. המחלות שהוכרו עד כה כקשורות לנרדפות השואה הן: תגובה נפשית ואוסטאופורוזיס. אנו מתנצלים על עוגמת הנפש שנגרמה לגברת פרידמן".
תגובות