ע' היא סטודנטית המתחילה שנה שלישית בלימודי הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון ועתידה להינשא כעשרה ימים לאחר מועד תחילת הלימודים. מאחר שארוסה של ע' משרת בצבא, בשירות סדיר, היא העדיפה לנסות לגור במעונות, מאחר שרוב השבוע היא תישאר לבד בבית ורצתה לגור בסביבה בטוחה יחסית, כמו זאת שמוענקת בטכניון.
בעקבות זאת, היא הגישה בקשה אל מנהלת המעונות, לקבלת מעונות המיועדים לזוג. עם בקשתה, נדרשה ע' להציג את תלוש משכורתם של הוריה ואת תלוש משכורתם של הורי ארוסה. לאחר סקירה של הכנסת ההורים של בני הזוג בני העשרים פלוס, אשר בחרו להקים משפחה חדשה, הוחלט לדחות את בקשתם.
אבל אבא שלה, נתי אראל, החליט לא לוותר ופנה לתכנית "יהיה בסדר" בגלי צה"ל עם אביב לביא ואסף ליברמן, בניסיון לשנות את רוע הגזירה. "בשנה שעברה היא היתה זכאית אבל ויתרה על הזכאות וגרה אצל סבא וסבתא שלה, השנה אחרי שהם חישבו גם את הזכאות של ההורים של בן זוגה, הם החליטו שהם לא יקבלו חדר במעונות", הוא מסביר.
"אמרו לבת שלי שהיא מתחתנת בגיל צעיר, אז שתקח את זה בחשבון". הטכניון"בעת הגשת הבקשה אי אפשר היה לכתוב שם שום דבר מעבר לנתונים שהתבקשו בטופס. אי אפשר היה לכתוב שבן הזוג שלה מרוויח כמו חייל בסדיר (על אף שהוא מסיים קורס קצינים בקרוב), שהיא הולכת להיות לבד כל השבוע כי הוא משרת ליד אילת. היה אפשר לכתוב רק כמה אחים יש לך ומה המשכורות של ההורים שלך ושלו וזה פסל אותם מיידית. בערעור שהגשנו ניסיתי להסביר להם שאני לא תומך בהם כלכלית והם מתחילים את הדרך שלהם עצמאית. יש לי עוד שלושה ילדים אחד בצבא, אחד לפני צבא ועוד ילדה קטנה, אנחנו גרים בקיבוץ, בשכירות ואין לנו אפשרות לתמוך בהם.
"בעקבות הפנייה, הדיקאנית הסכימה לתת לבת שלי מלגת שכר דירה של 400 שקלים לחודש, במשך תשעה חודשים, אבל זה לא מספיק. היא מקבלת 3,000 שקלים מהצבא כרעייה צעירה והוא מרוויח 600 שקלים כחייל קרבי, זאת כל ההכנסה שלהם. כל מה שאמרו לבת שלי במדור המלגות הוא שהיא מתחתנת בגיל צעיר, אז שתקח את זה בחשבון".
מהטכניון נמסר בתגובה בתכנית, כיוון שהביקוש גדול בהרבה מן ההיצע (כרגע מחכים בתור לקבלת מעונות מעל 90 זוגות), יש צורך למיין. הוחלט להשתמש גם לגבי זוגות בשיטת מיון על בסיס סוציואקונומי. שיטה זו נראית לטכניון נכונה יותר מאשר הגרלה, או שיטת "כל הקודם זוכה" ולכן קיבלה עדיפות. כמובן שאנו דנים בכל מקרה שיש בו סיפור יוצא דופן לגופו. במקרה נ"ל עברה הסטודנטית את כל שלבי הערעור, ולא נמצא לנכון לקדם את תורה על פני האחרים שמחכים בתור. לאחר דיון מעמיק הגיע הטכניון למסקנה שדרך זו צודקת יותר מהגרלה שרירותית.
אז כמה זה עולה ואיך תצליחו לקבל חדר במעונות?
על פי סקר של גיאוקרטוגרפיה שפורסם בספטמבר כ-60% מהסטודנטים אינם משלמים שכר דירה, מכיוון שהם פשוט מתגוררים אצל הוריהם. בקרב אלו המשלמים שכר דירה, ההוצאה הממוצעת עומדת על כ-1,656 שקל בחודש.
הפיתרון הזול בדרך כלל הוא המעונות, בדקנו מה המחירים ומה התנאים באוניברסיטאות הגדולות:
הטכניון
במעונות הסטודנטים שבקריית הטכניון כ-3,600 פתרונות דיור, לסטודנטים בטכניון, הכוללים חדרים לרווקים ודירות לזוגות נשואים ומשפחות.
מחירים: המחירים נעים ממחיר של 422 שקלים לשלושה בחדר ששייך למכינה, דרך 540 שקלים לאדם בחדר משופץ לבד בדירה ועד 726 לאדם בחדר ממוזג. יש גם הרבה אופציות לזוגות במחירים של כ-1,200 שקלים ועד 1,600 לדירות גדולות יותר המיועדות לזוגות עם ילדים. כל הדירות נמצאות במתחם הטכניון.
קריטריונים: הקריטריונים לקבלה אמנם מבקשים את ההכנסה של ההורים, אבל בטכניון מדגישים שאם אין עומס בבקשה, לא זו תהיה הסיבה אם יינתן או לא יינתן חדר לסטודנט.
1,500 חדרים על 29,000 סטודנטים. אוניברסיטת תל אביב | צילום: עודד קרניאוניברסיטת תל אביב
בסך הכל מציעים באוניברסיטת תל אביב כ-1,500 מיטות בשלושה מתחמים. באוניברסיטת תל אביב אין דירות לזוגות.
מחירים: הדירות הרגילות עולות 1,115 לסטודנט. (שני סטודנטים בחדר, ארבע סטודנטים בדירה). הדירות הגדולות יותר - חדר יחיד 1,668 שקלים לסטודנט (ארבעה שותפים בדירה). הדירות מאובזרות לחלוטין. שכר הדירה אינו כולל את הוצאות המים, החשמל והארנונה. בנוסף ניתנים שירותי אחזקה ותפעול.
קריטריונים: מרחק או צפיפיות במגורי ההורים, עומס לימודים, ציונים גבוהים, שירות צבאי או שירות לאומי. מגורים קודמים במעונות: על כל שנה שהסטודנט התגורר במעונות יורד ניקוד הזכאות. ומודגש כי הזכאות לקבלת מקום במעונות אינה מותנית במצב הכלכלי של הסטודנט.
לדברי עידו דמבין, ראש מחלקת דיור באוניברסיטת תל אביב מטעם אגודת הסטודנטים תנאי הקבלה משתנים בין המעונות, כי הם מנוהלים על ידי גופים שונים. כן הוא אומר שהסטודנטים בתל אביב בקושי מנסים להשיג חדר במעונות מאחר שמדובר היום על כ-1,500 מיטות על 29,000 סטודנטים. "בעתיד מתכוונים לבנות מעונות נוספים עם עוד 1,500 מיטות, אך גם זה לא יספיק", הוא אומר, "גם היום אנחנו שבוע לפני פתיחת הלימודים וחודש אחרי תום ההרשמה ואין יום שאני לא מקבל פנייה. מדובר על 5-10 פניות ביום של סטודנטים שאין להם פיתרון".
מחשבון הסיכויים של לקבלת מעונות באוניברסיטת תל אביב
האוניברסיטה העברית
ישנם שמונה סוגי מעונות באוניברסיטה העברית המציעים כ-3,500 חדרי יחיד ועוד כ-200 חדרי זוגות. במעונות מעניקים מגורים מסובסדים גם לתלמידי האוניברסיטה וגם לתלמידי מכללות בירושלים שיש להן הסכם עם האוניברסיטה.
מחירים: מרבית המעונות הם דירות של 2-5 חדרים, יש גם חדרי סטודיו ליחיד וכן חדרים לזוגות. סטודיו יעלה 1,700 שקלים בחודש, עם כל החשבונות. שניים בחדר ישלמו 830 שקלים והרוב לוקחים חדר ביחיד בדירה – תמורת 1,500 שקלים. בני זוג סטודנטים יקבלו דירות ב- 2,500-3,000 שקלים. דירות גדולות יותר יעלו 3,300 שקלים.
יש חדרים לכולם. האוניברסיטה העבריתהקריטריונים: בהנהלת המעונות מדגישים שכל סטודנט יכול לקבל דירה, ללא קשר למצב הסוציו אקונומי שלו או של הוריו.
במעונות מספרים שיש תפוסה מלאה, אבל באגודת הסטודנטים מתלוננים שרוב חדרי המעונות ריקים, משום שהם יקרים יותר מדירה בחוץ. אמיר קורן דובר האגודה אומר, כי "בשכונות בהן ממוקמים חדרי המעונות אפשר להשיג דירה עם שלושה שותפים ב-1,400 שקלים לאדם, אז אין צורך במעונות".
אוניברסיטת חיפה
באוניברסיטת חיפה כ-1,100 חדרי מעונות בארבעה מתחמים.
מחירים: המחירים נעים מ-625 שקלים לחדר של שני סטודנטים בדירה בת שלושה חדרים, דרך 750 שקלים לחדר יחיד בדירת שישה חדרים ועד 860 שקלים לחדר יחיד בדירה עם סלון ומטבח ושירותים ומקלחת פרטיים בכל חדר (דירת שישה חדרים). לזוגות – 1,505 שקלים לדירה. כל המחירים לא כוללים את הוצאות החשמל.
הקריטריונים: הישגים אקדמיים, מצב כלכלי – סטודנט רווק – לפי הכנסותיו והכנסות הוריו. סטודנט נשוי – על פי הכנסותיו והכנסות בן/בת הזוג (אם נתמכים ע"י הוריהם יילקחו בחשבון גם הכנסות ההורים). כל ההכנסות ברוטו מחולקות במספר הנפשות הנתמכות במשפחה. מרחק ממגורי הקבע עד האוניברסיטה. נתונים מיוחדים: כמו סטודנט עובד, נכות, משפחה חד הורית, שכולה, שירות צבאי וכו'.
1,800 חדרים לסטודנטים. אוניברסיטת בן גוריון
אוניברסיטת בן גוריון
מעונות הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב כוללים כ- 1,800 חדרים, מתוכם כ- 174 דירות לזוגות נשואים. המעונות ממוקמים בצמוד לקמפוס.
מחירים: שני סטודנטים בחדר - 599-697 שקלים תלוי ברמת השיפוץ של החדרים. חדרי יחיד 777-858 שקלים. משפחות – 1,554-1,817 שקלים.
קריטריונים: יחיד - ההכנסה לנפש במשפחת הסטודנט מתקבלת על ידי חלוקת סך כל ההכנסות ברוטו לחודש במשפחה במספר הנפשות. המרחק ממקום המגורים הקבוע של הסטודנט. מספר שעות הלימוד השבועיות. שירות צבאי או שירות לאומי של הסטודנט ושירות מילואים בשנה החולפת. סטודנט העובד במשך שנת הלימודים יתבקש להציג תלושי שכר. סטודנט שהינו הורה. סטודנט שהינו יתום. שלילשת סיוע אוטומטית לבעלי/ משתמשי רכב משנת ייצור 2007 ומעל.
זוגות – הכנסת ההורים והכנסת בני הזוג וכן קריטריונים הדומים לשוכר יחיד. עם זאת, באוניברסיטה מדגישים שלמרות בקשתם לתלושי השכר של ההורים, הם אינם לוקחים זאת בחשבון ומתייחסים לזוגות סטודנטים נשואים כיחידה עצמאית.
>> כרטיס הרב קו: רעיון מצויין, תקלות בביצוע
התכנית "יהיה בסדר" משודרת בימים שני עד רביעי ב-15:00 בגלי צה"ל בהגשת אסף ליברמן ואביב לביא