ג'רג'י."לא ייתכן שבעיר שיש בה 56 אחוז נשים אין ייצוג נשי" | צילום: תומר ושחר צלמים בבחירות האחרונות לכנסת התמודדה לראשונה אישה חרדית במסגרת רשימת עם שלם על מקום בכנסת. המפלגה לא עברה את אחוז החסימה ודניאלה יקירה נותרה מחוץ למשכן, אבל כנראה שהיא פתחה את הדלת לנשים נוספות.
בחודש האחרון הודיעו שתי נשים חרדיות שיתמודדו על מקום במועצת העיר בצפת ובפתח תקווה והאיומים לא מאחרים להגיע. אחת המתמודדות היא שירה ג'רג'י, בת 43 מצפת, נשואה ואם לארבעה ילדים הנחשבת לחלוצה בקרב הנשים החרדיות בארץ. בניגוד למוסכמות החרדיות, הודיעה לפני כחודש כי תתמודד ברשימה עצמאית למועצת העיר צפת.
ג'רג'י עברה לצפת לפני עשרה חודשים וכבר מתכננת את המהפך בעיר. בעלה לומד תורה ואילו היא מפרנסת את הבית. לאחר שנתקלה בעבודתה כמאמנת אישית בעובדה המצערת, כי במועצת עיריית צפת אין ייצוג נשי, היא החליטה לפעול בנושא והודיע על התמודדותה: "התקשרתי לעירייה וביקשתי לדבר עם היועצת לקידום מעמד האישה ואמרו לי שאין כזה דבר בצפת, שאין כזה תפקיד ושיש מספיק גברים שמנהלים את העיר ולא צריך תפקיד כזה", אומרת ג'רג'י בשיחה עם mako.
"אני החרדית הראשונה שקמה ואמרה: די, הגזמתם!"
אחרי שהודיעה כי תרוץ למועצת העיר, קיבלה ג'רג'י לא מעט איומים והטרדות מנציגי הקהילה החרדית שניסו להניע אותה מהחלטתה: "מאיימים ומנסים לגרום לי להסיר את מועמדותי. היו איומים של 'תרדי מהסולם שטיפסת עליו, זה יכאב ואנחנו לא נרשה שתטפסי עליו'. מישהו התבטא בצורה יותר מכוערת ואמר 'בעוד חמישה חודשים תחזרי לחור שיצאת ממנו'. אני לא פוחדת מאף אחד, שזה מה שמטריף אותם. זה לא פשוט, צריך הרבה אומץ ואנשים בצפת המומים מהצעד שעשיתי, כי מדובר במשהו לא ברור מאליו בצפת".
ג'רג'י מגדירה את עצמה כחלוצה של הנשים החרדיות: "אני החרדית הראשונה שקמה ואמרה, 'די, הגזמתם. לא יכול להיות שבגלל שאני חרדית תשימו אותי באיזו מדרגה נמוכה וגם תנערו את השטיח שאתם שמים עליי ותשאירו עלי את הלכלוך". היא מקווה שנשים חרדיות נוספות מערים אחרות בארץ יאזרו אומץ, יצטרפו אליה ויכנסו למועצת העיר בה הן מתגוררות. יחד עם זאת, היא מבינה את הקושי בצעד הזה במגזר החרדי: "ברור לי שלנשים חרדיות הרבה יותר קשה להצטרף למאבק הזה כי אישה חרדית שבעלה יגיד לה לא, לא תצטרף ולכן הגיבוי של בעלה מאוד חשוב פה, וכמה בעלים חרדים יהיו מוכנים שהנשים שלהם יעשו את זה? אם בעלה מספיק אמיץ ובטוח בעצמו ובשם אז הוא יסכים לזה ואם הוא עוד כבשה בעדר, אז זו תהיה בעיה".
"קוליאן. "אני לא יכולה לקבל את העניין שלאישה אסור להתמודד | צילום: תומר ושחר צלמים סיפורה של שירה הגיע לאוזניה של רות קוליאן פעילה חברתית חרדית מפתח תקווה, בת 32 נשואה ואם לארבעה ילדים שהצטרפה השבוע ל"מלחמת הנשים החרדיות" לאחר שהודיעה כי תתמודד למועצת עיריית פתח תקווה. קוליאן, סטודנטית למשפטים בקמפוס החרדי של קריית אונו ופעילה חברתית מוכרת בפתח תקווה מספרת ל- mako על היכרותה עם ג'רג'י: "יום אחד קיבלתי מייל מחברת מועצה בעיר אחרת שכתבה לי ש'צריך לתמוך בה' וצירפה קישור לכתבה על הסיפור של שירה ג'רג'י, החרדית מצפת", מספרת קוליאן, "פניתי אל שירה ואמרתי לה 'קראתי את הסיפור שלך, אני רוצה להגיד לך כל הכבוד, רוצה לחזק את ידייך ואל תתייאשי'. אמרתי לה שאני גם מתכוונת להתמודד למועצת פתח תקווה ובכך לתת רוח גבית למה שהיא עושה".
קוליאן משתפת אותנו בסיבות שהובילו אותה להודיע על התמודדותה: "אנשים אמרו לי שלא אוכל לשנות את כל העולם, וזה ברור לי, אבל אני כן יכולה לשנות את הסביבה שבה אני חיה וכך אעשה. אני לא יכולה לקבל את העניין שלאישה אסור להתמודד ולשאת בתפקיד מסוים מתוך היותה אישה ושאישה כל כבודה בת מלך פנימה". קוליאן קיבלה חיזוק להחלטתה, לאחר שפנתה לרב שמעון בהדני, ממועצת חכמי ש"ס וביקשה לקבל את תמיכתו, "התקשרתי אליו, הצגתי את עצמי ואמרתי לו שאני רוצה להיבחר למועצת עיריית פתח תקווה. הוא שאל אותי 'את חושבת שתוכלי להיבחר'? ועניתי לו 'כן, בטח'. אז לא רק שהוא ייעץ לי מה לעשות, הוא גם ביקש את השם שלי ושל אמא שלי כדי לברך אותי שאצליח", אומרת קוליאן ומיד מסייגת את התלהבותה, "אני מקווה שאתבדה, אבל כמו שאני מכירה את ש"ס בטח עוד כמה ימים הם יגידו או שזה לא היה ולא נברא או יגידו שהוא חוזר בו, אבל אני כבר מכירה את המשחקים האלה שלהם".
כשהודיעה למשפחתה שהיא מתכוונת להתמודד לתפקיד הם תמכו בה, אך יחד עם זאת הזכירו לה מול מה היא מתמודדת, "בעלי הציג בפני את כל ההשלכות שעלולות להיות לכך, אבל הוא מכיר אותי ויודע שברגע שאני מחליטה משהו אני הולכת איתו עד הסוף", היא אומרת בסיפוק.
"עם שלי יחימוביץ' הם מוכנים לשבת ואיתי לא?"
ישראל כהן, עיתונאי מאתר "כיכר השבת" שחשף את סיפורה של רות קוליאן, מטיל ספק בכך שהתופעה של נשים חרדיות שנכנסות לפוליטיקה תתפוס תאוצה ותתפרס לערים נוספות, "מדובר בתופעה חדשנית ופורצת דרך. השאלה היא אם תישאר בשוליים עד כדי כך שלא תצליח להשפיע על המיינסטרים, או אולי כן מדובר פה בתהליך חדש. זה ברור שבבני ברק, בירושלים ובערים עם ריכוז חרדי מובהק לא תרוץ אישה ואף מפלגה חרדית לא תשים אישה מטעמה במפלגה. אני לא כל כך מבין איך יש להן אומץ לעשות את זה, מדובר בשתי יוזמות עצמאיות ורק ימים יגידו אם מתפתחת פה תופעה חדשה. קשה לי להאמין שהמקרים האלה יעידו על הכלל".