כבר שנים רבות מחזיקה העיר באר שבע בתואר המחייב, "בירת הנגב", אבל באחרונה צירפה לעצמה העיר תואר נוסף "בירת הקניונים ומרכזי הקניות של ישראל". 11 קניונים ומרכזי קניות נבנו בשנים האחרונות בעיר, ולפני כשלושה שבועות נפתח הדובדבן שבקצפת, הגרנד קניון שמחזיק בתואר המכובד – הקניון הגדול במזרח התיכון
הקניון, הממוקם במבואה הדרומית של העיר, מתפרס על פני 160 אלף מ"ר, מכיל 250 חנויות, והושקעו בבנייתי, על ידי הבעלים אלי להב וקבוצת מליסרון ישראל בבעלות ליאורה עופר, כמיליארד שקלים.
הגרנד קניון. החנויות הכי גדולות שיש | צילום: שמעון איפרגןלמרות התואר המאוד מכובד, תושבי העיר הלא כל כך גדולה לא מבינים למה צריך כל כך הרבה מרכזי קניות. "תחרות זה דבר בריא, אבל לדעתי יש יותר מדי מרכזי קניות בבאר שבע, הרבה יותר מכל מקום אחר בארץ", אומרת למאקו עדי גלר, תושבת העיר. "נכון שתחרות זה דבר בריא אבל 11 מרכזי קניות גדולים? זה יותר מדי. אין פה כוח קניה כזה גדול כמו במרכז הארץ ואני חוששת שעסקים רבים בעיקר בשכונות ובעיר העתיקה עלולים להסגר, ועכשיו הקימו את הגרנד קניון, אבל בכלל תהיה פה מלחמת עולם בין הקניונים".
מלחמת מבצעים
הקמת עיר הבה"דים בצומת הנגב והגעתם הצפויה של עשרות אלפי משפחות אנשי קבע לנגב גרמה בשנים האחרונות לבום כלכלי לא מוצדק בבאר שבע, שעדיין מאכלסת בסך הכל כ-210,000 תושבים ועוד כמה אלפים בסביבתה.
כבר עכשיו מרגישים חלק גדול ממרכזי הקניות ירידה בקניות ובתנועת הקונים בעקבות פתיחת הקניון החדש. הסוחרים מדווחים על ירידה בפדיון היומי וחלק מבעלי הקניונים נערכים למלחמת שיווק ומבצעי הנחות גדולים, כדי למשוך את הלקוחות אליהם.
אחד מהם הוא בני עסיס מנכ"ל קניון "אביה" שלמרות החששות מאמין שהקניון הגדול לא יצליח להגשים את הציפיות: "זה טבעי, בהתחלה יש התלהבות וסקרנות מהצעצוע החדש ולדעתי היא ותדעך עם הזמן. אני רוצה לפרגן לבעלים, אלי להב, שעשה משהו מדהים לעיר אבל אני מתקשה להאמין שהמקום הזה ישרוד. אם הוא כן ישרוד, אז אין ספק שהרבה מרכזי קניות בעיר ייסגרו.
מרכז ONE. צפוי לעבור הרחבה גדולה בקרוב | צילום: שמעון איפרגן"לא כל התושבים מסוגלים להרשות לעצמם לקנות בקניון החדש, בעוד שאצלנו ובקניונים הקטנים יותר יש מחירים זולים ואטרקטיביים. אני מעריך שיהיו כמה מרכזי קניות וקניונים שייסגרו ויהפכו לפילים לבנים. כבר היום יש אצלנו ירידה של 30 אחוז במספר הקונים. זה לא הגיוני ומטורף שבעיר כה באר שבע יש כמות גדולה מאוד של קניונים שבשום מקום אחר בארץ לא קיימת", טוען עסיס.
גם מייק וקנין, היזם שבנה את מתחם הקניות ONE בעיר, שנמכר בינתיים לקבוצת פישמן, טוען שלדעתו עיר כמו באר שבע לא זקוקה ליותר משני קניונים ומרכזי קניות גדולים.
"זה המון במושגים ישראליים ועולמיים. בכלל בישראל על כל מטר פנוי מקימים קניון. אנשים משקיעים מאות מיליוני שקלים ויותר מזה בבאר שבע ואני מקווה שהכסף שלהם לא ירד לטמיון. כשהקמנו את ONE מכרתי אותו כי לא רציתי לעסוק בניהול שלו, אבל המקום הוכיח את עצמו מעל ומעבר. עוד מרכז אחד גדול כמו גרנד קניון, זה כבר גדול על העיר, אבל אני מקווה שאני טועה בהערכות שלי.
רוצים למשוך לקוחות מכל הדרום
בעוד המתחרים ספקנים, אלי להב, מבעלי הגרנד קניון בטוח שהטובים ישרדו ויצליחו והשאר עלולים להסגר. "אני יודע שאנחנו הכי טובים. ניתן את השירות הכי טוב ללקוחות כדי שיבואו אליו מכל הדרום, גם מאשדוד, קריית גת, אשקלון ואפילו מיבנה. אנחנו עובדים על זה. אני בטוח שיש מקום לכולם, ומי שטוב ישרוד. עשינו פה משהו שלא עשו בשום מקום אחר בארץ", אומר להב בסיפוק, "במעט מאוד מקומות בעולם יש קניון כזה ברמה כל כך גבוה ועם המון רשתות ומותגים שלא תמצא בשום מקום אחר בארץ, רק אצלנו.
"ההשקעה במקום שלי ושל קבוצת מליסרון מבטאת האמון שלנו בעיר. השקענו המון כסף בראייה עתידית, אני מסתכל תמיד לטווח רחוק. תהיה פה עיר הבה"דים, הנגב יתפתח ויהפוך להיות גדול יותר והקניון שלנו ייתן שירות לכולם. התמהיל שלנו הוא טוב וקולע לטעם של כל שכבות האוכלוסייה וזה עוד לפני שפתחנו מבער ולא כל החנויות עוד נפתחו. תהיה תחרות ומי שיהיה טוב יצליח וישרוד".
בקניון הנגב, הקניון הראשון שהוקם בבאר שבע, נערכים ל"למלחמה" עם הקניון הגדול במזרח התיכון שצץ להם פתאום. רשת קניוני עזריאלי, לה שייך הקניון, הגדילה באופן ניכר את תקציב השיווק והפרסום. יורם פיק, מונה באחרונה לקדנציה שנייה כמנכ"ל הקניון ונחשב לשועל קניונים ותיק, שיודע להתמודד עם מצבים של תחרות קשה. אבל גם הוא מודה היום שהקניון החדש גרם לירידה מסויימת בפדיון הכספי של הסוחרים. ולמרות זאת, הוא מאמין שהתקופה הזו תעבור והקונים יחזרו ובגדול לקניון הנגב.
קניון הנגב. הוותיק מכולם | צילום: שמעון איפרגן"אנחנו קבוצה חזקה מאוד עם ניסיון ניהולי רב שנדע להתמודד מול הגרנד קניון. ניתן לו תחרות חזקה ואנחנו נערכים למבצעים, לקמפיין מקיף ונצליח להחזיר את הקונים אלינו", אומר פיק ומוסיף, "גם דוד עזריאלי וגם אלי להב הם יזמים אמיצים שמסתכלים לטווח הרחוק של 5-15 שנים קדימה. העיר תגדל, תושבים רבים מהמרכז יבואו לנגב ולפריפריה. אני לא זוכר שום קניון שנסגר כאן ביזור. התחרות היא כזו שיזם שלא מקים קניון אחר, עלול לראות את המתחרה שלו עושה את זה", הסביר פיק. "לשמחתי הקניון שלנו הוא מרכזי בעיר, במיקום הכי טוב וממוקם בקרב כל המקומות הכי נחשבים, בתי המשפט, קריית הממשלה, תחנת רכבת ואוטובוס. אנחנו נדע למקסם את היתרונות שלנו בצורה הכי טובה", הוא מסכם.
מי שיש לו כסף יבזבז בלי הכרה
ויש עוד חשש של התושבים. הפיתויים הולכים וגדלים וההכנסה החודשית לא עולה. חגית, תושבת העיר, שמגדירה את עצמה כמכורה לקניות, חוששת שחשבון הבנק שלה לא יעמוד בכך: "כבר הייתי בגרנד קניון, זה טירוף מה שהולך לפה אבל אני לא בטוחה שבאר שבע צריכה כזו כמות של קניונים, זה ממש בית משוגעים. מי שיש לו יבזבז כסף בלי הכרה. וחוץ מזה הרבה מרכזים אחרים שכונתיים וקטנים ייסגרו, זה בטוח, כולם ילכו לקניון החדש", סיכמה חגית.
וזה לא נגמר בזה. גם מתחם ONE צפוי לעבור הרחבה גדולה בקרוב, שני מרכזי קולנוע גדולים עומדים בפני השלמה – יס סינמה וסינמה סיטי שנבנים בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. ואם זה לא מספיק, גם רמי לוי שוקל בימים אלו הקמת מרכז מסחרי בעיר.
השדרה השביעית. מותגי מעצבים | צילום: שמעון איפרגןאיפה אפשר לקנות בבאר שבע?
1. קניון הנגב – הקניון הראשון בעיר, שנפתח ב-1991 וממוקם סמוך לתחנה המרכזית, בית המשפט ותחנת הרכבת. בקניון אפשר למצוא את כל המותגים המובילים כמו זארה, גולף, סליו, המשביר לצרכן, רנואר, קסטרו, אמריקן איגל, סופר פארם, ניו פארם ועוד
2. קניון קריית הממשלה – מרכז קניות הממוקם מתחת למשרדי הממשלה. בקניון אפשר למצוא בעיקר עסקים מקומיים.
3. מרכז קניות בתחנה המרכזית. התחנה עברה שיפוץ מסיבי וכך גם החנויות בה. אפשר למצוא גם שם בעיקר עסקים מקומיים ומסעדות
4. מול 7 – קניון קטן יחסית, עם סניף של שקם אלקטריק, חנויות בגדים מקומיות, רשתות מזון ועוד
5. מרכז ביג – אחד ממרכזי ביג הגדולים עם סניף של מגה, ACE, H&0, ארומה, אוטו דיפו ועוד.
6. ONE - המתחרה הצמוד של ביג, עם בית קולנוע גדול, רשתות אופנה כמו קסטרו, הוניגמן, רנואר, קרוקר ומנגו, סניף של המשביר לצרכן ועוד.
7. השדרה השביעית, בבעלות קבוצת שיכון ובינוי של שרי אריסון. גם שם אפשר למצוא מותגים מובילים כמו ניין ווסט, המעצבת סיגל דקל, סקאל גרופ, דפנה לוינסון, ניו פארם ועוד.
8. הכפר האיטלקי – מרכז קניות קטן יחסית, עם עסקים מקומיים
9. קניון אביה – בקניון בית קולנוע ובעיקר עסקים מקומיים
10. קניון שאול המלך – עסקים מקומיים
11. גרנד קניון – הקניון החדש והמבטיח בו תזכו לקנות בסניף הכי גדול של H&M, ועוד חנות ענק של זארה וגם 250 חנויות ביניהן גאפ, אברקומבי, ברשקה, מנגו, קסטרו וחנויות הנעלה, ספורט ותכשיטים וכמובן גם בתי קפה ומסעדות