ילדת? צפי למבול הצעות מפתיעות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock רגע אחרי שנולד לכם ילד אתם עומדים בפני מבול של הצעות מסחריות החל מתחליפי חלב, טיטולים ועד לבחירת המוהל שיביא את בנכם בברית אברהם. בדרך כלל מדובר בחלוקת כרטיסי ביקור של נציגים מטעם מוהלים הממתינים מחוץ לבית היולדות, תופעה שעשוייה להיות מטרידה בפני עצמה. אבל מסתבר שלא מדובר רק בכרטיסי ביקור. מוהל רפואי פרסם השבוע מודעת דרושים, בה הציע לאחיות או רופאים בבתי החולים להמליץ על אדם המוסמך לימול עם בנכם. על כל המלצה כזאת תתווסף להם משכורת צדדית נאה ביותר של 150 שקלים לכל אירוע שהם סוגרים זאת, בנוסף לתוספת משכורת לפי שעה.
במודעה שפורסמה בלוח הדרושים של אתר JobMaster על ידי המוהל שלמה לנדאו נכתב: "למוהל רפואי דרושה אחות או רופאה שעובדת במחלקת יולדות לצורך שיווק בריתות בתוך המחלקה תנאים מעולים ועוד משכורת שמנה מהצד למתאימה". בשיחה עם כתבת mako שהזדהתה כאחות בבית חולים במרכז הארץ הוא טוען כי לא מדובר בתופעה חריגה. "מה שאני מחפש כרגע זה ככה. אני מוהל רפואי. הייתה לי משווקת שעבדה בבתי חולים במחלקת יולדות ועכשיו היא פשוט עברה לאזור ירושלים אז זה לא מתאים לי".
תופסים את המתלבטים
איפה אתה מחפש?
"באזור המרכז, השרון. זה יותר האזור שלי. אני עובד בכל הארץ אבל אני לא הולך לחפש שיווק בכל הארץ".
מה אני אמורה להגיד ליולדות?
"יפה מאוד. אז למעשה בעיקר זה כרטיסי ביקור. מה שאני מחפש בשלב ראשון וזה תמיד עובד הכי טוב זה (מישהי) מתוך בית החולים. ברגע שזה בא מתוך בית החולים ואת נותנת כרטיס ביקור זה כאילו זה כבר סיפור סגור.
"בגדול זה מתחלק ככה: יש קבוצה מסויימת של אנשים שמגיעים כבר ללדת והם כבר יודעים מי הולך להיות המוהל שלהם, איפה הם הולכים לעשות את הברית שלהם וכל הדברים האלה הם כבר סגורים. עכשיו יש חלק די מכובד של מתלבטים. הם לא סגורים. ויש גם חלק שבכלל לא יודעים, לא חשבו על זה.
"אלה שסגורים אז סגורים. אנחנו עובדים על אלה שמתלבטים. הפלוס אצלי זה שאני משלב את שני הדברים ביחד: אני רב, מוהל רב ויש לי אישור ממשרד הבריאות ואני עושה את זה בסטנדרטים גבוהים מאוד ככה שאני גם נותן אילחוש, הילד לא בוכה, וגם תנאים סטרילים גבוהים. וכך אני נותן מענה גם לאנשים המסורתיים שדורשים שיהיה יותר הלכתי וגם לאנשים שרוצים שהילד לא יבכה ויהיה יותר סטרילי".
המודעה באתר הדרושים. צילום מסך מתוך אתר JobMaster
אם אני מחלקת כרטיסי ביקור, אני לא יודעת איך בהנהלה יגיבו לדבר כזה?
"איך אומרים? אני כבר חקרתי ודרשתי את הנושא הזה מכל הכיוונים. עכשיו ככה, בבלינסון העסק לא עובד. בבלינסון הנושא סגור, אין מה לעשות, אין מה לעבוד. הם מאוד מקפידים וזהו. עכשיו, בכל שאר בתי החולים באזור שלנו, באזור פה, אישור רשמי אין, לא יהיה אישור רשמי. אבל הם יודעים שמחלקים ואין להם בעיה עם זה, רק לא בצורה רשמית".
מה זה אומר?
"זה אומר ככה: לבוא ולבקש רשות, אם זה מההנהלה, אם זה מהדובר, לקבל אישור ביד הם לא יכולים לתת לך".
אה, הם לא ייתנו לי אישור אבל לא יעשו שום דבר?
"הם לא יעשו שום דבר. הם יודעים. בכל יום מסתובבים שם מוהלים ושמים שם כרטיסי ביקור. אם זאת בצורה שלא דורכים על העצבים של היולדות, שלא באים להתלונן..."
אם זה עובד של בית החולים אולי זה אחרת?
"עכשיו, מבחינת התשלום זה הולך ככה: אני מחלק את זה לשניים. אני מחלק גם כן לפי שעות ולפי אירוע. על סגירת אירוע אני משלם 150 שקל לאירוע. הקודמת שעבדה אצלי היא הייתה סוגרת לי שלושה אירועים ביום. היא הייתה עובדת בתל השומר, באיכילוב, בוולפסון".
היא הייתה אחות, מיילדת?
"היא לא עבדה בתוך בית החולים. היא הייתה עובדת מבחוץ".
אז היא לא הייתה עובדת של ביה"ח?
"לא. אבל אני מבין שזה עובד הרבה יותר חזק".
דיברת עם חברים כדי לראות שעושים את זה?
"כן, בחיפה יש לי חבר שעושה את זה וזה עובד מאוד מאוד חזק".
עם אחיות?
"כן, כן. תראי, יש גם אחד שעובד באזור אחר, בירושלים, יש לי אחד שעובד עם מיילדת".
150 שקלים עמלה על כל אירוע שנסגר
"אני משלם בערך 150 שקל לאירוע. חוץ מזה אני משלם בערך 50 שקל לפי שעה. את הכסף הזה אני הייתי משלם לאחת שבאה מבחוץ. אני גמיש. מתחיל בחמישים שקל. אפשר לעלות. אבל ברור שהכסף הגדול זה בסגירת אירועים. אם סגרת שלושה אירועים ביום אז זה 450, אני חושב שזה יפה".
משכורת שמנה מהצד: "150 שקל לאירוע ומשכורת לפי שעה" | צילום:
Odelia Cohen, Istock
ואתה אומר שלא יעשו לי בעיות עם זה?
"אני חושב שלא. שוב, אני אומר את זה בצורה ברורה: לא בצורה רשמית של 'טוב עכשיו אני עוזבת את הכל', עכשיו אני מתחילה להסתובב ולשווק מוהל. ברור שזה בעיה. איך אומרים? צריך לפעמיים גם כן להפעיל את החושים בשביל זה. את לא משווקת בתור משווקת. לא רשמית. את פשוט מכירה ואת יודעת שהיא מחפשת מוהל ואז בצורה לא רשמית, זה עובד בכל המקומות ככה".
ואם אני ממליצה עליך, אולי אני צריכה לדעת. אנחנו לא מכירים
"כמובן, תכנסי באתר שלי ותראי שבאמת אני מוסמך ושיש לי רישיון ושיש לי ניסיון. את הדברים האלה את צריכה לבדוק באמת כדי להיות רגועה עם עצמך".
מהמוהל שלמה לנדאו נמסר בתגובה:
"לא חשבתי שיש בעיה חוקית עם העניין. ברגע שהארתם את תשומת ליבי לעניין הזה החלטתי להוריד את המודעה מהאתר. אין בכוונתי לעבור על החוק ואני מודה לכם שהארתם את תשומת ליבי לעניין. אני יודע באופן כללי שיש מוהלים קולגות שעושים דברים כאלה אבל אני לא אנקוב בשמות".
ממשרד הבריאות נמסר: "על פי חוזר מנהל הרפואה משנת 2001 'אין לפרסם בבתי חולים ובמרפאות, שמות של מוהלים ומבצעי ברית מכל סוג שהוא'. במידה וצוות המוסד יידרש לכך על ידי היולדות – יש להפנותן לקבלת המידע ממחלקת הבריתות ברבנות. ההשגחה על המוהלים נעשית על-ידי הרבנות. אם תתקבל תלונה על בית חולים ספציפי בו זה מתקיים, הנושא יבדק ונפעל בהתאם".
מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "לפי נהלי ועדת הבריתות, פעילות המוהלים כפופה לחוק ולנוהל, לרבות נהלי משרד הבריאות האוסרים שיווק אקטיבי בבתי חולים. המעשים המתוארים בכתבה ייבדקו ובמידת הצורך תשקול הוועדה לזמנו לשימוע. כמו כן, ברבנות כמו גם במשרד הבריאות לא מכירים בהגדרה 'מוהל רפואי'".