עלולים לפגוע בזיתים, בכרמים וברימונים. נחילי הארבה | צילום: רויטרס לפני כתשע שנים, אחת ממכות מצרים, הארבה, הגיעה לביקור קצר בישראל. נחילי הארבה פשטו על אזורים לאורך הגבול בין שתי המדינות, אך הנזקים יחסית היו מועטים. השנה החקלאים כבר יודעים למה לצפות ומתכוננים מראש.
מטוסי הריסוס של משרד החקלאות נמצאים בכוננות המראה והדברה של נחילי הארבה, שעל פי ההערכה וחוזק הרוחות בשלב זה צפויים להגיע לשטח ישראל בתוך 48 שעות. נחילי הארבה צפויים לקפוץ לביקור בשטחים הפתוחים של הקיבוצים והיישובים הגובלים עם מצרים וייתכן אף לתוך הנגב.
כ-100 חקלאים יצטרכו להתמודד עם נחילי הארבה. מי מבניהם שמגדל את תוצרתו החקלאית בתוך חממות, מוגן. אבל בעלי הכרמים, מטעי הזיתים וגידולים אחרים, הנמצאים בשטחים פתוחים, עלולים לספוג נזקים בהיקף של מיליוני שקלים.
במועצת רמת נגב נערכו מבעוד מועד למכת הארבה ומנהל מחקר ופיתוח במועצה, יעקב מוסקוביץ', תדרך את החקלאים לעדכן אותו מיידית במידה והם נתקלים בהגעתו של הארבה. במועצה הוקם חמ"ל קטן שמקבל עדכונים שוטפים בעניין מהגורמים הרלוונטיים. "אנחנו נערכים לכל תרחיש, גם לגרוע ביותר. מי שעלול לספוג מכה קשה במיוחד הם החקלאים שהגידולים שלהם נמצאים בשטחים פתוחים ללא חממות". אמר מוסקוביץ ל-mako. לדבריו, הוא בקשר רצוף עם גורמים במשרד החקלאות ומקבל עדכונים שוטפים על השינוי בתנועות נחילי הארבה.
ראיתם נחיל ארבה? התקשרו ל"קו הארבה"
בשל המצב, משרד החקלאות קורא לציבור לגלות ערנות. במידה ונתקלתם בנחילים המכילים אלפי פרטים, התקשרו ל"קו הארבה" במשרד החקלאות, בטלפון: 03-9681500, בין השעות 7:30 בבוקר ל-19:00 בערב
הארבה גורם לנזק רב ואוכל כל יום מזון בכמות השווה למשקלו. תפוצת הארבה נרחבת, קרוב ל-30 מיליון קמ"ר ב-60 מדינות, ומספר הבוגרים יכול לנוע מ-40 ועד 80 מיליון בלהקה על כל קמ"ר.