מחאה חברתית. זוכרים? כן, זאת שהחלה בקיץ 2011, ובבסיסה יוקר המחיה בישראל. השיח החברתי ירד בשבועות האחרונים מהפרק עם ההתחממות בדרום, אבל בזמן שהלחימה וההכנות לבחירות השתלטו על סדר יומנו, מחירי מוצרי הצריכה המשיכו לזנק ממש מתחת לאפינו.
אתר השוואת המחירים mysupermarket מפעיל אתר מקביל גם בבריטניה. אתר העובד עם הרשתות הגדולות: Tesco, אסדה, sainsbury's ,Boots ועוד. בימים האחרונים ערך האתר סקר מחירים המעיד על הפרשים של עשרות אחוזים בין מחירי המוצרים בישראל לאלה שבמדינה האירופית.
כך, למשל, לפי השוואת האתר: קמח תופח של "אסם" יעלה בבריטניה 4.94 שקלים, בעוד המחיר הזול ביותר שיציעו לכם בישראל הוא 8.07, פער של 63%. מחיר קפה גולד בלנד נסקפה של "נסטלה" יעמוד על 24.68 שקלים לתושב בריטניה, בעוד המחיר הזול ביותר שימצא תושב ישראל יהיה 50.22, פער של 103%. קורנפלקס "קלוגס" בבריטניה יעלה 12.34 שקלים בעוד הישראלי ישלם 18.17 שקלים, פער של 47% ושקדי מרק (400 גרם), גם הם של "אסם", יעלו לצרכן בבריטניה 11.04 שקלים, לעומת 14.14 בישראל, פער של 28%.
כוח הקנייה הבריטי - גבוה פי שלוש מבישראל
"מחירי המזון בישראל נמצאים כמעט בשיא עולמי", אומר בני גרוברמן, ממקימי תנועת "ישראל יקרה לנו", "אין כמעט מדינות שאפשר להצביע עליהן בהן מחירי המזון גבוהים יותר מאלה שבישראל. למעשה, אנחנו קרובים מאוד למחירים הנקובים ביפן. אם משווים למשל את מחירי החלב בין ישראל ובריטניה מגלים פער של 80% שבהם ישראל יקרה יותר. אם נחלק את המשכורת הממוצע של בריטי לעומת זאת של ישראלי נמצא שכוח הקנייה הבריטי, לעומת זה של הישראלי, גבוה בערך פי שלוש".
אז אולי זול יותר להכין סופגניות בבריטניה? | צילום: jupiter images בשבועות האחרונים פרסמה התנועה בעמוד הפייסבוק שלה השוואות משלה בין מחירי מוצרי מזון בישראל לעומת אלה בבריטניה. בשר טחון למשל בישראל של חברת תנובה יעלה לפי בדיקת התנועה 25 שקלים ל-500 גרם, לעומת 12.34 שקלים שיעלה מוצר דומה ב-ASDA שבבריטניה. קרטון שני ליטרים חלב תנובה בארץ – יעלה 11.39 שקלים, לעומת 6.17 שקלים ל-2.27 ליטר חלב ב-ASDA. את הקטשופ הנמכר בישראל בכ-12 שקלים ל-750 גרם, ניתן לרכוש ב-ASDA בבריטניה ב-8.56 שקלים בלבד.
אז למה זה קורה? לפי גרוברמן "בעשור האחרון התייקרו מחירי מוצרי המזון ביותר משליש והסיבה לכך היא שהרשתות הגדולות קובעות אלו מוצרים ישבו על המדף שלהם ומה יהיו מחירם. בעוד שבבריטניה למשל ניתן למצוא קטשופ של 11 יצרנים שונים על המדפים, בארץ יש רק שניים. קטשופ זול של יצרנים אחרים כלל לא מגיע לסופרים הגדולים ביותר. במחיר הקורנפלקס, למשל, אין בעיה להתחרות כי מחיר הייצור שלו זול מאוד. למרות זאת ניתן למצוא על המדף רק את הקורנפלקסים היקרים של החברות הגדולות".