מלחמת ״חרבות ברזל״ נמשכת כבר כמעט חצי שנה, וכבר ברור שאנחנו מדינה במצוקה נפשית אחת גדולה. אלה לא רק משפחות החללים והחטופים, לא רק עשרות האלפים המפונים שנעקרו מבתיהם מבלי לדעת מתי יוכלו לחזור, לא רק החיילים והמילואימניקים שחלקם חוזרים מהלחימה עם טראומה - אלה כולנו.  

מתחילת המלחמה העניקה עמותת ער"ן סיוע נפשי ליותר מ-170 אלף איש, 3,500 שיחות התקבלו רק בשבת השחורה בשבעה באוקטובר. ער״ן מקבלת פניות מילדים ובני נוער, קשישים וניצולי שואה, מבוגרים וצעירים, הורים ובנוסף אלפי שיחות מחיילים ואנשי מילואים – מכל שכבות האוכלוסייה. מפלס החרדה החריג בעוצמתו של אזרחי ישראל מקבל ביטוי בשיחות הקשות שהגיעו לער"ן במהלך החודשים הראשונים ללחימה וכעת בחזרה לשגרת מציאות חדשה ומורכבת.

למלחמה יש השפעה גדולה על הנפש שלנו, ולכן בימים קשים אלה יש חשיבות גדולה מתמיד לעבודה המבורכת של עמותת ער״ן - עזרה ראשונה נפשית הניתנת באופן אנונימי, מיידי וחינמי לכל אחת ואחד מאיתנו, בכל גיל ובכל סוג של מצוקה, בטלפון 1201 לאורך כל שעות היממה, בווטסאפ 052-8451201 ובצ'אט באתר העמותה.

למעשה, השנה זו הפעם הראשונה שעמותת ער״ן מקיימת שבוע התרמה מיוחד בקשת 12 ו-mako, וחושפת את המתנדבות והמתנדבים הכל כך מרגשים שלה. אמש משדר ההתרמה המיוחד לעמותה בהנחיית נסלי ברדה ויואב לימור היה גדוש בהמון רגעים מרגשים: שיחה עם אורנה נאטורה, מתנדבת בער״ן ניו יורק שבנה חטוף בעזה; ראיונות עם פעילים בעמותה; ואף ראיון עם אשת נשיא המדינה הגברת מיכל הרצוג.

״בכל רגע נתון בחיים אנחנו יכולים למצוא את עצמנו בשני הצדדים של הקו״, אומרת אורנה נאטורה, שהתנדבה בער״ן ניו יורק. העמותה פעילה בארצות הברית מזה שש שנים, כדי להעניק מענה בקו החם עשרים וארבע שעות ביממה: כשהמתנדבים בישראל נחים, מתנדבים מחו״ל ממלאים את מקומם. כזו הייתה אורנה, שהגיעה מרקע של עבודה סוציאלית ופסיכולוגיה. אלא שהשבת השחורה המיטה אסון עליה ועל בן זוגה רונן: בנם עומר, חייל בודד בן 22, נחטף לעזה. 

״בכל בוקר אנחנו קמים ושואלים את עצמנו מה נעשה היום כדי להחזיר את עומר הביתה״, היא מספרת בראיון לנסלי ויואב. אחרי שנפגשה עם ראש הממשלה והפכה לקול חשוב במאבק של משפחות החטופים, הסוף עדיין רחוק - ״אבל לבן שלי ולחטופים שנמצאים בעזה אין זמן. יש לנו כמובן אויב אכזר בצד השני, אבל הציפייה שלנו היא שהממשלה שלנו תעשה כל מה שהיא יכולה כדי להחזיר אותם כמה שיותר מהר״. 

אורנה מצאה את עצמה עוברת ממקום של הענקת סיוע נפשי למקום של הימצאות במצוקה אדירה בעצמה. ״בשביעי באוקטובר החיים שלנו נעצרו. אנחנו חיים במציאות אחרת לגמרי, וכל מה שהייתי עסוקה בו לפני כן פשוט נקטע״, היא מספרת. ״אני לא נותנת לעצמי רגע לעצור ולשאול את עצמי מה אני מרגישה. אני עסוקה במה שהבן שלי מרגיש ובמה שהוא צריך ממני כרגע. אנחנו חייבים להביא את הנושא הזה לפתרון - להחזיר את כל החטופים הביתה, ולאפשר לכל המדינה להתחיל להחלים מהטראומה״. 

את התמיכה הנפשית החשובה כל כך היא מקבלת מקרוביה, כמו גם ממטה משפחות החטופים: ״המלחמה הזו הוציאה לאור כל כך הרבה אנשים טובים, מתנדבים מכל קצוות העם שפועלים למענינו ולמען משפחות החטופים, ואנחנו בהחלט נשענים על המערך הזה. אני לא יודעת איך היינו מתפקדים בלעדיו״. 

״הבנתי שער״ן יעזרו לי - ושאני חוזרת להתנדב״

ליאת שירית (שטרית) היא מכשירת מתנדבים בער״ן ניו יורק – ובחודש אוקטובר עלתה יחד עם כל הצוות להתנדבות על הקו. למרות מגוריה ביבשת אחרת, יש לה הבנה עמוקה של המצב ושל המחיר הנפשי שלו: בנה בן הוא חייל בודד, לוחם גבעתי הנלחם בעזה מפרוץ המלחמה. ״העובדה שאנחנו נמצאים באותה חוויה לא פשוטה מסייעת ליצור חיבור״, היא אומרת. ״כאמא לחייל שנמצא בעזה אני יכולה להבין, להזדהות ולהיות באמפתיה מלאה. אני מנקזת את החרדות שלי ומעבדת אותן ביחד עם הפונים על הקו״. 

במסגרת ההתנדבות, ליאת העניקה תמיכה למגוון גדול של פונים: למשל חייל שהיה במצוקה גדולה אחרי סדרה של לוויות ומראות זוועה, אמא שהילד שלה לא מצליח לישון, או גבר צעיר שלא גויס בעוד שכל חבריו התגייסו והוא מוצף חששות. ליאת ומתנדבי ער״ן מחו״ל מספקים תמיכה נפשית למרות שהם נמצאים ביבשת אחרת: ״התחושה שלנו היא שאנחנו שליחים ששומרים על ישראל מבחוץ. כשאתה עולה על הקו, אתה הכי חי בישראל״. 

תחושת שותפות הגורל התחזקה לא רק בגולה, אלא גם בקרב המתנדבים בארץ. כזה המקרה של נורית לרנר, מתנדבת בער״ן קריית ביאליק. לרנר שכלה במלחמה את חתנה, רב סרן במילואים אריה ריין ז״ל. ״מצאתי את עצמי בדיכאון - החלום שהיה כבר איננו״, היא מספרת. ״הבנתי שאני חייבת לעזור לעצמי. יש אנשים סביבי שעוזרים לי, ואני גם הולכת לטיפול. אבל הבנתי שער״ן יעזרו לי, ושאני חוזרת להתנדב - כי כשאני תורמת אני גם מאוד נתרמת״. 

הפניות לער״ן עוסקות בכל מיני נושאים, אולם אלו שקשורות למלחמה פוגשות כעת את נורית במקום אחר: ״אנחנו בער״ן לא מביאים את הסיפור שלנו, אבל אני חושבת שהלב שלי נפתח בעקבות האירוע הקשה הזה ושהפכתי לתורנית טובה יותר. הלב שלי עם הפונים - אני גם עוברת, עברתי ועוד אעבור דברים, ואני יכולה להבין אותם״. 

חשוב מתמיד לתרום עכשיו

המשדר כלל עוד רגעים מרגשים נוספים - ביניהם למשל ראיונות עם מתנדב מילואימניק שחזר מהלחימה, מתנדבת מפונה מהצפון, ד"ר איל פרוכטר - ראש המועצה הלאומית לפוסט טראומה, מנכ״ל עמותת ער״ן - דוד קורן, המנהלת המקצועית הארצית של ער״ן - ד״ר שירי דניאלס ועוד. מכולם עלתה מסקנה ברורה: במיוחד עכשיו חשוב לתמוך בעמותה ובעבודת הקודש שלה. פשוט חייבים לעשות זאת. 

התרומה לעמותת ער״ן פשוטה ביותר: אפשר לתרום באתר העמותה, באפליקציית BIT או בטלפון 6407*. שבוע ההתרמה יימשך עד ה-6 באפריל, וכולנו נרתמים אליו ביחד - כדי לתת גב ולתמוך אחד בשני ברגעים שבהם הכי צריך