כל מי שחי בישראל יודע שלאירועי הטרור והמלחמה ישנה השפעה עמוקה על בריאותם הנפשית ורווחתם של יחידים וקהילות. בשל המציאות הביטחונית בישראל  אלפי אזרחים חוו אירועי טרור, מאות אלפי חיילים וחיילות ששירתו שירות קרבי עברו אירועי לחימה וכמעט כל אחד ואחת מאיתנו מכירים כאלה שנושאים איתם פציעה פיזית או "פציעה שקופה" - כזו שאינה נראית לעין.

הצורך בתמיכה נפשית למי שסוחב טראומות מאירועים אלו הוא מכריע, ולמזלנו ישנם עמותות שמסייעות בכך – כמו עמותת נט"ל הלוקחת על עצמה לעזור ולהעניק תמיכה נפשית לכל מי שמרגיש שנפגע נפשית מטראומה מפיגועי טרור ומלחמה, לרבות אלה שהמדינה אינה מכירה בהם כמי שזכאים לקבל סיוע נפשי.  נט"ל מעניקה סיוע נפשי לא רק למתמודדים עצמם אלא גם למעגלים העקיפים להם הורים, אחים, בנות זוג ועוד.

מצד אחד, אירועי הטרור והמלחמה הם לצערנו חלק בלתי נפרד מהחיים בישראל. מצד שני, בלתי אפשרי להתרגל אליהם. בנוסף, הנתונים לא מבשרים טובות: מינואר -אפריל ישנה עלייה של מאות אחוזים בפניות לקו הסיוע על רקע גל הפיגועים המתמשך – הפיגוע ירי בדיזינגוף, פיגוע הירי על הרכב של בנות המשפחה שיצאו לטיול, ואירוע הדריסה האחרון בטיילת בתל אביב. רוב הפניות הם של נפגעי חרדה  רוב הפונים הם נפגעי חרדה, הורים לילדים, נפגעי טראומה מטרור שהאירועים האחרונים מחזירים אותם אחורה.

"הייתי חובש קרבי, אבל זה לא משהו שמלמדים אותך בצבא"

אחד האזרחים שיכולים לספר מגוף ראשון על החוויה הטראומטית אחרי פיגוע טרור הוא אסף טייטר. אסף, בן 35, רווק שגר בתל אביב במקור מפתח תקווה, היה נוכח בפיגוע הירי שביצעו שני מחבלים פלסטינים ב-8.6.16 בשרונה מרקט שבמתחם שרונה בתל אביב, בו נרצחו 4 בני אדם ונפצעו 21 אנשים. בעקבות האירוע וכמעט מיד אחריו החליט אסף לפנות לנט"ל כדי לקבל סיוע נפשי.

"עבדתי שם כמנהל משמרת במסעדת קלארו. שמענו את כל המאורע בחוץ ובתור חובש קרבי בצבא, הרגשתי שיש לי את הכלים לעזור והייתי בין הראשונים שרץ לזירה כדי לטפל בפצועים", טייטר מספר על הזכרונות שלו מאותו יום קשה, לפני כמעט 7 שנים. "אחרי זה חזרתי למסעדה, עדיין במחשבה שהכל בסדר והכל תקין. אבל אחר כך דברים השתנו לחלוטין. בין היתר, לא הצלחתי לישון והכל הרגיש לי טרי לגמרי, למרות שכבר עברו כמה ימים מהאירוע".

"כשדיברתי על זה עם אבא שלי, הוא אמר לי שיש את עמותת נט"ל, שלא הכרתי אותם בשום צורה לפני כן", ממשיך אסף. "התקשרתי אליהם ודיברתי בטלפון עם מישהי שלצערי אני לא זוכר את שמה, אבל היא הקשיבה לי, הייתה נעימה ועזרה לי להוציא החוצה דברים שכנראה הייתי צריך לשתף עם אנשים".

תמיכה, עזרה (צילום: VGstockstudio, Shutterstock)
צילום: VGstockstudio, Shutterstock

"בעקבות אותה שיחה גם הגענו למסקנה שכדאי שאמשיך בסדרת מפגשים טיפוליים פנים מול פנים. הסכמתי, נפגשתי עם מטפלת מקסימה ל10 טיפולים. לקראת סוף הסדרה החלטנו להמשיך לעוד 10 טיפולים, כך שסך הכול היו לי 20 מפגשים במשך 4 חודשים, שכולם ללא יוצא מן הכלל עזרו לי לעבד ולעכל דברים טריים שהיו אצלי מאותו אירוע. בדיעבד, אני מבין שזה גם מאוד עזר לי לדבר עם סמכות ועם בן אדם מקצועי, שיודע לגשת לנושא הזה באופן מכבד ומכיל".

הסיפור האישי של אסף בא לעלות מודעות לנושא כדי שעוד אנשים שחוו אירועים טראומטיים ונמצאים בסיטואציה דומה ידעו לאן לפנות. "אני כמובן לא מאחל לאף אחד לעבור את זה, אבל כן יכול להמליץ לנסות לזהות סימנים כמו חוסר שינה, סיוטים או כל מיני סיטואציות בהן אתה מבין שהתפקוד שלך לא דומה למה שהיה לפני כן, ופשוט לפנות לעזרה", הוא אומר.

"זה מה שהדליק אצלי את הנורה האדומה. היו לי פלאשבקים וזיכרונות מהמאורע, וניסיתי להיות קשוב לעצמי. כאחד שגם מגיע מרקע של לימודים טיפוליים, הגעתי למסקנה שצריך לדבר על הסיטואציה ולא לברוח ממנה, עם כל הקושי. אמנם הייתי כאמור חובש קרבי בשירות הסדיר, אבל לצערי זה לא משהו שמלמדים אותך בצבא. פתאום החיים שלך מקבלים זעזוע ואתה פשוט מנסה להתמודד".

"הכי חשוב זה לדבר", מסכם אסף. "ושמחתי לגלות שבנט"ל יש מי שיודעים לעשות את זה בצורה מקצועית, גם אחרי אירועים לא פשוטים שהם חלק מהחיים בישראל. לי אישית זה הכי עזר בסיטואציה הזאת. אני מטבעי בן אדם שלא אוהב לשתף, אבל כאן בחרתי כן לדבר וכן לשתף, וזה מה שבסוף הפך את הדרך לריפוי לטובה ומשמעותית יותר".

כך תוכלו להצטרף למאמץ

נט"ל מזמינה את הציבור הרחב לסייע ולתרום. זאת על מנת שתוכל להמשיך ולהעניק סיוע ותמיכה נפשית ומימון הטיפולים, לכל אותם פצועים שקופים ולהחזירם למסלול לחיים.

גבר עוזר לאישה לעלות על צוק (אילוסטרציה: Błażej Łyjak, Thinkstock)
בעצם, זו עזרה הדדית | אילוסטרציה: Błażej Łyjak, Thinkstock

עלות טיפול בלוחם בשנה היא 20,000 ₪. הטיפול הינו פרטני וארוך טווח ומשלב מספר מענים נוספים כמו קבוצות תמיכה, אימון תעסוקתי ועוד. רק השנה טופלו ביחידה הקלינית בעמותה  מעל 770 מטופלים והשנה יקלטו עוד כ- 100 מטופלים חדשים, עלות המוערכת ב- 2,000,000 ₪.  72% מהפונים על רקע שירות צבאי הם חיילים משוחררים עד גיל 35 . רק 12% מהם מוכרים על ידי משרד הביטחון. אמנם מדובר בעמותה שעושה עבודת קודש, אבל נט"ל פועלת בזכות תרומות של קרנות בארץ ובחו''ל, חברות ותורמים פרטיים. לקראת יום הזיכרון עולה העמותה בקמפיין הפונה לציבור להצטרף ולתרום לכל אותם "אלה שגופם שב הביתה אך נפשם נותרה בקרב" .

עוזרים ללא תנאים גם לאלה החיים

נט"ל חרטה על דגלה לזכור ולעזור ללא תנאים גם לאלו החיים וכל מי שמרגיש שהוא סוחב טראומה על רקע טרור ומלחמה, מוזמן לפנות לקו הסיוע של העמותה. קו הסיוע של נט"ל  ב-1800-363-363 או באתר נט"ל www.natal.org.il. הקו פועל 24/7 ועכשיו גם בווטס אפ בטלפון – 073-2363363.

עמותת נט"ל פועלת במשך למעלה מ25 שנים להעלאת מודעות לפוסט טראומה, ומסייעת לנפגעי טראומה על רקע מלחמה, וטרור ולבני משפחותיהם. עד היום, העמותה סייעה לכ-480,000 חיילים משוחררים ואזרחים, ע”י טיפולים פרטניים, קבוצתיים ומגוון רחב של סדנאות ופעילויות, במטרה להחזירם למסלול החיים. מטרת העמותה להוות גוף מוביל בישראל בחיזוק החוסן ובמתן מענה וטיפול לנפגעי טראומה על רקע לאומי, לשמש מסגרת להדרכה ולהתערבות מניעתית ולהוות מרכז לקידום הידע והמודעות בכל הקשור לטראומה על מלחמה וטרור והשלכותיה על החברה הישראלית.

הצטרפו אלינו ועזרו לנו לעזור להם לחזור למסלול החיים: אתר נט״ל.