המון אנשים עובדים קשה מאחורי הקלעים על שלל יצירות שמקדמות את החברה והאנושות. העניין הוא שאותם טאלנטים מגיעים מהרבה תחומים שונים, אז קשה למצוא מכנה משותף. אבל החדשות הטובות הן שקיימות גם יוזמות נפלאות, שמחברות בין תחומים שהקשר ביניהם לא תמיד טבעי עבורנו: כמו אמנות, תרבות, מדע ומחקר.

אחת היוזמות הללו היא פרס מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים על שם מיכאל לנדאו, שמוענק מידי שנה, על פי בחירת חבר שופטים, לאמנים וחוקרים מובילים במספר קטגוריות בתחומי אמנויות ומדעים. עם סכום כספי של 150,000 ש"ח לכל זוכה, זו בהחלט הכרה ראויה לאמנים וחוקרים בתחומי האמנויות והמדעים בישראל. עכשיו הגיע הזמן שכולנו נכיר אותם.

8 תחומים, פרס אחד – והרווח כולו שלנו

בתאריך 26.12.22 ישודר משדר חגיגי של "פרס מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים ע"ש לנדאו", ובמהלכו כולנו נפרגן לזוכים הגדולים. הייחודיות של פרס זה היא בחיבור בין אמנות למחקר, עם פרס שניתן ל-4 אמנים ואמניות לצד 4 מדענים ומדעניות. בנוסף, תחומי הפרס משתנים מדי שנה אך הקריטריון העיקרי ברור, מובהק ומוצדק: המועמד חייב להיות אזרח ישראלי, אשר מרכז פעילותו האמנותית או המדעית בישראל.

אז מי ברשימה? בתחום חקר מיקרוביולוגיה זכה פרופ' רותם שורק ממכון ויצמן, שקיבל פרס על מחקרים מקוריים ופורצי דרך. בתחום של רפואה מותאמת אישית זכה פרופ' ניר פרידמן מהאוניברסיטה העברית, שנחשב מחלוצי תחום הביולוגיה החישובית בארץ ובעולם.

בתחום של חקר תנ"ך ולשון עברית זכה פרופ' שמואל פסברג מהאוניברסיטה העברית, שנחשב מבכירי החוקרים בעולם של לשונות המקרא, ובתחום של חקר סיעוד זכתה פרופ' דורית פוד מאוניברסיטת חיפה – שהקימה את המעבדה הייחודית לחקר הכאב ומחקירה פורצת הדרך בתחום התגובה לכאב שפורסמו בכתבי עת מובילים.

גם בקטגוריות האמנות יש רשימת זוכים מעוררת השראה. בתחום הצילום זכתה בפרס נועה צדקה, שנוכחה בשדה האמנות, התרבות והאקדמיה המקומי כבר 3 עשורים עם שפה אישית, ייחודית ומובחנת ביצירותיה. בתחום האנימציה זכה יוני גודמן, על היותו יוצר מוכשר שסלל את המעבר מדור המייסדים אל תקופת הפריחה של האנימציה הישראלית העכשווית.

כמו כן, בתחום המחול זכתה ענת דניאלי, על קולה הצלול והמקורי ככוריאוגרפית ועל מחויבותה העמוקה לפיתוח שדה המחול בישראל. בתחום של אמנות בינתחומית זכה עמית דרורי, שמקיים מזה שני עשורים מפעל אמנותי מעמיק בו משתלבים יחד טכנולוגיה, רובוטיקה, בובנאות, חשיבה הנדסית, מלאכות בנייה מסורתיות, כתיבה ודרמטורגיה.

זן נדיר: פרס מפעל חיים לקורין אלאל

בפרס מפעל חיים זכתה השנה הזמרת והיוצרת קורין אלאל. את הפרס היא קיבלה בנושא קידום המוזיקה הישראלית, כאשר בין היתר ניתן לראות את ההערכה אליה מתוך נימוקי השופטים: "אלאל היא מהמלחינות המקוריות שהיו בישראל ולחניה מעידים על טביעת אצבע ייחודית ויוצאת דופן", הם אומרים.

"מצד אחד מדובר בלחנים מפתיעים ומתוחכמים שלוקחים את המאזינים להרפתקה ומצד שני, הם מצליחים לתקשר עם הקהל הרחב ולהיות אהובים ואפילו המנוניים. העולה החדשה מטוניס שלא הבינה מילה בעברית כשהגיעה לארץ, הפכה לחלק בלתי נפרד מפס הקול הישראלי. על כל אלה ועוד ראויה קורין אלאל לפרס לנדאו בקטגוריית מפעל חיים". אנחנו מסכימים.