פרס ספיר - זוכי שנת 2021 (צילום: סיוון פראג')
צילום: סיוון פראג'

בתמונה מימין לשמאל:

יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי, זוכה בפרס ספיר לשנת 2021 - הילה בלום, שר התרבות והספורט - מר חילי טרופר.

 

פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס הוא ללא ספק הפרס הספרותי היוקרתי ביותר שקיים כיום בישראל. עכשיו, רגע לפני שבתאריך 2.1.23 יכריזו בטקס חגיגי ובשידור בקשת 12 על הזוכים, יש לנו הזדמנות להבין ולהסביר איך בדיוק מחליטים למי לחלק אותו.

קודם כל, עשרות מועמדים מוגשים לפרס. בנוסף, לצד הפרס הראשי יש גם מסלול לספר ביכורים, כך שאף אחד או אחת לא נשארים בחוץ.

"להוקיר את הספרות העברית כאבן יסוד בתרבות הישראלית"

התחרות עצמה מתחילה בשלב הראשון, בו מוציאים קול קורא להוצאות לאור ולסופרים שמוציאים את הספרים שלהם בעצמם. זה מתרחש כל שנה בחודש מאי במהלכו אנשי הספרות בישראל מגישים מועמדות ומצפים למצוא את עצמם ברשימה.

בשלב השני בוחרים מתוך עשרות מועמדים את "הרשימה הארוכה" – עד 12 ספרים. זה קורה באוקטובר וכל מועמד אף זוכה מידית ב-30 אלף ש"ח. לא רע.

בשלב השלישי, שמתקיים אחרי כחודש, בוחרים עבור מסלול הפרס הראשי את "הרשימה הקצרה" – עד 5 ספרים בלבד וכל מועמד מקבל 60 אלף ש"ח. במקביל, בוחרים גם "רשימה קצרה" של 3 מועמדים למסלול ביכורים, בו כל מועמד שנכנס לרשימה זוכה ב-30 אלף ש"ח.

"מטרתו של הפרס להוקיר את הספרות העברית כאבן יסוד בתרבות הישראלית ולהעניק לסופרי ישראל את הכבוד הראוי להם בציבור הישראלי, מסביר יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי. "מפעל הפיס ימשיך לפעול לקידום עולם התרבות בישראל ולהעלות על נס את תרומתם החשובה של הסופרות והסופרים בישראל לחברה".

מסלול הביכורים: לקרוא היום את הסופרים של מחר

הרשימה השנה מעניינת במיוחד. כך לדוגמא 3 המועמדים הסופיים לפרס ספר הביכורים של מפעל הפיס הם "אביב משוגע" מאת חנן אלומה ונרי אלומה, "מוגבל" מאת אילה בן לולו ו"פילים לבנים" מאת קרן שווץ.

המועמדים הסופיים לפרס ספר הביכורים נבחרו על ידי חבר השופטים של הפרס, בראשותו של יו"ר הועדה וראש צוות השופטים, מר אורן נהרי, והנימוקים משכנעים. על "אביב משוגע" למשל נכתב ש"זהו ספר קצר ועז מבע, ותכונות אלה הן שמעניקות לו כוח לכבוש את הלב ואת הדעת", בעוד על "מוגבל" הסכימו השופטים שמדובר ב"יצירת ביכורים מלאת עוצמה, שמסמנת את הכותבת כהבטחה גדולה".

לעומת זאת, קרן שווץ מציגה כבר בספרה הראשון "פילים לבנים" משהו שהם מגדירים בתור "קול ייחודי ורגיש שמאזין להמיית היום יום, ומחלץ ממנה סיפור אנושי גדול".

"מרגש לראות את המחויבות הטוטאלית של חברי הועדה לספרות העברית", מתאר יו"ר חבר השיפוט, אורן נהרי, את מה שקורה מאחורי הקלעים, "כמו גם את הוויכוחים שנעשים קשים יותר ויותר ככל שהרשימה מצטמצמת, מי יכנס לרשימה הקצרה ומי יישאר בחוץ, כשכל אחד מאתנו טוען בלהט עבור הספרים הנראים לו כמתאימים ביותר".

"בנוסף, אנחנו מחפשים את העלילות המרתקות ביותר, הגיבורים הנוגעים לליבנו והחיבור המדויק ביותר לישראל", הוא אומר.

מסלול הפרס הראשי: 5 יצירות אבל רק זוכה אחד

5 הפיינליסטים שיכולים לזכות בפרס הראשי מציבים בפני השופטים אתגר. כאן אנחנו מוצאים את "אחות לפליאדות" מאת אורית אילן, ספר שעוסק בחיפוש פשר לחיים, על המקרים והתעיות ששזורים בהם, שנמסר מכמה נקודות מבט ומדובב את תודעותיהם של אנשים ונשים שדבר-מה עקרוני אך חמקמק השתבש בסיפור חייהם. סופר-מעניין.

מתמודד נוסף הוא "כולנו החמישה" של סמי ברדוגו, רומן התבגרות של אמן שכל חייו מתרחשים בשוליים של החברה הישראלית. נקודת הפתיחה של הספר היא הקריאה המופנית אל הגיבור להצטרף לאחותו ואחיו בנסיעה אל אחיהם הבכור המתבצר בדירתו במרכז הארץ, בספר נדיר מסוגו בספרות הישראלית שנוגע בשאלות הקיומיות של מהות האמנות ומקומו של האמן בחברה.

עוד מתמודד הוא "חמתו של תמוז" מאת אילנה ברנשטיין, רומן שנבנה מתוך עבודת טלאים פרגמנטרית של הבהובים מבולבלים וקרעי זיכרון. העלילה נפרשת על פני כמה שעות: רגע לפני חתונה בכפר בעמק יזרעאל מתרחש דבר נורא, שפרטיו נותרים עמומים לכל אורך הספר. ואם יש משהו שלמדנו על פרס ספיר, זה שכנראה שהתוצאה שווה את ההמתנה.

המועמד הרביעי הוא ארי ליברמן עם הספר "השתקן", ספר מרתק, נוגע ללב, פיוטי וכתוב בלשון שוצפת, שמחבר במידה מדויקת של הומור בין סיפורו של שמשון טומלר, האדמו"ר השתקן מראווה ששרד את השואה והתגלגל לאופקים, סיפורו של הבן היוצא בעקבות מגילות אביו לנסות ולהבין את חייו של אביו ושל אמו דורה, מאכילת הציפורים, וסיפורו של הפרופסור עזרא פרנקל היסטוריון שצריך לאמת את המגילות שנמצאו.

המתמודד האחרון הוא הספר "אבנים" מאת צחי פרבר, שמצייר במילים את שנות החמישים במושבה נידחת בדרום הארץ. הדמויות המעניינות נכנסות ללב מהרגע הראשון וכולן יוצרות יחד פאזל, שמורכבותו הגדולה הופכת גדולה עוד יותר בפרטי הסיום המעבירים את הקורא במעבר חד אל העולם שמחוץ לספרות.

רגע השיא: טקס ההכרזה  בשידור חגיגי בקשת 12

בשלב האחרון של התחרות בוחרים את הזוכה בפרס הראשי ובפרס הביכורים, מתוך המועמדים שהגיעו לרשימה הקצרה במסלול שלהם. הטקס משודר בשידור חגיגי בקשת 12 בתאריך 2.1.23 וכמובן שכל המועמדים נמצאים באולם, אך איש אינו יודע מי הזוכה למעט ועדת השיפוט.

פרס ספיר של מפעל הפיס מוכיח שהמאמץ משתלם. הזוכה במסלול הראשי לדוגמא מקבל מענק כספי בסך 180 אלף ש"ח וספרו מתורגם לערבית ולשפה זרה נוספת, על פי בחירתו. לצדו, הזוכה במסלול הביכורים מקבל מענק בסך 75 אלף ש"ח.

הפרס גם מאופיין בבחירות מפתיעות ולא צפויות, אז המתח בשיאו. מצד שני, בין הזוכים בעבר נמצאים סופרים מוכרים ובעלי שם כגון דוד גרוסמן, יורם קניוק ז"ל, אורלי קסטל-בלום, אתגר קרת ואחרים. ומה יקרה הפעם? נצטרך לחכות ולראות (או לקרוא).