צעירות בתכנית "צעירות אמהות" של עלם  (צילום: עמותת עלם)
צעירות בתכנית "צעירות אמהות" של עלם | צילום: עמותת עלם


"לא הייתה לי אמא שתלמד אותי, למדתי בעצמי", המילים הלא פשוטות האלו יוצאות מפיה של א', צעירה בת 25 ממרכז הארץ, שנולדה לתוך מציאות חיים בלתי אפשרית והפכה במהרה לנערה-אמא שצריכה בעצמה לטפל בילדים.

כילדה, א' הייתה עדה לאלימות של אביה כלפי אמה, עד שלבסוף הוא עזב את הבית והקשר עימו נותק. מכיוון שאימה לא עבדה, היא נאלצה להפוך לסוג של דמות הורית ועוגן עבור אחיותיה - אחת מהן עם מוגבלות שכלית.

בגיל 15 יצאה כבר לעבוד כדי לסייע בפרנסת המשפחה ובגיל 18 ילדה את בתה הבכורה. לאחר שנתיים נולד גם בנה. כמו בתסריט ידוע מראש, בעלה של א' איננו בתמונה.

הקשר בין הצעירה לעלם נוצר עוד כשהייתה נערה בת 15 שמשוטטת אבודה שעות ארוכות ברחוב, בניסיון להתרחק לרגע מכל מה שהמתין לה בבית.

ניידת הרחוב של עלם וצוות העובדים והמתנדבים שבה, בנו איתה לאט-לאט קשר בגובה העיניים והציעו לה יד מושטת ואוזן קשבת. 

למרות שא' אף פעם לא הפסיקה לעבוד, מצבה החמיר משמעותית עת התפרצה מגפת הקורונה. עם שני ילדים קטנים בבית, אמא ואחיות משלה שאת כולם היא צריכה לפרנס ועבור כולם היא משמשת עוגן בעוד היא עצמה קורסת, היא נקלעה לקשיים כלכליים ולמשברים נפשיים שכללו חרדות ודכאון. עלם נכנסה שוב לתמונה והפעם בהצעה ייחודית לקבל ליווי אישי בתוכנית "צעירות אימהות בסיכון" של שהוקמה העמותה באותם ימים כצורך למצוקה שעלם פגשה בשטח: אוכלוסיית הצעירות האמהות בישראל.

צעירות בתכנית "צעירות אמהות" של עלם  (צילום: עמותת עלם)
צעירות בתכנית "צעירות אמהות" של עלם | צילום: עמותת עלם

"צעירות אימהות": נופלות בין הכיסאות

במדינת ישראל יש אלפי אימהות צעירות בסיכון הנמצאות במאבק יומיומי הישרדותי. לרוב מדובר בנשים שבילדותן ונערותן חוו אירועים קשים דוגמת אלימות ופגיעה מינית, נשירה מבית הספר, העדר עורף משפחתי ואף הוצאה מהבית וחיים ברחוב.

רוב הצעירות מתמודדות עם אתגרים כמו עוני, טראומה מורכבת, זוגיות אלימה או לא יציבה, בדידות והעדר רשתות תמיכה. כתוצאה מכך, רבות מהן נושאות עימן משקעי עבר ומתקשות לתת אמון במערכת.

תכנית "צעירות אימהות" של עמותת עלם פועלת משנת 2021 ומספקת מעטפת של תמיכה ושירותים לאימהות במצבי סיכון (בגילי 16-26). אותן נשים, המוגדרות כצעירות בסיכון אך גם כאימהות בסיכון, נופלות פעמים רבות בין הכיסאות ואינן מצליחות למצות את מעט הזכויות שמוקנות להן ולהתנהל בקהילה, בבנק, במעון לילדים ועוד.

הסיוע מתבסס על ליווי אישי של כל צעירה בפגישות שבועיות, אחת על אחת, בין הצעירה לבין אשת מקצוע – רכזת ליווי אישי לחיים עצמאיים (בכך, התכנית גם נבדלת מאחרות). לעיתים תשולב בתמונה גם מתנדבת שעברה הכשרה ייחודית ומקבלת ליווי צמוד מהרכזת.

עלם מאתרת את הצעירות-אימהות בקהילה ומלווה אותן בגיבוש תהליכים לחיים עצמאיים, כולל תעסוקה, השכלה, וחיבור לשירותים השונים בסביבתן. התוכנית שנמשכת שנתיים, מלווה נכון להיום 120 צעירות אימהות בסיכון ופועלת באזור המרכז, שפלה כולל אשדוד ושדרות, עפולה-עוטף חיפה ובאר שבע והסביבה. במרבית מוקדי הפעילות כבר יש רשימות המתנה.

צעירות בתכנית "צעירות אמהות" של עלם  (צילום: עמותת עלם)
צעירות בתכנית "צעירות אמהות" של עלם | צילום: עמותת עלם

ייחוד נוסף של התוכנית הוא בכך שהיא מלווה החל מהריון, ללא תלות במצב משפחתי ו/או במספר ילדים, כך שאף צעירה בגילי 16-26 שמעוניינת בליווי אינה נותרת בצד.  

הנתונים אינם מותירים מקום לספק בדבר נחיצות התוכנית: רוב הצעירות במיזם נמצאות בטווח הגילים 19-24, מרביתן אימהות לילד אחד. 43.3% מהצעירות עברו פגיעה מינית, מתוכן 27% עברו פגיעה מינית בבית בילדותן. 82.5% מהצעירות חסרות עורף משפחתי תומך. כשליש מהילדים לאימהות בתוכנית מתמודדים עם בעיות התפתחותיות שונות ומעל לשליש מהילדים מתמודדים עם בעיות רפואיות כרוניות. רוב הצעירות חסרות מיומנויות בסיסית ותנאי סף מינימליים להשתלבות בתעסוקה, הכשרה ורכישת השכלה.

לתמיכה בתכנית "צעירות אמהות בסיכון" של עלם, לחצו כאן.

"אם אמא לא בריאה, הילדים לא בריאים"

א' מספרת שדרך התוכנית היא למדה להתגבר על מצוקות, לעצב את זהותה כאם וכאישה צעירה וליצור לעצמה רשת של תמיכה בקהילה סביבה. "למדתי מהרכזת שליוותה אותי להתמודד, לא להתחבא מאחורי בעיות, לקום ולעשות. לא לשים את עצמי בצד, לא לוותר על עצמי. אם אמא לא בריאה, הילדים לא בריאים. למדתי לשחרר, להוריד מגננות".

בעקבות תכנית "צעירות אמהות בסיכון" של עלם, א' עזבה את עבודתה כסייעת בצהרון והשתלבה בתכנית ייחודית להכשרה תעסוקתית בחברת הייטק גדולה. התכנית נמשכה מעל לשנה, ולאט לאט א' החלה ליצור בארגון קשרים חזקים ומשמעותיים.

בחלוף שנה וחצי של הכשרה, היא מועסקת באותה החברה בתפקיד מקצועי, כשהיא מוערכת על ידי סביבתה ומאושרת מתפקידה ומהקריירה האמיתית שיש לה לראשונה בחייה.

"דרך התכנית למדתי לקום בבוקר, לא לוותר. לא לפחד. להבין מה אני אוהבת. לחלום, לקלף ולהגיע למטרות", היא מסכמת.

עמותת עלם מציינת 40 שנה לפעילותה עבור בני נוער וצעירים בסיכון בישראל ופועלת במקביל לשינוי המדיניות וקידום המענים למען "צעירות אמהות" בסיכון.

התכנית מופעלת בשיתוף עם בנק הפועלים, קרן מלמן, נובה ו-HP אינדיגו.

_OBJ

עיזרו לנו לעזור להן

בימים אלו מתקיים קמפיין לגיוס המונים של עלם. תכנית "צעירות אמהות בסיכון" היא בין היחידות בארץ המאפשרות התייחסות מותאמת לצרכים הייחודים של הצעירות, השתלבותן בחברה ושיפור מצבן ומצב ילדיהן. בזכות המיזם, בשנת 2022 120 צעירות החלו תהליך של יציאה ממעגל העוני והסבל.

לתמיכה בעמותת עלם ובתכנית "צעירות אמהות בסיכון", היכנסו לכאן.