קשה להוציא מהראש את התמונה ההיא מתוך הסרטון ששחרר ארגון הטרור דאעש לעולם. בחור גבוה עומד בפנים מכוסות, לבוש שחורים, בידו סכין. לצדו ג'יימס פולי, העיתונאי האמריקאי שנחטף בסוריה לפני כשנתיים ומאז נעלמו עקבותיו, יושב על ברכיו בבגדי אסיר כתומים וממתין למותו הקרב כשמבט מלא אימה על פניו. אלא שמה שזעזע רבים במערב לא היה רק עצם הרצח האכזרי, אלא גם מבטאו הבריטי הכבד של מי שהניף את הסכין. הכי רחוק מהמודל המוכר של הטרוריסט המצוי. מהר מאוד התבררה התמונה: הרוצח לא גדל באיזו מדבריה מזרח תיכונית, אלא דווקא במעוז הליברליזם הבריטי – מרכז לונדון. בסוריה הצמידו לו את הכינוי "ג'ון", ושאר חבריו הבריטים בדאעש כונו "הביטלס".
הערכות יחידות המודיעין הבריטיות MI5 ו-MI6 הצביעו על חשוד עיקרי ברצח. מי שכונה לפיהן "ג'ון הג'יהאדיסט" הוא לא אחר מהראפר הבריטי המוסלמי עבדל-מאג'ד עבדל בארי (23), המכונה "L-Jinny". מחד: ראפר צעיר שגדל בבריטניה, שר בהרכב שנקרא "המשולש השחור" וחלק משיריו אפילו שודרו בתחנת הרדיו הממלכתית 1BBC . מאידך: בנו של אדל עבדל בארי, לוחם אל-קאעידה מצרי, שהעביר רבות משנותיו בבתי כלא ובמעצרים וממתין בימים אלה במתקן כליאה במנהטן כדי להישפט על מעורבותו בפיגועי 1998 בשגרירויות ארצות הברית בטנזניה ובקניה.
האם עבדל בארי גדל על ברכי הטרור האיסלאמי? אפשר אולי לומר, אבל חבריו מספרים בשיחה עם mako כי הם לפחות לעולם לא דמיינו שיצטרף לארגון טרור. "לא היו סימנים מיוחדים למעשים שלו", אומר דני טבאנאקל (32), שהיה חבר בהרכב ההיפ הופ המשולש של עבדל בארי. טבאנאקל, מנהל ערוץ ראפרים בריטים ביוטיוב בשם Street Deciplez Online, מספר כי הכיר את עבדל בארי דרך המוזיקה. "הוא היה פשוט בחור רגיל שאוהב מוזיקה, ילד נורמלי שרודף אחרי חלומו להיות ראפר ועושה מוזיקה כמו כל אדם אחר", הוא מספר. "כשהוא היה לידי הוא מעולם לא התנהג כדתי אדוק. הוא האמין בדת שלו, אבל הוא אף פעם לא דיבר על זה הרבה, לפחות לא איתי. רק כשחזרתי מהחופשה שלי בשנה שעברה הבנתי שהוא עובר שינוי. בן דוד שלי סיפר לי שראה אותו לבוש בבגדים מוסלמים מסורתיים. הוא כבר לא לבש יותר בגדי נייקי וכאלה כמו פעם".
לדבריו, הנסיעה לסוריה והצטרפותו לשורות דאעש הכתה בו כרעם ביום בהיר. לפני כשנה פרסם עבדל בארי בעמוד המעריצים שלו בפייסבוק פוסט ובו הוא נפרד מעולם המוזיקה. "המיקס שעבדתי עליו עם אחי טבאנאקל יהיה השיר האחרון שאי פעם אוציא. עזבתי הכל לטובת אללה", כתב. "התקשרתי אליו והוא הודיע לי שהוא לא עושה יותר מוזיקה", משחזר טאבאנקל. "אמרתי לו: 'סבבה, אבל מה לגבי הסרטונים שהיינו אמורים לצלם?', הוא הבטיח שעדיין נצלם אותם, אבל זה לא קרה. ניסיתי ליצור איתו קשר, אבל לא היה מענה. הוא נעלם. במשך שבועות לא הצלחתי להשיג אותו. ואז פתאום, בערך חודש לאחר מכן, הוא התחיל להעלות לפייסבוק כל מיני פוסטים ותמונות מסוריה. כולנו לא האמנו למה שאנחנו רואים. הייתי המום. ואז התחילו להתפרסם כל הסיפורים עליו בתקשורת".
"אחת הנשמות האבודות שאי פעם הכרתי"
טאבאנקל הוא לא היחיד שהופתע מהשינוי הדרמטי שחל במי שהיה פעם חברו. גם רוברט פמברוק, שהיה הצלע השלישית בהרכב וידוע בכינויו Proverbz, הזדעזע קשות מהדברים שהעלה עבדל בארי ברשתות החברתיות, כמו למשל התמונה שפרסם לפני כשבועיים במחוז א-רקה שבסוריה, בה הוא לבוש כלוחם דאעש, אוחז ראש כרות בשערותיו כשמתחת הכיתוב "מבלה עם אחי, או עם מה שנשאר ממנו".
אלא שפמברוק מסביר כי מצבו הנפשי הרעוע הוא שלדעתו הניע את אל-בארי לעזוב הכל ולנסוע להילחם: "הכרתי את ג'ין (קיצור ל-L-Jinny – א"פ) היטב ואני מגדיר את עצמי כאחד מחבריו הקרובים ביותר. ג'ין הוא אחת הנשמות האבודות ביותר שאי פעם הכרתי. הוא התמודד עם סוגים שונים של התמכרויות, עם נסיבות משפחתיות קשות והמשבר בעניין אביו, שהוסגר למצרים. הוא היה מאוכזב מהכל ופנה לאמונה שלו בתקווה למצוא ישועה. ניסיתי לקחת אותו תחת חסותי אבל זה אף פעם לא באמת הצליח. הוא תמיד עשה את הדברים הכי מטורפים", הוא אומר באכזבה.
לדבריו, הפעם האחרונה שדיבר עם עבדל בארי הייתה ממש לא מזמן. "דיברתי איתו בסקייפ לפני עשרה ימים בערך", הוא מגלה, "הוא היה בסוריה ואמר שכולם מנסים להרוג אותו. הוא שלח לי את התמונות המזוויעות מסוריה עוד לפני שהוא העלה אותן לטוויטר. הדבר האחרון שאמרתי לו אחרי שראיתי את התמונות האלה, זה שהוא אדם דוחה, שהוא איבד את דרכו ושהאסלאם לא יסלח לו על כך, אבל הוא צחק ואמר לי 'מה אתה מבין בזה?'".
הוא הסביר למה הוא בכלל הגיע לשם?
"הם הלכו לשם בהתחלה עם כוונות טובות. הוא סיפר שנסע לסוריה כדי להגן על הילדים שם, כדי להצטרף למורדים ולעשות משהו טוב, אבל כנראה שהוא התערבב שם עם האנשים הלא נכונים. למרבה הצער הוא נפל לתוך הקבוצה הלא נכונה של מוסלמים והפך לקיצוני מהר מאוד. לדעתי הרעילו לו את המוח. אני אפילו לא יודע מה קרה אחרי שיחת הווידיאו שלנו, אבל אם הוא עדיין בחיים אני בוודאות אדבר איתו".
עבדל בארי הוא לא האזרח המערבי היחיד שוויתר מרצונו על חיים נוחים במדינה מערבית ליברלית כדי להצטרף לשורות הג'יהאדיסטים בסוריה ובעיראק. בין המצטרפים לדאעש ניתן למצוא היום אירופאים ואוסטרלים שחלק גדול מהם, אגב, בכלל לא בקיאים ברזי האסלאם.
עיתונאי ההאפינגטון פוסט והשבועון ניו רפבליק, מהדי חסן, חשף השבוע מה היה הספר האחרון שהזמינו שני בריטים צעירים אחרים לפני שהתייצבו בסוריה. "תוכלו לנחש איזה ספר הוואנאבי גי'האדיסטים יוסוף סארוואר ומוחמד אחמד רכשו באמאזון לפני שיצאו בחודש מאי מברמינגהאם כדי להילחם בסוריה?", הוא שאל בפתח המאמר ומיד הבהיר כי לא מדובר בספר מעמיק של אחד מגדולי פוסקי השריעה. "הם רכשו את 'איסלאם לבורים'Islam for) dummies) ו'קוראן לבורים' (Koran for dummies)", כתב והוסיף כי "אי אפשר לבקש הוכחה טובה יותר כדי לחזק את הטענה שלאמונה האסלאמית בת 1,400 השנים יש מעט מאוד קשר לתנועה הג'יהאדיסטית המודרנית".
חסן מבסס את דבריו על שורה של חוקרים ומומחים המדברים בין השאר על מניעים של כבוד ותהילה שמניעים את הלוחמים. בנוסף, הוא מזכיר כי ב-2008 דלף מזכר מסווג של יחידת המודיעין הבריטית MI5 לעיתון הגארדיאן ובו ציינו אנשי המודיעין כי "מספר רב של אנשים המעורבים בפעילויות טרור רחוקים מלהיות קנאים דתיים וכלל אינם מקפידים על מצוות הדת באופן קבוע".
ד"ר שאול צדקא, פרשן לענייני המזרח התיכון ומחבר הספר "ג'יהאד על הטיילת" העוסק בהתלקחות הטרור האסלאמי בבריטניה, סבור כי "דאעש מצית את דמיונם של הצעירים המוסלמים באנגליה. זה רומנטי, זה אקזוטי, זה חוצה גבולות, זה הרפתקני ומעל הכל – זה מנצח. אפילו אובמה רועד מהם. לאור מסעות הניצחון שלהם, המזכירים את מוחמד בחצי האי ערב, אין סיבה שאותם צעירים לא ימשיכו להצטרף לשורות הארגון בהמוניהם".
"בריטניה נתונה בתוך מלכוד"
לעבדל בארי עצמו היו שורשים בטרור האסלאמי. אביו מוזכר בספרו של ד"ר צדקא "ג'יהאד על הטיילת", שמתמקד בטרור האסלאמי המתחזק בבריטניה. "בארי האב היה מבוקש על ידי שלטונות מצרים בחשד לביצוע פיגוע בשוק המרכזי של קהיר", הוא מספר. "הוא נדון שם לעונש מוות שלא בפניו לאחר שברח ממצרים לבריטניה. הבריטים, באווילות אופיינית, העניקו לו מקלט מדיני למרות שהמשיך בפעילותו החתרנית ואף ייצג את האינטרסים של אל קאעידה והיה בקשר עם אל-זוואהירי, סגנו של בין לאדן. הם סירבו להסגירו למצרים. ואז האמריקאים ביקשו את הסגרתו בגלל מעורבותו בפיצוץ השגרירויות בקניה וטנזניה, ורק לפני פחות משנתיים הוא הוסגר. לולא אותה בקשת הסגרה אמריקאית הוא היה אדם חופשי עד עצם היום הזה".
בין אם מדובר בקנאות אסלאמית או בשילוב של גורמים אחרים, לקורבנות הטרור זה לא באמת משנה. בימים אלה, לדברי ד"ר צדקא, ממשיכות מדינות אירופה, לנהוג בסלחנות מוגזמת כלפי אותם קיצונים. הוא אף חושש שדמותו של עבדל בארי תשפיע על מוסלמים בריטים אחרים: "אני סבור שיש יותר סיכוי שצעירים קיצוניים יצטרפו לדאעש בעקבות אותה עריפת ראש, מאשר האפשרות שכעת הממשלה תנקוט בצעדים דרסטיים כדי למנוע מהם לעשות זאת. אותה אפיזודה יצרה גלי הלם בקרב הרשויות הבריטיות. הפולמוס הציבורי כן כלל התבטאויות שרים ואנשי ביטחון שהשתעשעו ברעיונות שונים, כמו שלילת אזרחות, החרמת דרכונים וצווי ריתוק, כדי לבלום את התופעה. רק היום המפקח הראשי של הסקוטלנד יארד אפילו דיבר על מניעת שובם של אותם ג'יהאדיסטים הביתה, ויש לציין כי 70 מהם נעצרו עם שובם מסוריה". עם זאת מציין צדקא כי "בריטניה נתונה בתוך מלכוד בכל הנוגע למלחמה בג'יהאד הביתי הגדל בערוגות האחוריות שלה. היא נקלעה לשילוב של חוסר תוחלת, חוסר מקצועיות, פרנויה ותקינות פוליטית המשתקים אותה לחלוטין. כל אמצעי אותו היא שוקלת לנקוט מלווה בחשד שמא היא תואשם בגזענות".
ד"ר צדקא טוען כי לא פחות מ-2,000 תאי טרור אסלאמי פועלים כיום בבריטניה, ומציין כי לא רק להתנהלות של אביו של עבדל בארי היו סימנים ברורים, אלא גם למעשים שלו עצמו היו סימני אזהרה, שניכרו גם בחלק משיריו.
לדברי חברו פמברוק השניים נפגשו לראשונה במהלך המחאה החברתית של לונדון, Occupy London, בשנת 2011. "הכרתי אותו שם לפני שלוש שנים בערך. הוא הסתובב עם שני חברים מוסלמים שנסעו גם הם לסוריה – ההאקר ג'ינהייד חוסיין (שנעצר ב-2012 למשך חצי שנה בגין גניבת פרטים אישיים של ראש ממשלת בריטניה ומשפחתו) ועוד חבר שנהג להסתובב איתם ומעולם לא דיבר הרבה", מספר פמברוק. "כשהמחאה הסתיימה והאוהלים התקפלו אני חזרתי הביתה. ג'ין אמר שאין לו לאן ללכת, שהוא הומלס, שהיחסים שלו עם אמא שלו לא טובים וביקש לישון אצלי. הוא גר איתי במשך שנה בערך ובמהלך התקופה הזאת הכרתי את כל החבר'ה המפוקפקים האלה שהוא נהג להסתובב איתם. הם הגיעו מדי פעם אלינו הביתה וכשראו למשל שיש לי בספרייה ספרים על היהדות ועל ישראל, הם הסתכלו עליי בעין עקומה ושאלו שאלות. כשהכרתי את החברה הנוכחית שלי עזבתי את הבית ועברתי לגור איתה. באותה תקופה ג'ין נפל למצב רע מאוד ונתתי לו להישאר לגור בדירה שעזבתי עד שיעמוד על הרגליים, אבל הוא לא הסתדר שם לבד. הוא סבל מבעיית הימורים ומבעיית סמים, הוא לא שילם חשמל וגז וכשניתקו לו את הגז, הוא היה מבשל אוכל על מדורה בחוץ. במשך כל הזמן הזה הוא המשיך לבוא לדירה של חברה שלי לבקש כסף וכל מיני דברים".
בתקשורת הבריטית דווח כי אמו של עבדל בארי, ראדג'ה, מתגוררת בבריטניה, בבית בשווי כמיליון פאונד בשכונה האמידה מיידה וייל שבלונדון, שם היא מגדלת את חמשת ילדיה האחרים. אלא שפמברוק מדגיש כי עבדל בארי לא גר עמה בשנים האחרונות וגם עמוד המעריצים שלו בפייסבוק מעיד על יחסים עכורים בין השניים. באחד הפוסטים האחרונים שפרסם הוא כתב: "אמי היא אחד האנשים החולניים ביותר שאני מכיר". "אם כל זה נכון? אין לי מושג", מתייחס פמברוק לספר אליו התראיינה אימו בשנת 2013, כאשתו של אל-בארי האב. "לי בכל מקרה הוא מכר סיפור אחר – הוא סיפר שאמא שלו חולה, שאין לה כסף ושהם מסוכסכים מאוד. אני לא יודע מה מצבה הכלכלי, אני רק יודע שג'ין היה מרושש לחלוטין. אמרתי לו שאני נותן לו לגור בדירה שלי ושינסה לצאת לעבוד, אבל זה לא קרה. הוא התקשר לטאברוס (הצלע השלישית של ההרכב, דני טאבאנקל – א"פ) וניסה להעביר את הבעיה ממני אליו. הוא עבר לגור אצלו לתקופה מסוימת".
הוא תמיד היה כל כך קיצוני?
"תמיד ראו שיש לו כבוד לדת שלו אבל מעולם לא ככה. בשלב מסוים הוא אפילו אמר לי שהוא לא מרגיש שהוא יכול בכלל להתפלל כי הוא מתנהג כל כך רע. בשבילי הוא פשוט היה ג'יני הקטן, המוסלמי הקטן שלקחנו להיות אחד משלנו וצירפנו להרכב. הוא כן היה אחד האנשים האלה שאתה יודע שיום אחד יכול להתעצבן, להוציא סכין ולדקור אותך. תמיד פחדנו שהוא יעשה איזשהו צעד קיצוני ויתקרב לקצה, אבל אף פעם לא חשבתי שכל מה שאנחנו רואים עכשיו קיים בו. הוא כנראה כבר לא אותו האדם שהכרנו כשעזב".
היה איזשהו טריגר לשינוי שהוא עבר?
"המוזיקה הייתה לדעתי התקווה היחידה שלו, הדבר היחיד שהפריד בינו ובין הנפילה הגדולה, אבל ההיפ הופ הבריטי לא זוכה להצלחה רבה כמו ארה"ב. אני, למשל, עושה עוד דברים חוץ ממוזיקה ולומד באוניברסיטה, אבל מבחינתו זה היה הכל. תמיד הרגשתי שיש בו משהו שחייב להצדיק את קיומו, ולדעתי אחרי שראה את האופן שבו עובדת תעשיית המוזיקה והרגיש שהוא לא מסוגל להצליח כמו שהיה רוצה, הוא ויתר על זה ופנה לכיוון אחר".
"הוא יצטרך להתמודד עם המעשים שלו"
לדבריו פמברוק היה גם רגע אחד ספציפי שגרם לשינוי: "מה שהיה לדעתי נקודת מפנה היה הלינץ' שנעשה בחייל הבריטי, לי ריבגי, ברחובות לונדון לפני יותר משנה. מאז אותו האירוע חל בג'ין שינוי. הוא פשוט התכנס בתוך האמונה שלו. זה כאילו היווה השראה עבור קבוצת האנשים האלה. כאילו הם ראו ש'הנה, סוף סוף מישהו עושה משהו'. מעבר לזה אני מניח שהיו כל מיני קטליזטורים אחרים, כמו העניין עם אביו שבוודאי השפיע. ראיתי אותו חוזר מביקור אצל אביו. זה לא פשוט".
בתחילת השבוע פורסם כי עבדל בארי הוא החשוד העיקרי ברצח פולי, אלא שמאז מומחים שונים שצפו בסרטון טענו כי ישנן הוכחות שונות לכך שמדובר בכלל בסרטון מבוים. אז האם הסרטון אמיתי או לא? את זה עדיין אי אפשר לקבוע בוודאות, אבל חבריו להרכב ההיפ הופ טוענים כי גם אם אכן מדובר בסרטון אמיתי, עבדל בארי הוא לא הטרוריסט שמתחת למסכה השחורה. "כבר ברגע הראשון שהסתכלתי על סרטון הרצח של פולי יכולתי לומר בוודאות שזה לא הוא", אומר פמברוק בקול בטוח. "כשאתה מכיר אדם אתה יודע איך הוא עומד ומכיר את שפת הגוף שלו. אני מסתכל על הידיים האלה ויודע שזה לא הוא. אני מכיר את האופן שבו הוא הולך, שבו הוא עומד. ג'ין הוא קטן, הוא נמוך כמו ילד. אני גם שומע את הקול שלו ויודע שזה לא הוא".
גם טאבאנקל מדגיש כי מהיכרותו עם עבדל בארי, לא הוא זה שמופיע בסרטון. "ברור שכל זה מפחיד, אבל אני לא מאמין שהוא זה שרצח את פולי. הבחור בסרטון הרבה יותר גבוה ממנו, הוא משתמש בידו השמאלית וממש לא נשמע כמוהו", הוא אומר, אך מבקש להבהיר: "בין אם אני מאמין שהוא עשה את זה ובין אם לא – והאמת היא שאני לא מאמין – ברור שאני לא יכול לתמוך בדברים שהוא עשה בסוריה. הוא יצטרך להתמודד עם תוצאות המעשים שלו".