במדינה שמושתתת על החוויה המיליטריסטית הקולקטיבית, בכל מערכת בחירות אחד הדברים שזוכרים למועמדים לראשות הממשלה הוא מה הם עשו בצבא. במערכת הבחירות הקרובה, כאשר השיח המרכזי הוא סביב תקיפה באיראן והתגברות האיומים בעקבות אירועי אביב העמים הערבי, יש שיטענו שניסיונם הצבאי של קברניטי המדינה רלוונטי לתפקידם יותר מבעבר.
אנחנו לא מתיימרים לומר שהשיקול בבחירת ראש ממשלה כזה או אחר צריך להיות מושתת על הניסיון הצבאי-ביטחוני שלו, או שהוא חשוב יותר מחינוך, רווחה, כלכלה, קשרי חוץ ועוד. מצד שני, כשהסבירות לתקיפה קרבה באיראן עולה וגוברת, אנחנו רוצים לדעת שיעמוד מאחוריה ראש אחראי ומנוסה שיידע לשחרר את הנצרה בזמן הנכון, ללחוץ על ההדק ברגישות המתבקשת ולפגוע במטרה בדיוק המקסימלי.
"מי ששירת בצבא בתפקיד בכיר לא בהכרח יהיה מנהיג טוב"
פרופ' דוד נחמיאס, מבית הספר לאודר לממשל במרכז הבינתחומי בהרצליה, מנסה להסביר לנו מאיפה הגיעה החשיבות הרבה כל כך לעברו הצבאי של המתמודד: "ישראל מצויה במצב ביטחוני בעייתי ועדין, אז מטבע הדברים הגנרלים מנסים לשכנע אותנו שחובה שהם יהיו בין מקבלי ההחלטות, כדי שתתבצענה ההחלטות הכי ראויות".
הציבור בישראל מניח, באופן בסיסי, שמי ששירת בצבא בתפקיד בכיר יהיה גם מנהיג טוב. "זאת הנחה מוטעית", טוען פרופ' נחמיאס. "העיסוק בפוליטיקה שונה בתכלית מהצבא. פוליטיקה משתפת, כוללת יותר משא ומתן, היא אינה היררכית כמו בצבא. ניסיון צבאי הוא לא בהכרח חיוני לעיצוב מדיניות חוץ וביטחון מלאה ובוודאי שלא לעיצוב מדיניות פנים".
לדברי פרופ' נחמיאס, דווקא הגנרלים היו אלה שלא הביאו אותנו לשלום, "וכנראה שגם לא יביאו. הז'רגון שלהם הוא ביטחון, בניית גדרות, הגנה, התקפה וכו'. דווקא מנחם בגין, שלא היה איש צבא, הוא שהצליח לחתום הסכם שלום עם מצרים, למרות התנגדות הגנרלים. גם היום, מי שתומך בתקיפה באיראן, הם דווקא אנשי הצבא בממשלה, כי ככה הם התחנכו מילדות".
מדוע הציבור הישראלי הולך אחרי אנשי הצבא?
"הבוחר הישראלי הוא ימני או מרכז-ימין ואחד מהסממנים של זה היא הערצת כוח. הציבור הישראלי רוצה מנהיגים חזקים ולא דמוקרטיה".
האם הקריירה הצבאית של המתמודדים בבחירות תשפיע על הבחירה שלכם כשתגיעו לקלפי? ריכזנו את הרשימה המרכזית של המועמדים לתפקיד ראש הממשלה ה-19 של מדינת ישראל, ובדקנו מה כל אחד מהם עשה בצבא.
יאיר לפיד | הכתב הצבאי שניצל מהיתקלות
לא יכולנו שלא להתחיל עם מי שללא ספק מצטלם הכי טוב על הרקע הכחול שמאפיין את הקמפיינים לבחירות במדינת ישראל, יו"ר מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד.
על מדים: יאיר לפיד שירת בצה"ל בין השנים 1981-1983 ככתב צבאי בביטאון הצבאי "במחנה". מאז המשיך את הקריירה העיתונאית שלו ככותב וכמנחה טלוויזיה, עד שבתחילת השנה עזב את עולם התקשורת, הקים את מפלגת "יש עתיד" והצטרף לפוליטיקה הישראלית. לפיד, שבנעוריו עסק לא מעט בספורט והתאגרף באופן מקצועי, ספג ביקורת לא מעטה בחודשים האחרונים על כך שלא שירת כלוחם אלא ככתב "ג'ובניק".
וואסח: בימים של תחילת מבצע שלום הגליל הצטרפו מפעם לפעם כתבי עיתון "במחנה" לכוחות הלוחמים בעומק השטח הלבנוני, ונמצאו לא מעט פעמים תחת איום חיים ממשי. כך גם לפיד - שניצל בנס באירוע התקלות עם מחבלים עם כח שליווה.
סיכום: קשה להגיד שיאיר לפיד הוא הלוחם המהולל, למוד הקרבות ואבק המלחמה, אבל אי אפשר שלא לזקוף לזכותו את הראייה המערכתית והביקורתית שאופיינית לאנשי תקשורת - ובטח שלאנשי "במחנה". אנחנו קצת מתקשים לראות אותו שותף בתכנון של מערכה רב חזיתית מול המשטר החדש בסוריה, אלקעידה בסיני, חמאס בגדה, חיזבאללה בדרום לבנון ואיראן מרחוק, אבל אין ספק שהוא ידע לאתגר את הגנרלים שתחתיו ולשאול את השאלות הקשות לפני היציאה לכל מבצע.
בנימין נתניהו | הלוחם האמיץ מהסיירת
בנימין נתניהו, יו"ר מפלגת "הליכוד", מי שמכהן זו הקדנציה השנייה במילואים, נכנס כבר לקטגוריה של המורעלים – אלו ששירתו ביחידה מיוחדת, יצאו לקצונה ומשתייכים למשפחה עם מורשת קרב עשירה.
על מדים: שירותו הצבאי של נתניהו מתחיל באוקטובר 1967, עם חזרתו של ביבי חזר ארצה במטרה טהורה להתגייס לצה"ל. את השירות הוא מתחיל ומסיים בסיירת מטכ"ל, תוך שהוא עובר מסלול הכשרה כלוחם, כמ"כ וכקצין ביחידה. נתניהו השתחרר בשנת 1972 בדרגת סרן.
וואסח: ברזומה הצבאי המרשים של נתניהו רשומים מבצעיים ידועים רבים כמו מבצע תשורה, מבצע סבנה, צליחת תעלת סואץ ועוד. בשל ניסיונו המבצעי העשיר, ביבי לא נשאר יבש: הוא כמעט ונהרג במהלך צליחת התעלה כאשר המצרים פתחו באש על חיילי היחידה, ונפצע מאש כוחותינו בשחרור מטוס סבנה.
סיכום: אמרתם סיירת? קיבלתם. אמרתם מבצעים מיוחדים? קיבלתם. מחויבות למולדת? בוודאי. אין ספק שלנתניהו ניסיון צבאי מדרגה הראשונה והבנה צבאית נרחבת, אם כי במבחן הדרגות והוותק הצבאי יש בכירים ממנו. יש על מי לסמוך בעימות צבאי מול האיראנים? כנראה שכן, אבל לפני שנגיע לשם צריך ביבי לעבור את המשוכה החברתית שכרגע הוא מתקשה בה.
שאול מופז | הרמטכ"ל שלא התקבל לקורס קצינים
אחד מהפוליטיקאים שהכי מזוהים עם צה"ל בהיסטוריה של מדינת ישראל הוא שאול מופז. קצת קשה לתאר את העולה הקירח מאיראן כ"יפה בלורית", אבל הוא ללא ספק אחד מאנשי הביטחון המרכזיים בישראל בשני העשורים האחרונים.
על מדים: שאול מופז שירת 36 שנים, בין השנים 1966-2002. את שירותו התחיל כלוחם בגדוד 890 של חטיבת הצנחנים, ובמהלכו מילא תפקידים שונים, ראה ארבע מלחמות ולקח חלק במבצעים רבים.
מופז השתתף בקרבות ברפיח במהלך מלחמת ששת הימים, פיקד על סיירת הצנחנים במהלך מלחמת יום הכיפורים, תפקד כסגן מפקד סיירת מטכ"ל תחת פיקודו של יוני נתניהו והשתתף במבצע אנטבה, פיקד על בה"ד 1 והיה מפקד עוצבת הגליל במהלך מלחמת לבנון הראשונה. בהמשך הקריירה הצבאית שלו שירת במספר תפקידים כאלוף, ביניהם אלוף פיקוד הדרום, סגן הרמטכ"ל וראש אגף המבצעים, וכיהן כרמטכ"ל בין השנים 1998-2002, במהלכן פיקד על הצבא באירועי האינתיפדה השנייה, היציאה מרצועת הביטחון בלבנון ומבצע "חומת מגן".
ווסאח: מופז, שרצה מאוד לצאת לקורס קצינים, נפל במבדקי הקצונה פעם אחר פעם בעקבות עודף מוטיבציה. במהלך פעילות ביטחון שוטף בקו המוצבים בבקעת הירדן, זיהתה חוליה בפיקודו של מופז, שהיה אז מ"כ, מחבלים שהתכוננו לפעולה. בניגוד לנהלים, פיצל מופז את החוליה כדי שתפתיע את המחבלים ותירה עליהם משני כיוונים שונים. בתוך דקות נהרגו המחבלים בפעולה שהוכתרה כהצלחה, ומפקדיו של המ"כ הצעיר, איציק מרדכי ודן שומרון, התרשמו מאוד והחליטו להוציא את החייל המצטיין לקורס הקצינים לו כמה כל כך.
סיכום: הבנאדם הוא גבר-גבר במלוא מובן המילה (תשאלו את ארץ נהדרת), ובעל הבנה ביטחונית שאין להרבה אנשים בישראל.
שלי יחימוביץ' | הקצינה שדואגת לחיילים הפשוטים
כמו יאיר לפיד, גם יחימוביץ' חצתה את הקווים מעולם התקשורת לעולם הפוליטיקה - והיא ידועה כאחת הנשים הישראליות הלוחמניות ביותר, בעולם התקשורת כמו גם בפוליטיקה הישראלית.
על מדים: יחימוביץ', הנלחמת למען מעמד הביניים והשכבות החלשות, התחילה בעיסוקה זה כבר בשירותה הצבאי. היא התגייסה בסוף שנות השבעים ושירתה כמש"קית חיל הנשים (ח"ן), המשיכה כקצינת שלישות בחיל האוויר והשתחררה לאחר שתפקדה כקצינת הת"ש של פרויקט הלביא.
ווסאח: יכול להיות שיש לשלי סיפורי גבורה מקורס הקצינות בבה"ד 12, אבל נכון להיום, אף אחד לא מכיר אותם.
סיכום: שלי יחימוביץ' הייתה אמנם קצינה, אבל אשת ביטחון היא לא. מכאן משתמע שאנחנו לא בטוחים ביכולתה ללחוץ על הכפתור האדום במידת הצורך, וכנראה שיהיה לה צורך בשר ביטחון עם ניסיון צבאי עשיר משלה.
אביגדור ליברמן | האפסנאי המאיים
ליברמן מצטייר כאחת הדמויות הכוחניות ביותר במפה הפוליטית בישראל, אבל מסתבר שהוא ירש את הכוחניות מחינוך סובייטי אדוק והשקפות ימניות קיצוניות ולאו דווקא מהצבא הישראלי, בו עשה שירות מקוצר בלבד.
על מדים: ליברמן גויס לצה"ל לשירות מקוצר של עולים חדשים במסגרת תכנית "שלב ב'" של צה"ל, במהלכו שירת כאפסנאי בחיל התותחנים איפשהו בסוף שנות ה-70. אם מסתכלים על חייו הביטחוניים של ליברמן לפני עלייתו ארצה, מוצאים ברזומה שלו שירות של איש אבטחה באוניברסיטת קישינב.
ווסאח: יש, אבל כאמור ליברמן לא שואב אותו מהצבא.
סיכום: ליברמן עושה רושם של אדם חזק שביכולתו להוביל מהלכים צבאיים נרחבים, עוצמתיים ובסדרי כוחות גדולים. לצד זה יש צריך לזכור שהרושם נוצר בעיקר מכוח האישיות שלו, ולא בזכות ניסיון צבאי רלוונטי.
אריה דרעי | האיש שלא היה שם
אריה דרעי, שעשהבצה"ל שירות מקוצר וסמלי של שלושה חודשים, נחשב לאחד המועמדים הפוטנציאליים בשל האהדה אליו מקרב המגזר החרדי - יש שאומרים שדווקא בגלל שירותו הצנוע.
אלי ישי | מש"ק הדת החביב
אלי ישי שירת בצה"ל שלוש שנים מלאות בין השנים 1980-1983, אך קשה לומר שהוא בעל רזומה צבאי משמעותי. הוא התחיל כשריונר ובהמשך עבר לתפקיד מש"ק דת, ובאופן מתבקש אינו נחשב לאישיות צבאית.
אהוד אולמרט | קצין לעת זקנה
אהוד אולמרט ספג לא מעט ביקורת על התפקוד שלו כמנהיג צבאי במהלך מלחמת לבנון השניה. אנחנו משתדלים לזכור שהוא לא היה שם לבד, ושגם לא מן הנמנע שגם הוא הפיק לקחים.
על מדים: אולמרט התגייס בנובמבר 1963 לחטיבת גולני והתעתד לשרת בה כלוחם, אולם בשל פציעה נאלץ לפרוש לפני תום הטירונות. לאחר שלוש שנות דחיית שירות חזר לצה"ל, והשלים את שירות החובה שלו ככתב ב"במחנה". בשנת 1980, בעודו בן 35 וחבר כנסת בישראל, ביקש אולמרט לעשות קורס קצינים במסגרת שירות מילואים - ובהמשך גם התנדב לשרת במילואים בעומק שטח לבנון במהלך מלחמת לבנון הראשונה.
וואסח: אהוד אולמרט לא חווה אירועים משמעותיים בשירות הצבאי, אותו עשה "על הדרך" במקביל ללימודי התואר במשפטים.
סיכום: ההשוואה בין אולמרט ליאיר לפיד מתבקשת. היתרון של אולמרט על לפיד הוא הניסיון להגיע לשירות קרבי, מה שלא ידוע לנו שעשה יאיר לפיד, וקורס הקצינים שעשה בגיל מופלג. עם זאת, קשה לנו שלא לזכור לאהוד אולמרט את מלחמת לבנון השנייה, מה שאי אפשר להגיד (עדיין) על יאיר לפיד.
אהוד ברק | לוחם הסיירת שהתחפש לאישה
אהוד ברק, כמו שאול מופז, נמנה באותה הליגה של הרמטכ"לים - אבל לעומת מופז, ראה ברק את לשכת ראש הממשלה גם מבפנים. הוא ידע לא מעט קרבות ומכיר את השטח מקרוב ומרחוק, אלא שעדיין לא נבחן כראש ממשלה במלחמה כוללת.
על מדים: אהוד ברק התגייס בנובמבר 1959 כלוחם בגדוד של החי"ר המשוריין, אבל מהר מאוד אותר וצורף לשורותיה של סיירת מטכ"ל המתגבשת. באמצע שנות ה-60 השתחרר משירות סדיר, וחזר למדים לאחר מלחמת ששת הימים בה נלחם במסגרת חיל השריון.
ברק מילא שורה ארוכה של תפקידים בצה"ל, ביניהם מפקד סיירת מטכ"ל, תקופה בה פיקד על ההשתלטות על המטוס החטוף סבנה (פעולה בה קצין שלו, בנימין נתניהו, נפצע מפליטת כדור); מבצע ארגז, בו חטפו חיילי הסיירת קצינים סורים למטרות מיקוח ומבצע אביב נעורים, בו חוסלו מנהיגי הטרור הפלסטיני בביירות - מבצע בו התחפש ברק לאישה. עוד ברזומה שלו תמצאו פיקוד על חטיבת הטנקים 401, תפקידי מודיעין שונים, מפקד אוגדות, ראש אגף המודיעין בצה"ל, אלוף פיקוד מרכז, סגן הרמטכ"ל ורמטכ"ל.
במשמרת של ברק כרמטכ"ל רשומים אירועים מוצלחים כמו יישום הסדרי אוסלו א' בשטחי יהודה ושומרון, מבצע דין וחשבון לחיסול קיני חיזבאללה בדרום לבנון והסכם השלום עם ירדן; עם זאת, זכורים גם אירועים מצערים שדבקו בשמו, כמו אסון צאלים א' שאירע בנוכחותו בשטח.
וואסח: במהלך תפקידו כמפקד סיירת מטכ"ל קיבל את עיטור המופת וארבע פעמים את צל"ש הרמטכ"ל, מה שהופך את אהוד ברק לאחד משלושת החיילים הכי מעוטרים בצה"ל.
סיכום: לזכותו של ברק אפשר לזקוף לא מעט מבצעים והישגים צבאיים גם כלובש מדים, גם כשר ביטחון וגם כראש ממשלה. במהלך השנים הוא צבר עדת שונאים ולא מעט ביקורת על מהלכיו הצבאיים, אבל יחד עם זאת, אין בישראל הרבה אנשים שיכולים להתחרות בניסיון הצבאי שלו.
ציפי לבני | המפקדת הקשוחה
ציפי לבני נולדה בתל אביב למשפחה של לוחמי אצ"ל בכירים עם אג'נדה פוליטית חותכת וברורה. היא לא מוכרת בישראל כדמות צבאית במיוחד, למרות ששרתה בצה"ל, השתחררה כקצינה ובהמשך שירתה במוסד.
על מדים: הייתה מפקדת בבית הספר לקצינות בבה"ד 12 בצריפין – בסיס הידוע במשמעת הקשוחה והאדוקה המונהגת בו.
וואסח: מנינו כאן לוחמים מעוטרים מלבני, אבל אין ספק שלאישה לא חסר וואסח צבאי. מייד אחרי שירותה הצבאי שירתה לבני במוסד במסגרת חטיבת המחקר ואף נשלחה לתפקיד ייעודי בחו"ל וכשחזרה לארץ אפילו עברה הכשרה מבצעית כסוכנת. הנישואים לנפתלי גדעו את קריירת המרגלת שיועדה לה.
סיכום: לציפי לבני אולי אין ניסיון צבאי עשיר, אבל שירותה במוסד והיכרותה עם שירותי הביון, ללא ספק משמשים לה כיתרון, במידה והמלחמה הבאה תפרוץ במשמרת שלה.