את הראיון עם סרן במיל' א', שמאחוריו שנים רבות במודיעין בכלל וביחידת חצב בפרט, הוא פותח בסיפור אישי שממחיש באופן ברור את הנושא שלשמו נפגשנו. "יש לי חבר ילדות שהיה בשייטת 13, עד היום במילואים. ביחידות המיוחדות מותר להחזיק דף פייסבוק בתנאי שאין אזכור לשרות הצבאי, אבל יום אחד ישבתי עם עצמי לתרגיל מחשבתי וננעלתי על הפייסבוק שלו. מן הסתם אני מכיר את שמו, ככה שהייתה לי נקודת בפתיחה. אבל רציתי לדעת אם דרך החברים שלו בפייסבוק אני יכול לזהות לוחמים בשייטת 13. מצאתי 26 לוחמים בלי שום בעיות, ודרך הדפים שלהם הגעתי לאיפה הם גרים, איפה הם מבלים ומה הם אוהבים לעשות. ככה בפשטות".

המשמעות של המידע הזה, שנמצא במקום הכי גלוי, ברורה לגמרי. אם היה מדובר בגוף מודיעין או חלילה בארגון טרור, אותם 26 היו הופכים למטרה. זה בדיוק הסיפור של יחידת חצב: לאסוף מודיעין ממקורות גלויים. ותופתעו לגלות כמה מודיעין אפשר לאסוף.

קשקשת ברשת החברתית

יחידת חצב של חיל המודיעין אחראית על איסוף מידע גלוי - מה שמכונה אוסינט, Open Source Intelligence. המקורות הם רשתות טלוויזיה, עיתונים, רדיו ובשנים האחרונות בעיקר הרשתות החברתיות. את המידע שנאסף הם מנתחים ומעבירים ל"צרכנים" – שיכולים להיות מהחיילים בשטח ועד הרמטכ"ל וגורמים בדרג המדיני. כמות המידע שעוברת אצלם היא עצומה, והעבודה היא 24/7. "זה מאוד מתיש, בעיקר מנטלית, אבל שווה את ההשקעה", אומר לנו ד', גורם ביחידה.

אילוסטרציה (צילום: דובר צה"ל)
יחידת חצב של חיל המודיעין אחראית על איסוף מידע גלוי. אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

"בניגוד למקורות אנושיים וטכנולוגיים, אנחנו דגים בעצם את כל מה שיוצא לאוויר", מסביר ד'. "יש את המעקב המסורתי אחרי ערוצי הטלוויזיה והרדיו, אבל בשנים האחרונות נפח העבודה שלנו עבר באופן משמעותי לדפי פייסבוק, טוויטר, בלוגים וכאלה. היום אנחנו יודעים לזהות כל משתמש או פרופיל חדש, להבין אם ואיך הוא רלוונטי אלינו ולחלוב ממנו את המידע".

ד' מספר שביום אחד מטפלים ביחידה באלפים רבים של "פרטי מידע" - לא פעם הרבה מעבר ל-10,000 - שמהם יודעים אנשי חצב להפיק, לנתח ולהפיץ כמה עשרות או מאות ידיעות רלוונטיות. זה נעשה באמצעים טכנולוגיים שונים, אלגוריתמים כאלה ואחרים שהוכיחו את עצמם בין השאר בגל הטרור האחרון. לדברי ד', "המידע העצום הזה הופך לחומר שמונח מול הרמטכ"ל, שר הביטחון, ראש הממשלה ועוד צרכנים בגופי המודיעין והביטחון השונים".


בשנים האחרונות עובדת חצב צמוד מאוד לחטיבת המחקר באמ"ן. החומר הגלוי, אולי תופתעו לגלות, הופך מעת לעת למטרות של ממש - בין השאר של מטוסי חיל האוויר. סרן במיל' א' מספר: "אחרי תקיפות של חיל האוויר במבצע צוק איתן העזתים העלו לרשת הרבה מאוד תמונות, ואלה סייעו לנו לנתח את תוצאות הפגיעה ולהעביר את מה שצריך לחיל האוויר. במקרה אחר חמאס פרסם מידע על פגיעות של צה"ל באזרחים, ובזכות מידע שהוצאנו מהיחידה הצלחנו להפריך את הסיפור. היו גם מקרים שהתברר בזכות מה שמצאנו ברשתות החברתיות שאזרחים נפגעו על ידי חמאס - בדרך כלל שיגורים כושלים - ולא על ידי צה"ל כפי שטענו".

לקחי האביב הערבי

אנשי היחידה מתארים את הטלפונים החכמים כ"משת"פים של העידן החדש". כך למשל, אחרי שחוסל אחמד ג'עברי - מי שכונה רמטכ"ל חמאס - עלו לרשת תמונות של גופתו. אלה נקלטו כמובן על ידי אנשי חצב, שיכלו לאשר באופן ודאי את החיסול ואת הצלחת המשימה. "זה משהו שפעם דרש חקר ביצועים מורכב והרבה מאוד עבודה של איסוף ומודיעין", מסביר סרן א' מה נשתנה.

אחמד ג'עברי, רמטכ"ל חמאס (צילום: חדשות 2)
אחמד ג'עברי. אנשי חצב אישרו את החיסול | צילום: חדשות 2

גם לאחר חיסולו של מוחמד טלעת א-רול, שהיה שר האוצר של חמאס, קיבלו בחצב תמונות שצולמו שניות אחרי התקיפה. בחלקן נראו שטרות של דולרים מעופפים באוויר לצד הגופה, הוכחה לכך שהאיש הסתובב עם הרבה מאוד כסף. אנשי חצב העבירו את המידע למי שצריך, בין השאר לדובר צה"ל, שעשה מהתמונות האלה הון תקשורתי: בזמן שתושבי עזה רעבים ללחם, הנה בכיר בחמאס נוסע עם דולרים בתא המטען.

לדברי ד', "אנחנו מקבלים הרבה מאוד תודות ומחמאות מגורמים באוגדות מרחביות ומודיעין. לפעמים גם מגורמים שנמצאים הרבה יותר גבוה בסולם". כדוגמה הוא מזכיר מקרה שאנשי היחידה גאים בו במיוחד, הטלת האחריות על חמאס במקרה חטיפתם ורציחתם של הנערים נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח ז"ל: "אני זוכר שהיה ברור מי האחראי, אבל היינו צריכים שהדבר הזה ייאמר באופן ברור. בסופו של דבר זה עלה בכלל באיזה כנס הכי לא חשוב בטורקיה". אנשי חצב עקבו אחר הנאומים ששודרו מהכנס, וסאלח אל ערורי, שאחראי על פעילות חמאס בגדה, לקח אחריות לפעולה. גם פה המידע הופץ בתוך דקות לכל העולם.

אנשי חצב עומדים לעתים קרובות מאחורי מעצרים שלוחמי צה"ל מבצעים על בסיס יומי. כשאנחנו שומעים על פלסטינים שנעצרו כי התכוונו לבצע פיגוע, זה קורה לא אחת בגלל פוסט שפרסמו ברשת החברתית. ביחידה יודעים לדוג את הפוסט הנכון של האדם הנכון, ולא זה שהוא סתם רברבן או מתוסכל. הם מודים שאין מאה אחוז בעסק הזה, אבל מספרים על הצלחות משמעותיות. "היו מקרים שעלו לרשת צילומים של פיגוע נגד כוחותינו או ירי לעברם. החומר מועבר ליחידה, כולל חי"ר רגיל שנמצא באזור, וזה עוזר להם לזהות מי מה ומאיפה", אומר סרן א'.

האצבעות של אנשי חצב ממששות את הדופק של הציבור הערבי, כל אחד על פי המחלקה שלו שאחראית לאזור מסוים. כשגורמים בצה"ל מתדרכים את תא הכתבים הצבאיים על כך שהציבור הפלסטיני לא תומך ברובו בדאע"ש, "זה מתבסס על מידע שלנו", אומר סרן א' . "אנחנו בודקים את הלך הרוח הציבורי בשטחים גם לגבי פיגועים, מה הם חושבים על המנהיגים שלהם ומי שייך לאיזה צד. לפעמים אנחנו נדרשים לספק מידע על האווירה באזור מסוים לקראת דיון שיתקיים שעה או שעתיים אחרי הבקשה".

בחצב יודעים היטב שיש גבול ליכולות שלהם. הנושא הכי מדובר ביחידה הוא הכישלון לחזות את האביב הערבי, למרות שאם נבחן את המהפכות שהתרחשו באזורנו, נגלה שרובן התחילו בחצר האחורית של חצב - פייסבוק וטוויטר. ביחידה מציינים שהלקחים הופקו ונעשו לא מעט שינויים.

בין חיזבאללה לדאע"ש

מעקב דרך המחשב (צילום: חדשות 2)
עוקבים מקרוב אחרי החיזבאללה. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2


בימים אלה עוקבת חצב מקרוב אחרי חיזבאללה, שאנשיו נלחמים בסוריה. "בניגוד למידור המאוד קפדני שהיה שם בעבר, הם מעלים הרבה מאוד סרטונים לרשת, מצייצים ומה לא", מסביר ד'. "כל סרטון כזה מלמד אותך איזה נשק יש להם, וגם איך הם מפעילים אותו". כך הופכים סרטוני הראווה של נסראללה, שאמורים להפחיד את אזרחי ישראל (או נכון להיום דווקא את הסורים), לגול עצמי.

ארגון נוסף שהפך למטרה משמעותית של חצב הוא דאע"ש. כפי שפורסם בחדשות 2 לפני כשנה, באמ"ן הגבירו את איסוף המודיעין מול הארגון וביצעו התאמות הכוללות הקמה של גוף ייחודי שבתחום האחריות שלו איסוף המודיעין על דאע"ש. מעשית הגדירו מחדש מחלקה קיימת, שתפקידה כולל כיום משימות ייעודיות מול הארגון. בשיחה עם חדשות 2 אמר מפקד יחידת חצב: "ביצענו התאמות כי הבנו שהתופעה של דאע"ש שוברת את הגבולות ההיסטוריים. רוב המודיעין על הארגון מגיע מהרשת, כי דאע"ש לא שייכים לזירה מסוימת שיש לנו בה מקורות מודיעיניים. ברגע שראינו את הסרטונים המשמעותיים הראשונים הבנו שיש פה משהו אחר".

ד' מספק זווית מעניינת על פעילות דאע"ש: "אפשר להגיד שהארגון הזה הכניס את האינטרנט לסוריה. אם פעם החדירה של האינטרנט לסוריה עמדה על אחוזים בודדים, אז היום אנחנו מדברים על עשרות אחוזים. וככל שיש שם יותר נגישות לרשת ושימוש בכלי הזה, לנו יש הרבה יותר חומר ומידע. דאע"ש חיים ברשת ומספקים לנו כמו אדירה של חומר, לא רק על עצמם אלא גם על חיזבאללה וצבא סוריה, שהם האויבים שלהם ושלנו".

כלי הנשק של דאע"ש (צילום: המדיה החברתית של דאע"ש)
"אפשר להגיד שהארגון הזה הכניס את האינטרנט לסוריה". ארגון דאע"ש | צילום: המדיה החברתית של דאע"ש

אלא שהעבודה מול סרטוני הזוועה של דאע"ש תובעת מחיר נפשי מאנשי חצב. "אתה יושב לפעמים מול קטעים שלא קל לראות, וזה מאוד משפיע", מספר ד'. "אתה מפיק הרבה מאוד מידע, אבל היו דברים שגרמו לי לסיוטים בלילה". אז איך מתמודדים? "החבר'ה תומכים אחד בשני, מדברים הרבה ופורקים את מה שיש בלב. היו אצלנו אנשים שהלכו לדבר עם אנשי מקצוע, וזה מאוד עוזר. כך או כך צריך לזכור שבסוף זה התפקיד שלנו".

אי אפשר לסיים את הראיון הזה בלי לשאול את החצבניקים אם גם להם יש פייסבוק או טוויטר - והתשובה היא כן. לדברי ד', "אתה עושה בכלי הזה שימוש מושכל. לא תראה אותי מתייג מקום וגם אין שום הקשר צבאי". סרן א' אומר ש"אין בדף שלי שום הקשר מקצועי וצבאי, וחברים שלי אמרו לי שאני הצנזור הפרטי שלהם. בכל פעם שהם מעלים משהו הם בוחנים את התגובה שלי. אפילו הייתי אומר שהם מחפשים אישור".