הפעם, "מלחמת כרישים" – חובלי חיל הים הישראלי מול קציני הים בצי האמריקאים העוסקים באותו תפקיד. אין ספק שמדובר במקצוע מלא סקס אפיל, אבל כמו בכל מלחמה, יש מנצח ויש מפסיד.
 

קורס חובלים (צילום: יוני מרקוביצקי, באדיבות גרעיני החיילים)
מקצוע עם מלא סקס אפיל. חובלי חיל הים הישראלי | צילום: יוני מרקוביצקי, באדיבות גרעיני החיילים

היכרות

החובלים הישראלים: החובלים בחיל הים הישראלי אחראים על הפיקוד על צוות הלוחמים בספינות ובצוללות, תפעול מערכות הלחימה הטכנולוגיות על הספינה שהן מהמתקדמות והמובילות בעולם. חיל הים הישראלי, בהובלת החובלים המפקדים על כלי השיט של החיל, ממלא משימות רבות, נועזות ומרשימות שעל המוצלחות שבהן כולנו שמענו ועל המוצלחות באמת, רובנו לא יודעים. בין המשימות של חיל הים – תפיסת משלוחי אמל"ח ומשלוחי סמים דרך הים, עצירת כלי שיט למטרות תקיפה, עצירת משטי פרובוקציה כמו המשט הטורקי ושמירה על הביטחון השוטף לאורך המים הטריטוריאליים של מדינת ישראל.

חובל בחיל הים הישראלי יעסוק באחד משלושה תחומים: שייטות – ניווט, לחימה בסביבה ימית, מערכות נשק וגילוי ופיקוד על כלי שיט; מערכות השטה – עיסוק מקצועי סביב מערכות ההנעה של כלי השיט, וקבלת החלטות מקצועיות הקשורות למערכות; מערכות אלקטרוניקה – עיסוק במערכות האלקטרוניקה המתוחכמות שנמצאות על ספינות הטילים ובמערכות לוחמה אלקטרונית לשיבוש והטעיית טילים ומכ"מים.

הצי האמריקאי (צילום: Mark Wilson, GettyImages IL)
חובלי הצי האמריקאי, קצת יותר מבוגרים, אבל אחרי תואר ראשון | צילום: Mark Wilson, GettyImages IL

קציני הים בצי האמריקאי משתתפים במבצעים מרוחקים בלב אוקיינוסים במיקומים שונים בעולם. תוכלו למצוא אותם על נושאות מטוסים בפסיפיק, על ספינות מלחמה באזור וייטנאם והפיליפינים ובצוללות אי שם במעמקים. הצי האמריקאי משתמש במיטב הטכנולוגיה הימית ומתמחה במשימות ליעדים ארוכים ולפרקי זמן ארוכים במיוחד ונערך בעיקר למעצרי משלוחי נשק מאסיביים שעשויים לפגוע במאזן האסטרטגי העולמי הנוכחי ולקרבות ימיים של ספינה מול ספינה.

בעידן המלחמות במפרץ הפרסי ובאפגניסטן ובעידן של התחמשות ימית מואצת מצד כל מדינות, לקציני הים בצי האמריקאי יש הרבה עבודה ומעט מאוד ימים בבית. בגלל העבודה באיזורים משתנים וחדשים הם נדרשים ללמוד בכל פעם מחדש סביבת לחימה חדשה ואויבים חדשים.

סיכום ביניים: החובלים שלנו משתתפים במבצעים חשאיים, איכותיים ומתוחכמים וכולנו היינו רוצים להיות זבוב על דופן ספינה של חיל הים כדי לדעת ולו מעט לאן היא נשלחת הפעם. עם זאת, החובלים של הצי האמריקאי חיים בעיקר ים והרבה פעמים רק ים – רחוק מהבית ובלחימה מתמדת. 1:0 לאמריקאים.

תנאי הקבלה

קורס החובלים הישראלי: תנאי הסף לקבלה לקורס חובלים הוא פרופיל 82 ומעלה וקב"א 52 ומעלה. המיונים לקורס החובלים כוללים מבחנים פסיכוטכניים ומבחנים פסיכולוגיים בביתן חיל הים בתל השומר ולאחר מכן גיבוש בן ארבעה ימים בבסיס החיל בחיפה. המיונים נועדו לאתר מועמדים שיהיו להם כישורים מתאימים לפיקוד על לוחמים שיפגינו קור רוח, חדות מחשבה, יכולת קבלת החלטות במצבי לחץ, אמינות, רעות, רמה אישית גבוהה, שאיפה למצוינות וחתירה למגע.

קורס החובלים האמריקאי: לבית הספר למקצועות הים של הצי האמריקאי ניתן להתקבל לאחר השלמת לימודים בקולג' (תואר ראשון או יותר), הקבלה ספציפית למקצוע החובלים מותנית במיונים ספציפיים שבוחנים כישורים ימיים או פיקודיים.

הצי האמריקאי (צילום: Thinkstock)
אניה בצי האמריקאי. קציני הים בצי האמריקאי לוקחים חלק במשימות למשך חודשים ארוכים | צילום: Thinkstock

סיכום ביניים: מצד אחד, החבר'ה שלנו מגיעים לקורס כשהם רעננים וצעירים, אבל עם תעודת בגרות בלבד, לעומת האמריקאים שמגיעים לקורס מבוגרים יותר, אבל עם תואר אקדמאי ביד. מצד שני, בארצות הברית כולם הולכים לקולג' ותואר ראשון הוא די אלמנטרי. מצד שלישי, החובלים שלנו עושים את זה במהלך הקורס. כך שפה הישראלים והאמריקאים הם די פיטים. 2:1.

קשה באימונים

קורס החובלים הישראלי נמשך 27 חודשים שנחלקים לחמישה שלבים –

טירונות בסיסית בבסיס ההדרכה של החיל בחיפה; שלב בסיסי שמתמקד בהקניית עקרונות וכישורים בסיסיים בים. השלב כולל הסמכה לפיקוד על סירת גומי וניהול גשר הפיקוד של אניית סוחר במהלך הפלגה לחו"ל; שלב מתקדם שמתמקד בפיקוד על כלי הביטחון השוטף, באיתור והשמדת פעילות חבלנית עוינת, זיהוי ושיבוש הברחות אמל"ח ונטרול איומים בים; שלב האקדמיה שכולל לימודים אקדמאים לתואר ראשון שמשלבים לימודי ים; שלב ייעודי ואחרון שמתמקד בלימוד והפעלה של ספינות הטילים והצוללות של החיל ופיקוד על צוותי לוחמים בפעילות מבצעית. השלב הייעודי כולל ברובו שהייה והתנסות מעשית בשטח כחלק מצוות אורגני של כלי השיט. הקורס בוחן מדדים רבים, יכולות פיקוד ומנהיגות, התמודדות במצבי לחץ ומאמצים פיזיים ומשלב לימוד של חומר עיוני רב.

הכשרת החובלים בצי האמריקאי נערכת בתחנת חיל הים האמריקאית ב"ניופורט" באי רודוס ביוון, ממש כאן לידינו. ההכשרה אורכת 12 שבועות בלבד וידועה כתובענית מאוד מבחינה מוראלית, מנטאלית ופיזית. במהלך ההכשרה נמדדת ההערכה העצמית של החניך, אומץ לבו, והמחויבות שלו למשימה. בהכשרה האמריקאית יש דגש רב על כושר גופני, מה שיכול להיות די מוטל בספק אחרי כמה שנים בקולג' ובגיל 21. ההכשרה קצרה באופן משמעותי מכיוון שלאמריקאים אין שלב אקדמאי במהלך הקורס.

סיכום ביניים: מבחינת זמנים לפחות, קורס החובלים שלנו קשה יותר משלהם. נקודה לחובלים הישראלים, 2:2.

שבוע הפוך בקורס חובלים (צילום: בן אברהם, במחנה)
משימות חשאים ביעדים לא ידועים. חובלי חיל הים הישראלי | צילום: בן אברהם, במחנה

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

מור"קים

חובלי חיל הים הישראלי הובילו מבצעים נועזים רבים בלב ים. בהיסטוריה הקרובה ההשתלטות על המשט הטורקי ומשטי פרובוקציה נוספים ובהיסטוריה הרחוקה יותר השתלטות על ספינת הנשק הפלסטינית "קארין A" בשנת 2002, והבאת ספינות חיל הים מנמל שרבורג בצרפת בתחפושת נורבגית אחרי שנשיא צרפת שארל דה-גול אסר על יצוא נשק לישראל בשנת 1969. 

הקרב הידוע והמוכר ביותר שבתולדות הצי האמריקאי הוא הקרב עם היפנים בפרל הארבור במלחמת העולם השנייה כאשר מטוסי קרב וצוללות יפניות תקפו את כלי השיט של הצי ואת נושאות המטוסים. הצי חתף מכה קשה בקרב הזה, אבל לא נשאר פראייר והפך לחלק מרכזי במערכה של ארצות הברית מול יפן שהיתה אז בת בריתה של גרמניה הנאצית.

סיכום ביניים: החובלים האמריקאיים התמודדו עם קשיים רבים יותר. 3:2 לצי האמריקאי.

איזה ראש

החובלים בחיל הים הישראלי משתייכים לליגה של הטייסים – חבר'ה רציניים שעושים הרבה ומדברים מעט, שלובשים מדים שמוסיפים ללוק (ולפוזה) ושמבינים מאוד במערכות נשק ואמצעי לחימה. היום-יום של החובלים בישראל הוא מאוד אינטנסיבי והשירות הוא בסביבה מתוחה, מאיימת ומסוכנת.

החובלים בצי האמריקאי מאופיינים במוטיבציה גבוהה מאוד ללחימה, למשימות במקומות נידחים ומרוחקים מהבית וברצון עז לשמירה על המולדת האמריקאית ועקרונותיה. עם זאת, יצירות הוליוודיות מציירות רגעי שבירה רבים בקרב חובלי הצי האמריקאי בגלל עודף מוטיבציה או חוויות קשות בשדה הקרב הימי כמו במפרץ הפרסי, בוייטנאם וכו'.

סיכום ביניים: הולכים עם החובלים המקומיים, שקנו את מקומם בכבוד. 3:3

_OBJ

סיכום סופי

קציני הים האמריקאים השתתפו במלחמות ידועות ובקרבות גדולים, לעומת זאת חובלי חיל הים הישראלי מובילים מבצעים חשאיים ביעדים לא ידועים. שניהם יוצאים עם תואר ראשון ועל שניהם מסתכלים בכבוד בצבא ומחוצה לו. פיטים. ותכל'ס, עדיף שילמדו זה מזה מאשר שהם ילחמו זה בזה, הם גם ככה עושים את הקורס קרוב אלינו.

>> מלחמת המחלצים: 669 או המקבילה האמריקאית?