בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול בערב (שבת) חבילת סיוע ביטחוני בהיקף עצום של 95 מיליארד דולר למספר מדינות ובהן ישראל, שחבילת הסיוע הכוללת שאושרה לה עומדת על סך של 26.4 מיליארד דולר. ההחלטה תעבור כעת לאישור הסנאט ומשם, אם תאושר היא תעבור לחתימה של הנשיא ג'ו ביידן שאמר לסנאט "תמהרו".

"בסוף השבוע איראן פתחה במתקפה חסרת תקדים על ישראל", אמר ביידן, "הסיוע מארה"ב קריטי. על הקונגרס להעביר את הסיוע בדחיפות". האמריקאים ימלאו את המלאי הישראלי של מיירטים נגד טילים, ישלחו עוד פצצות, חלקי חילוף ואמצעים נוספים.

על פי הדיווחים כ-15 מיליארד דולר מיועדים לסיוע צבאי ממשי לישראל, ו-4 מיליארד דולר למערכת כיפת ברזל ולקלע דוד, בעיקר רכש של מלאי מיירטים שמיוצרים על ידי התעשיות הישראליות בארה"ב, כדי שניתן יהיה להשתמש בסיוע הביטחוני.

1.2 מיליארד דולר מיועדים להמשך הפיתוח והמבצוע של מערכת "מגן אור", ליירוט רקטות וטילים באמצעות לייזר, שעל פי הדיווחים כבר נפרסה בשטח במהלך המלחמה אבל לא הופעלה. עוד 4.4 מיליארד דולר יועברו לחידוש מלאי של מה שהוגדר כ"פריטים הגנתיים" ו-3.5 מיליארד דולר לרכישת מערכות נשק מתקדמות.

מלבד המיירטים, ממשל ביידן מעוניין להעביר לישראל פגזי טנקים בסכום של כ-700 מיליון דולר, מהלך חשוב מבחינת ישראל אחרי שימוש בכמות אדירה של פגזים מצד אחד ומחסור עולמי מהאחר משום שרוב הפגזים זורמים לאוקראינה.

הלוחמים (צילום: ANATOLII STEPANOV/AFP/Getty Images)
לוחמי תותחנים אוקראינים במלחמת רוסיה-אוקראינה | צילום: ANATOLII STEPANOV/AFP/Getty Images

עוד דווח בארה"ב על פצצות מרגמה בסכום של 120 מיליון דולר, כלי רכב משוריינים בסכום של כ-500 מיליון דולר. ובנוסף פגזי תותחים 155 מ"מ, פצצות MK-82, ערכות לפצצות מסוג JDAM וחימושים אוויריים נוספים, בהם טילי הלפייר למסוקי הקרב של חיל האוויר. ארה"ב תמשיך להעביר לישראל גם חלקי חילוף לכלי הטיס ומערכות יבשתיות. עוד תחום קריטי לנוכח השחיקה באמצעי הלחימה הישראלים בחצי השנה האחרונה.

האמריקאים, מחדשים את המלאי הישראלי אחרי חצי שנה של מלחמה, ועל פי גורמים ישראלים בחלק מהתחומים ממלאים אף מעבר למלאי שהיה קיים טרם 7 באוקטובר. במערכת הביטחון רואים חשיבות גדולה בסיוע האמריקאי, לא רק בגלל חידוש המלאי, אלא גם בשל ההבנה שהמלחמה מול עזה עלולה להתרחב לזירות נוספות, שידרשו כמות חימושים גדולה הרבה יותר, כמו הזירה הלבנונית מול חיזבאללה.

לפני אישור החבילה לישראל התנהלו בארה"ב דיונים רבים בדבר הטענות לפגיעה של צה"ל בחפים מפשע לכאורה, עד כדי חשש לסיכול חבילת הסיוע או חלק ממנה. במסמך אמריקאי רשמי נכתב ש"ישראל נוקטת בפעולות אפקטיבית כדי למנוע הפרות חמורות של זכויות אדם, ומטילה אחריות על כוחות הביטחון שלה שמפרים את הזכויות הללו". ובנוסף ש"בעבר, ישראל הייתה שותפה שקופה בחקירות".

חיל האוויר תוקף בלבנון (צילום: שי לוי \ דובר צה"ל)
תקיפות חיל האוויר של מטרות חיזבאללה בלבנון | צילום: שי לוי \ דובר צה"ל