בתקופה האחרונה ישנה עלייה בתקיפות הטילים והכטב"מים המתאבדים של רוסיה נגד מטרות עומק באוקראינה. נראה שלתקיפות האלה של רוסיה יש מטרה עיקרית, והיא השמדת הטילים ארוכי הטווח שקייב מקבלת ממדינות נאט"ו כך מעריכים במערב.
בעשרת הימים האחרונים ישנה עלייה משמעותית במתקפות הטילים של רוסיה למערב אוקראינה. עשרות רבות של טילים שוגרו לעבר בסיסי חיל האוויר, מסלולי המראה ומתקנים לאימוני טייסים, שנמצאים בטווחים של 1,000 ק"מ מקו החזית. גורמים רשמיים אוקראינים אמרו כי ביום שלישי בלבד, לדוגמה, נורו 28 טילי שיוט, מתוכם 16 יורטו.
במערב ובמודיעין האוקראיני מעריכים שהתקיפות האלה הן חלק ממאמץ רוסי בן שבועות לפגיעה במסלולי ההמראה של צי מטוסי התקיפה הסוחוי 24 של חיל האוויר האוקראיני המשמשים לירי טילי ה- "Storm Shadow" וה-"Scalp" מתוצרת בריטניה וצרפת בהתאמה. בנוסף לפגיעה בצי המטוסים מהם משגרים את הטילים האלה, נראה שהרוסים מנסים לפגוע גם במחסנים אליהם מגיעים הטילים האלו.
"זה לא מפתיע שהם מנסים להרוס את המטוסים ולהרוג את הטייסים שלנו", אמר קולונל יורי איהנאט, דובר חיל האוויר של אוקראינה. "הטייסים שלנו מטרידים ומבלבלים אותם. גורם להרבה צרות", הוסיף.
כדי להימנע מפגיעת הטילים הרוסים, סיפרו גורמים רשמיים, אוקראינה הכשירה עשרות בסיסי אוויר ומסלולי המראה ברחבי המדינה. בכל תקופת זמן לא קבועה מעבירים את המטוסים והטייסים לבסיס פעולה אחר וכך, מטעים את המודיעין ומערך התצפיות של הרוסים ככל שיש כזה שמגיע לשם.
"הטילים שסופקו מילאו תפקיד מכריע"
בזכות הדיוק והטווח הארוך של הטילים המערביים שסופקו לאוקראינה, הם ממלאים תפקיד משמעותי בשדה הקרב. טילים אלה פגעו במפקדות, מחסני תחמושת ודלק, יחידות ארטילריה ועוד. גרמו נזק קשה לצבא הרוסי שלא מצא להם מענה יעיל. לאמל"ח זה תפקיד משמעותי גם במתקפת הנגד.
"הטילים הצרפתים והבריטיים שסופקו לנו מילאו תפקיד מכריע", אמר ולרי קונדרטיוק, לשעבר ראש סוכנויות המודיעין הצבאי של אוקראינה. לרוסיה אין דרך לעצור את התקיפות הללו חוץ מ"לפגוע בשדות התעופה שבהם נמצאים המטוסים שמהם משוגרים הטילים הללו".
בריטניה הייתה הראשונה שסיפקה את טילי ה-"Storm Shadow" שלה, ואחריה צרפת שלחה את הטילים מתוצרתה, מקבילים לטיל הבריטי. גורמים רשמיים באוקראינה אומרים ששניהם "עושים את ההבדל בלחימה". ארה"ב וגרמניה עדיין לא מספקות טילים ארוכי טווח לאוקראינה, מחשש שהטילים עלולים להגביר את המתיחות מול הרוסים, אולם ההערכה היא שגם אלה יגיעו בסופו של דבר לאוקראינה.