בבוקר שאחרי יציאת כוחות צה"ל מג'נין החל מה שניתן לכנות כשלב הבא של מבצע "בית וגן", הקרב על התודעה. הפלסטינים החלו לפרסם תיעוד רב מההרס שנוצר אחרי 48 שעות של לחימה, תוך האשמת ישראל בזירה הפנימית שלהם ובעולם.
מה שהם לא מציגים כמובן, הוא את מאות המטענים שהטמינו תחת כבישים, צירי תנועה אזרחיים, במסגדים ובבתי מגורים של אזרחים. בתיעוד הרב שיוצא הבוקר מג'נין ניתן לראות קירות בתים שנהרסו, כבישים שנחרבו לצידם עשרות כלי רכב הרוסים ומחוררים מירי וגם את אותו מסגד שנפגע.
התיעוד שיוצא מג'נין לא מפתיע. זה היה צפוי כאשר המטרה של הפלסטינים להציג לאזרחים שלהם את ה"אכזריות של מדינת ישראל", כביכול. לא פחות חשוב מבחינתם, לפעול נגד ישראל במישור הבינלאומי ולגייס את דעת הקהל העולמית.
צריך לומר שתשתית הטרור נבנתה בג'נין בהיקף של מיליוני שקלים. כסף טרור שלא הגיע לאזרחים. כפי שציין דובר צה"ל, כשהכניס חלק מהכתבים הצבאיים למחנה הפליטים בג'נין, הכבישים לא נעקרו באופן רנדומלי. מפעילי הצמ"ה שנשלחו לעקור את האספלט, הגיעו למקומות ששב"כ סימן כנקודות בהן הפלסטינים הטמינו מטעני גחון, עם עשרות ק"ג של חומר נפץ.
מטענים נתלו גם בפתחי בתים וחלונות של בתי מגורים, מה שאילץ את הלוחמים להגן על עצמם ולהיכנס "דרך קירות". מעבדות נפץ וחדרי מלחמה מוקמו גם הם במבנים אזרחיים וכך גם מצבורי האמל"ח, בהם הסתירו כלי נשק, רובים, מקלעים, חומרים להכנת מטענים. הדין הבינלאומי, יש לציין, מכיר בכך שצבא פועל בסביבה אזרחית נגד טרור, יכול לפגוע במטרות האלה שהפכו להיות צבאיות.
בצה"ל, יש לציין, וגם במשרד החוץ, עשו מאמצים רבים כדי להציג את התמונה המלאה. גורמים בצבא תדרכו עיתונאים ישראלים וזרים על תשתית הטרור בג'נין והעבירו להם ויזואליה רבה של מצבורי האמל"ח בסביבה אזרחית ואף במסגד, שם מצאו גם פירי מנהרות ובורות אמל"ח.
כבר שנים שכל הכנה של מבצע צבאי דורשת גם תיק תקשורתי נרחב למבצע עצמו ולכל מטרה. העולם דורש תשובות ומהר, מאוד מהר. בצבא הבינו את זה ובין השאר פתחו את תפקיד המתעד המבצעי, שנע עם הכוחות. אולם עדיין, ההבנה בתחום התקשורתי עדיין לא הוטמעה שם. מבצע "בית וגן" הסתיים, אבל המערכה התקשורתית רק החלה.