תקרית חריגה: צה"ל מדווח הבוקר (רביעי) כי שוטר פלסטיני פתח באש לעבר כוחות שנכנסו לבצע פעילות בשומרון, וחוסל על ידם. בצה"ל אומרים שכוח שהגיע למבנה באזור טובאס כדי לעצור מבוקשים, הבחין בחשוד שניסה להימלט ופתח לעברם באש.
בתיעוד האירוע שהופץ ברשת, נראה כוח שבראשו צועד איש כוחות הביטחון בלבוש אזרחי ומאחוריו חיילים, שמתקדמים, מזהים את השוטר הפלסטיני, שסביר כי לפני כן דיווחו להם על כך שפתח באש לעבר הכוח ונמלט, ואז מבצעים ירי לעברו.
"כוחות צה"ל עצרו הלילה שני מחבלים מבוקשים בפעילות מבצעית בעיר טובאס", נמסר מדובר צה"ל בנושא. "במהלך הפעילות הכוחות נתקלו בחמושים. פלסטיני חמוש ששימש כאיש שירות מכס של הרשות הפלסטינית, נהרג במהלך ההיתקלות, נסיבות האירוע מתוחקרות. במהלך הפעילות, לוחם צה"ל נפצע באורח קל ופונה לקבלת טיפול רפואי בבית חולים, משפחתו עודכנה.
בשעות האחרונות צה"ל גם חזר לפעול בגזרת טולכרם, לאחר שאתמול חוסלו שם שניים מראשי התארגנויות הטרור המקומיות בתקיפה אווירית. לוחמי הימ"מ והשב"כ עצרו הלילה 5 מחבלים סמוך לטולכרם, בהם שני חשודים בביצוע פיגוע המטען שהיה סמוך לחרמש בשבוע שעבר, ושבו נפצעו שני לוחמי צה"ל בחופשה, אישה ותינוק.
בפעילות המשותפת של שב"כ, ימ"מ, וצה"ל, הכוחות עצרו הלילה שני תושבי כפר צידא, החשודים בביצוע פיגוע המטען. בהודעת הכוחות נמסר כי מעצרם בוצע לאחר שהתקבל מידע בחקירת שב"כ של מעמר עופי, תושב טולכרם, שנעצר לאחרונה בקלקיליה בחשד למעורבות בפיגוע. שלושה המחבלים הנוספים שנעצרו בפעילות, נלכדו לאחר שלוחמי הימ"מ פגעו בירי באחד מהחשודים בפיגוע המטען, במהלך לחימה במקום.
זה קורה גם אחרי שהג'יהאד האיסלאמי ניסה בפעם הראשונה לבצע משם שיגור של רקטות, ניסיון שכשל. המשגר וחלקי הרקטות התגלו לאחר מכן על ידי מנגנוני הביטחון הפלסטינים, שהעבירו את המידע לצה"ל. מדובר בניסיונות ראשוניים ומאולתרים מאוד ולא באיום רקטות ממשי, אך מן הסתם זה מדאיג. בגזרת ג'נין תועדו לפני המלחמה ניסיונות כאלו של המחבלים, שלא צלחו.
ביממה האחרונה נרשמו עוד אירועים ביטחוניים חריגים בשומרון, אחרי שמטען חבלה הופעל לעבר עובדי משרד הביטחון בגדר ההפרדה באזור הגלבוע. אתמול צה"ל חיסל בתקיפת כטב"ם את אשרף נאפע, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס בטולכרם ומחבלים נוספים.
צה"ל ושב"כ עקבו אחר המחבלים במשך כמה זמן עד שיצאו ממקום מחבואם, אז הותקפו וחוסלו. לאחר התקיפה הופצו ברשתות החברתיות טענות בהן נטען שבמערכת הביטחון הישראלית הסתירו את שיוכו הארגוני של המחוסל מוחמד אבו עבדו, מגדודי חללי אל-אקצא, הזרוע הצבאית של הפתח ונטען שהיה קשור לרשות הפלסטינית. טענות שעלו בעבר גם בהקשר של מחוסלים אחרים.
בהודעה חריגה של צה"ל והשב"כ הטענות הללו נדחו על הסף: "הטענות כי צה"ל והשב"כ מסתירים את זהות המחבלים בטענות שזהותם ושיוכם הוא לרשות הפלסטינית, משוללות כל יסוד. על פי כל המידע שעומד ברשותנו, הרשות הפלסטינית לא קשורה למחבלים שחוסלו".
עוד נמסר כי המחבלים שחוסלו "הם מפקד הזרוע הצבאית של חמאס בטולכרם, ופעיל בגדודי חללי אל-אקצא. מקור ההכוונה והמימון לגדודי אל-אקצא בשלוחים איראנים. הגדודים אינם משויכים ארגונית לתנועה אחת, חלקם משויכים לג'יהאד האיסלאמי, חיזבאללה, לחמאס וגם לפתח, וחלקם פועלים בצורה עצמאית".
ההודעה הזו מציגה באופן ברור את המעורבות של האיראנים וחיזבאללה בטרור שבשטחי יהודה ושומרון, כפי שפרסמנו בעבר, האיראנים וחיזבאללה אף הגבירו את המאמצים שלהם בסיוע לארגוני הטרור ביהודה ושומרון, בשל הקושי שלהם לסייע לעזה בעקבות המלחמה. את הסיוע הזה והלחץ שלהם לבצע פעולות טרור מרגישים בשטח.
בחודשים האחרונים ישנה עלייה בפעולות הטרור נגד כוחות צה"ל ואזרחים ישראלים. בעיקר בתחום הפעלת מטעני החבלה, ירי לעבר כוחות שנכנסים לערים פלסטיניות, ניסיונות לשדרג את המטענים וכאמור, לפתח יכולות רקטיות שיאיימו על אזור המרכז.
על פי המידע שהגיע לצה"ל, איראן גם מעבירה מידע לחוליות הטרור באיו"ש, שנועד ללמד ולהכווין אותם כיצד יש לבצע ירי לעבר כוחות צה"ל שנכנסים לערים ואופן ההפעלה הנכון ביותר של מטעני החבלה בפעולות מהסוג הזה. נכון להיום היכולות עדיין נמוכות באופן יחסי, אבל במערכת הביטחון ערים לשיפור אחרי חודשי מלחמה ארוכים.
במקביל לזה שהשטח בוער וכוחות צה"ל מתוחים עד הקצה, הצבא ממשיך להתמודד גם עם פעולות טרור והתפרעויות של יהודים. אירועים חריגים נרשמו בחווארה, בכפר כוסרא ומקומת נוספים. היו גם מקרים שבהם חיילים, בעיקר אנשי כיתת כוננות, תועדו משתתפים בפעולות האלה. בצבא אומרים שהם רואים מקרים כאלה בחומרה. אבל נראה שהם לא פועלים כדי למגר את התופעה וכך גם המשטרה.
בצבא גם אומרים שהפעולות האלה, שכמעט כולן מתועדות ומופצות בחו"ל, פוגעות במאמץ המלחמתי של ישראל בעזה וגם בלבנון. ישנם אף גורמים במערכת הביטחון שאומרים כי מתקבלות פניות רבות ממדינות בעלות ברית בהקשר הזה, וישנו חשש מההשלכות.