אחרי שהושקה בחודש דצמבר, חיל הים סיים "למבצע" (להכניס לשירות מבצעי) את ספינת השלדג סימן 5, הראשונה בארבע ספינות שהוזמנו בעלות של כמעט 100 מיליון שקל. הספינה הראשונה, "האלמנה השחורה" (846), כבר תקפה בעזה, ומופעלת במסגרת פלגה 916.

מדובר בספינת סיור ותקיפה מהירה, והגדולה ביותר בפלגות הבט"ש (ביטחון שוטף) של חיל הים. השבוע הצטרף כותב שורות אלו לפעילות מבצעית עם הספינה בעזה, שם חיל הים הציג לנו את הספינה המהירה ואת יכולות התמרון שלה.

הספינה במהלך פעילות מול חופי עזה (צילום: שי לוי)
הספינה במהלך פעילות מול חופי עזה | צילום: שי לוי

"הספינה הגיעה אלינו לפלגה, סיימה את המבצוע שלה תוך כדי מלחמה שזה לא אירוע פשוט, והיא לוקחת חלק משמעותי במלחמה בעזה", אמר סרן להב, מפקד סיירת כסיף בפלגה 916. השלדג סימן 5 זו ספינה כחול-לבן תוצרת מספנות ישראל, שמשולבות בה גם מערכות מתוצרת חברות רפאל והתעשייה האווירית. היא הגדולה ביותר במשפחת ספינות השלדג וספינות הבט"ש בכלל, ותפקידה להגן על אזור החוף וה"מים הכלכליים" באזור.

הספינה שאליה הצטרפנו חמושה במערכת תותח "טייפון", מקלע 0.5 ומא"גים. בעבר דווח שרפאל התקינה על הספינות "חליפת לחימה ימית" הכוללת מערכות ללוחמה אלקטרונית וגם יכולת שיגור של טילי "ספייק" מדויקים. בתחילת המלחמה דובר צה"ל גם הציג תיעוד של שיגור טיל כזה לעזה, אבל בחיל הים העדיפו שלא להתייחס לנושא.

סרן חוסאם, מפקד הספינה הראשון שהכניס אותה לשירות המבצעי וכיום מוביל אותה במשימות בעזה, הסביר: "יש לנו כאן אמצעי לחימה משודרגים, מערכת ירי מדויקת עם יכולות מתקדמות שעברה שדרוגים ביחס לדגם שיש בספינות הקודמות. זו מערכת עוצמתית עם יכולת גילוי מטרות מעולה". במהלך הסיור הם הסבירו שעם התותח הזה לוחמי הספינות של חיל הים חיסלו עשרות מחבלים, שניסו להתקרב לכוחות הקרקעיים שמתמרנים בעזה.

הספינה במהלך פעילות מול חופי עזה (צילום: שי לוי)
הספינה במהלך פעילות מול חופי עזה | צילום: שי לוי

"מאתגר מאוד לקלוט כלי שיט תוך כדי מלחמה, לדעת לחבר את הלוחמים למשימה חשובה. הפרויקט קיבל האצה במלחמה אבל החל עוד לפני כן. לראות את הכלי הזה בתור ברזלים במפעל, לאחר מכן ללמוד אותו, להתאמן ואז כ'מכונת מלחמה' בים, עבורי זה זכות גדולה", סיכם סרן חוסאם.

לספינה יכולות תמרון ויציבות שיט משופרות המאפשרות ללוחמים לפעול גם בזירות מרוחקות. למרות המשקל שלה, 95 טונות, היא שומרת על מהירות גבוהה של יותר מ-40 קשר, מה שמאפשר תגובה מהירה והתחמקות מאיומים.

הגודל של הספינה מאפשר עבודה נוחה יותר של הצוות ובנוסף גם הטמעה עתידית של מערכות אחרות, מבלי שיהיה צריך לעבוד על מבנה הספינה. "לכלי הזה יש הרבה מאוד יתרונות. יש שיפורים שלא ניתן לפרט עליהם באמל"ח של הספינה, לקחים שהפקנו מהספינות הקודמות וזה ללא ספק מביא את יתרונות לשדה הקרב", סיכם מפקד הסיירת, סרן להב.

הספינה במהלך פעילות מול חופי עזה (צילום: שי לוי)
צילום: שי לוי