כלי תקשורת באיטליה מדווחים כי מצרים ואיטליה נמצאות בשלבים סופיים לסגירת עסקת נשק בהיקף של 3 מיליארד דולר לרכש מטוסי קרב. נשיא מצרים א-סיסי אישר את פרטי המשא ומתן מהצד המצרי וכעת, מחכים לאישור מהצד האיטלקי. מכירה זו היא חלק מעסקת ענק בהיקף של כ-10 עד 12 מיליארד דולר, מהעסקאות הגדולות בתולדותיה של מצרים ומהגדולות של איטליה מאז מלחמת העולם השנייה.
מהפרטים עולה כי העסקה כוללת 24 מטוסי קרב מסוג "יורופייטר טייפון". כולל מנועים, חלקי חילוף ואמל"ח בהיקף שלא נמסר. זוהי כאמור רק תוספת לעסקת ענק במסגרתה מצרים תרכוש מאיטליה גם 20 מטוסי אימון מסוג M-346 (שקיים גם בחיל האוויר הישראלי), ארבע ספינות טילים "FREMM" איטלקיות ואף לוויין ריגול, לצורכי מודיעין.
על פי הדיווחים מאיטליה, מטוסי הטייפון ומטוסי האימון יסופקו כשלוש שנים לאחר החתימה על החוזה. הערכה היא שהעניין די סגור והצפי כי המטוסים יגיעו למצרים כבר בשנת 2025. יש לציין כי מצרים גם רכשה בעבר מרוסיה מטוסי קרב מסוג סוחוי SU-35 אולם לחץ מצד ארה"ב הביא לעצירת התהליך. כמה מהמטוסים כבר הוכנו למסירה ועוד לא ברור מה יעלה בגורלה של העסקה הזו.
מרוץ החימוש המצרי
צבא מצרים כבר שנים ארוכות בתהליך יקר מאוד של מודרניזציה. קהיר רוכשת כמויות אדירות של נשק משלל מדינות, כאשר לצד מטוסי הטייפון ורכש של עוד 30 מטוסי ראפאל, נרכשו גם ספינות טילים וצוללות מגרמניה, טנקים ותותחים מארה"ב. מסוקי האפאצ'י שודרגו לדגם הכי מתקדם וזו רשימה חלקית בהחלט.
מצרים היא בין עשר יבואניות הנשק המובילים בעולם. ההערכה היא שבין השנים 2010 ל-2020 מצרים ביצעה רכש כולל בשווי של 22 מיליארד דולר. זאת כאשר היא מקפידה לרכוש נשק ממגוון גדול וחריג של מדינות. מצרים מצד אחד מדובר ב"כאב ראש" לוגיסטי גדול, כאשר כל מערכת נשק דורשת את חלקי החילוף והתחזוקה שלה.
השיקול של מצרים מנגד הוא לשמור על עצמאות מסוימת ולא להסתמך רק על נשק מארה"ב או רק מרוסיה. זאת אחרי שארה"ב, למשל, מנעה מהם בעבר אספקה של חלקי חילוף ומערכות לחימה בעקבות משברים מדיניים, בעיקר על רקע זכויות אדם.
בנוסף ישנם דיווחים על כך שמצרים החלה במשא ומתן לרכש מטוסי F-15 מארה"ב. לאחרונה נטען כי המצרים יסכימו להעביר לאוקראינה את מטוסי המיג-29 שלהם בתמורה למטוסים חדשים מארה"ב.
בישראל עוקבים אחר ההתעצמות של הצבא המצרי והאימונים שהוא מבצע. יחד עם זאת למצרים לא חסרים אויבים בשנים האחרונות. ביניהם אפשר למצוא את לוב שכנתה המפורקת, את ארגוני הטרור בסיני וגם את אתיופיה, עמה יש למצרים מאבקים באזור הנילוס.