חברת רפאל מערכות לחימה הישראלית, תחשוף לראשונה את מערכת הלייזר מגן אור (Naval IRON BEAM) בגרסתה הימית. זאת במסגרת התערוכה הימית IMDEX 2023 שתיפתח השבוע בסינגפור.
המערכת נועדה להגן על ספינות ממגוון איומים, רקטות, רחפנים וכטב"מים (כלי-טיס בלתי מאוישים) מסוגים וגדלים שונים, וכן מפני מתקפה משולבת של טילים וכלי טיס תוקפים במקביל. עוד ביכולתה של מגן אור לפעול בשילוב עם מערכת ההגנה האוויריות C-Dome - כיפת ברזל בגרסה הימית ו"להשלים אותה".
כיפת ברזל ימית נמצאת בשימוש והינה מבצעית בחיל הים הישראלי, ונועדה להגן על נכסים ימיים ויבשתיים מול מגוון רחב של איומים. בשיתוף עם משרד הביטחון-מפא"ת, הצליחה רפאל להתאים מערכת זו לכלי שיט מרכזיים, כמו ספינות סער 6 של חיל הים, אשר ביצעה יירוטים בניסויים הראשונים של המערכת, בתחילת השנה שעברה.
בנוסף, רפאל תחשוף בתערוכה בסינגפור יכולת התקנה חדשה של מערכת כיפה ימית באופן מודולרי -C-DOME Mission Module - שתאפשר התקנה על פי צורך מבצעי, ללא תהליכים מורכבים, למגוון ספינות שאין להן יכולת הגנה מפני טילים ואיומים אוויריים אחרים בשדה הקרב הימי.
"מתרבים האיומים נגד ספינות"
יכולת נוספת של רפאל שתוצג בתערוכה היא הטייפוןC Mk30-C להגנה מפני איומים אוויריים, ימיים או יבשתיים. בחברה מציינים כי בתחילת השנה, מערכת טייפון בשליטה מרחוק (TYPHOON RCWS) הוכיחה יכולות יירוט של רחפנים בשורה של ניסויים ותרחישים.
"האיומים נגד כלי-שיט מתרבים במהירות והופכים ליותר ויותר מתוחכמים", ציין ד"ר רן גוזלי, סמנכ"ל בכיר, ראש חטיבת יבשה וים ברפאל. "מתקפות מתואמות ומתוזמנות של טילים נגד ספינות ונחילי כטב"מים, הם שהובילו לצורך קריטי של פיתוח מערכות הגנה ליירוט אפקטיבי של איומים אלו. מערכות "מגן אור" בתצורתה הימית ומערכת כיפה ימית מודולרית הן דוגמאות מצוינות לפיתוחים כאלה".
ברפאל מוסיפים ואומרים כי מערכת הלייזר מגן אור היא: "הראשונה מסוגה שהוכיחה יירוט של מגוון איומים אוויריים". עוד עדכנו כי המערכת נמצאת ב"שלבים מתקדמים בדרך להפוך למערכת ההגנה המבצעית הראשונה המבוססת לייזר, המיירטת באפקטיביות מגוון רחב של איומים – לרבות רקטות, פצמ"רים, טילים, כטב"מים ונחילי כטב"מים – עם דיוק גבוה במיוחד מטווח של מספר קילומטרים, לכמה מאות מטרים".