אחרי שגילינו כי חיילי צה"ל כבר לא זכאים לנסיעות בחינם ברכבת ישראל בימי ראשון בבוקר, התברר כי החל מחודש יוני יוקצבו גם הנסיעות באוטובוסים. חיילים בשירות חובה וקבע כבר לא יהיו זכאים לנסיעות באוטובוסים ללא הגבלה, אלא יקבלו כרטיסי רב-קו מוטענים בהתאמה ספציפית לעלויות הנסיעות מביתם לבסיסם.
מה אתם חושבים על זה? זו השאלה ששאלנו את הגולשים בעמוד הפייסבוק שלנו. תוך פחות משעה קיבלנו המוני תגובות – ובעיקר, תמונה עגומה למדי וחד משמעית לחלוטין. מצד צה"ל, מדובר בצעד שיחסוך כנראה לא מעט כסף – אבל לפי קולות החיילים, הם בהחלט כועסים.
"מרגע לרגע הרצון להתגייס רק יורד"
"מעכשיו צריך לחשוב טוב טוב אם להתגייס בכלל", טוענת סתיו (שם בדוי, ככל השמות בכתבה). "טוב שלא אומרים לחיילים להביא כריכים מהבית. גם עם נסיעות חינם אי אפשר להתקיים מ-350 ש"ח, אז עכשיו גם על זה נצטרך לשלם?" גם קטיה קושרת ישירות את הקיצוצים האחרונים למוטיבציה לגיוס: "שלא יתפלאו אם אחוז המתגייסים יירד בצורה חדה", היא מזהירה. "מרגע לרגע הרצון רק יורד". "מי שמשתמט", חורץ דורון, "עושה בשכל".
רבים שבו והעלו את עניין המשכורת הנמוכה של החיילים בחובה כטיעון נגדי לקיצוץ. "גועל נפש!" קובע חיים. "חיילים רבים משתמשים במדים לצורך הנסיעות חינם בכדי לפגוש את משפחותיהם. המשכורת המסכנה שמקבלים בצבא לא מספיקה אפילו לשתייה קלה במכונות". "פשוט ביזיון", מסכים איתו עודד. "גם קורעים את התחת ובקושי רואים את הבית בשביל המדינה, וגם צריך לשלם נסיעות. מה זה לתת לנו נסיעות חינם אחרי 750 שקל בחודש, כשאתה מהחודש המסכן הזה בערך שלושה ימים בבית?"
ויש כאלה שפשוט חושבים שצה"ל בחר לקצץ במקום הלא נכון. "אני חייבת להוסיף שכדאי גם לקצץ ברכבים של מפקדים בצבא", אומרת יפעת. "בתור נהגת בחיל האוויר, ביחידה שלי יש בסך הכול 80 איש, ויש ארבעה קצינים ונגד עם רכב פרטי מהצבא. לדעתי צריך לקצץ משמעותית את תקציבי הרכבים הצבאים ולהוריד את כמות ההטבות שחיילי הקבע מקבלים. הצבא מבזבז המון, לא על המשכורות, נטו רק על ההטבות". "בתור חייל אני רואה על מה הצבא מבזבז כסף", אומר גם עידן, "מתעסקים בשטויות".
"הם רוצים מלחמה? צריך לתת להם"
ברוח התקופה, ואחרי שבקיץ האחרון יצאו מאות אלפי ישראלים לרחובות, החיילים אפילו מעלים את המחאה כהצעה לתגובה אפשרית – וכבר פתחו גם קבוצה בפייסבוק הקוראת לביטול היוזמה, בשם "הצבא חשוב לי, אבל התנאים לא מתאימים לי. די לקיצוצים!". זאת, על אף שמבחינה חוקית אסור לחיילים להתאגד ולמחות.
"עוד הפגנה?" שואל שלומי. "כנראה האוהלים שהיו עד היום לא הספיקו". "אם זה באמת יקרה, חובה לעשות מחאת חיילים", קובע גם אביתר. "מאהל ברוטשילד", מציע ניר, "אבל הפעם עם אוהלי ב'".
"בשיא הרצינות, צריך לארגן מחאה", אומר גם יותם, ולוקח את העניינים צעד קדימה. "פשוט לעשות לפחות יום אחד שאף חייל בשירות סדיר או מילואים לא יגיע לבסיס, ואלה שבתוך הבסיסים, לעלות על א' ולברוח. הצבא פשוט יקרוס. הם רוצים מלחמה, צריך לתת להם את מה שהם מבקשים". "יותם", הגיבה לו מאיה, "תודיע לחיזבאללה ולחמאס על התאריך. הם יעריכו את זה".
"דורשים הרבה, ולא נותנים כלום"
התחושה הקשה, לדברי החיילים, באה בעיקר מתוך התחושה כי בעוד החיילים עסוקים בלהגן על המדינה – מלמעלה עסוקים בקיצוצים. "בושה וחרפה. אני לא מאמין עד לאן מתדרדרים המדינה וצה"ל", אומר רמי. "לפחות שייתנו נסיעות חינם לחיילי הקבע, החובה והמילואים, לפחות משהו שצה"ל נותן לחיילים שלו שמשרתים את המדינה בדרך הכי טובה שיש". "ככה דואגים לחיילים שמגנים על המדינה?" שואלת רונה. "גם משכורת דפוקה, גם אין רכבות בראשון, ועכשיו אוטובוסים? אולי גם את המדים נתפור לבד?"
"אני הייתי שוחר 4 שנים", מספר אסף. "בכל השנים האלו אולי נסעתי שלא לצורך הלימודים על מדים עשר פעמים. כמה זה עלה למדינה? יותר מזה, איך יכולים להגיד לחייל לא לנסוע בטרמפים, לא לנסוע ברכבות ולא לנסוע באוטובוסים – מי שרוצה שיממן את זה לבד – ועוד אחרי זה לתת משכורת של 600 שקלים בהנחה ואתה לוחם קומנדו? בכל צבא אחר, חיילים מקבלים משכורת ראויה והטבות שרק אפשר לחלום עליהן, וכאן, שדורשים מאיתנו הכי הרבה, את המצוינות הכי גבוהה – כלום".
"מה זאת אי השפיות הזאת?" שואלת גם מעיין. "אני צריכה להסתכן בזה שיחטפו אותי ובלהגן על המדינה הזאת, והם מבטלים את הדברים הכי בסיסיים לחיילים? יאללה, נגמר הסיפור, מעכשיו כל חייל יביא לעצמו אוכל מהבית. אחרי זה עוד מתפלאים למה משתמטים מהצבא. הכי קל לקצץ ממי שלא יכול לדבר".
"תגידו שלום לטרמפים"
וגם האמהות לא שותקות. "בתור אימא לחייל בטירונות קרבית, אני מתביישת שזה מה שהמדינה שלי עושה", כתבה לנו חגית. "שיקצצו קצת ברכבים של חברי הכנסת".
"חוצפה שאין כדוגמתה!" קובעת יפה. "הבנים שלנו משרתים את המדינה, הולכים לצבא כשהם בעלי אמביציה, מורעלים וכל כך גאים שהם ביחידות מובחרות, גאים במדים. והנה באים, ומסרסים את הרצון ואת הנחישות שלהם. מה יש? לא מגיע להם לפחות את המעט הזה?"
"בתור אמא לשלושה חיילים קרביים, אני מתביישת", מספרת גם נורית. "אני כועסת. המשכורת הצבאית גם כך לא מספיקה לכלום ואנחנו ההורים ממשיכים לממן את הילדים. עד לאן תגיע המדינה הזו? עד מתי ימשיכו לזלזל בנו התושבים? חיילים מקריבים את עצמם למען המדינה, ומה היא נותנת להם?"
"מדינה שמכבדת את עצמה ואת חייליה לא צריכה לקצוב להם את הנסיעות, אלא בדיוק להיפך, לדאוג שבימי ראשון וחמישי יתוגברו מספר האוטובוסים לכיוון דרום וצפון כדי שהחיילים יוכלו להגיע לבסיסים בזמן, בנוחות ובשלום", קובעת ברכה. "חיילים אלה נותנים מעצמם שנתיים, שלוש ולפעמים גם יותר למדינה שהם חיים בה ואוהבים אותה. אנחנו, בתור הורים, מנסים להשריש בילדים את אהבת המולדת, את ערך התרומה למדינה שאנו חיים בה, כי אין לנו ארץ אחרת. ואז מגיע המחוקק עם חוקים והחלטות שסותרות את הערכים שאנחנו מנסים להשריש לילדנו. חסר מאיפה לקצץ?"
ואוראל מבטא את חששו של כל הורה, שהוא גם חששם המשותף של קודקודי הצבא: "תגידו שלום לטרמפים". "למה לא", כתבה גם איילת, "שהחייל החטוף הבא יהיה חייל טרמפיסט שלא יכול לממן לעצמו את נסיעת האוטובוס שהאלופים עם מכוניות הפאר שהצבא מממן כל כך מתקמצנים עליה".
"שייקחו גם את המדים"
"תענוג", כתב לנו מיכאל. "לקחו את הרכבות, לקחו את האוטובוסים, אולי עוד מעט ייקחו את המדים וישחררו אותנו כבר מהעול הזה". ואילן לא נשאר חייב: "כמה אני צריך לשלם בכניסה לחדר אוכל?" הוא שאל. אבל אולי דווקא מה שאמר תומר צריך להדליק נורות אדומות: "בתור חייל קרבי", הוא הצהיר, "ברגע שזה קורה, ישר נפקדות וירידה לג'וב. אני לא אסכן את החיים שלי בשביל מדינה מלוכלכת".
תגובת דובר צה"ל:
"דו"ץ מבקש להבהיר כי ההחלטה בדבר הגבלת נסיעת חיילים ברכבת נוגעת לימי א' בבוקר בשעות 6-9 בלבד ולא צפויה לפגוע בחיילי צה"ל מכיוון שלחיילים מוצעת חלופה של נסיעה באוטובוסים שהוקצו במיוחד בכלל תחנות הרכבת במימון רכבת ישראל. יש להדגיש כי מקור ההחלטה לא נובע מאילוצי תקציב אלא בהיענות לבקשת רכבת ישראל לסייע בהורדת הלחץ והעומסים בשעות אלו למען רווחת אזרחי ישראל הנוסעים ברכבת.
בהתייחס לסוגיית ה"רב קו" דו"ץ מבקש להבהיר כי הנושא נמצא בעבודת מטה שטרם אושרה בצה"ל וגם אם תתקבל לא תגרור כל פגיעה בזכויות החיילים. חיילי צה"ל ימשיכו לנסוע בנסיעות במדים כבעבר וללא כל הגבלה".
תגובת תת אלוף יואב (פולי) מרדכי, כפי שפורסמה בעמוד הפייסבוק שלו:
אני רוצה להרגיע את כולם כי הפרסומים בנוגע להגבלת נסיעות חיילים באוטובוסים אינם נכונים. חיילים במדים ימשיכו לנסוע באופן חופשי באוטובוסים וללא הגבלה. בצה״ל בודקים אפשרות לחלק כרטיסים חכמים לחיילים אשר יציגו אותם בכל נסיעה בכדי שיהיה אפשר לעקוב אחרי הנסיעות. המטרה שנבחנת היא שנפסיק לשלם כסף באופן גלובלי לחברות האוטובוסים ונשלם רק בעבור הנסיעות המבוצעות בפועל על ידי החיילים. מדובר בחיסכון והחיילים לא יפגעו כלל וימשיכו בנסיעות כפי שהיה עד כה.