אחד האיומים הכי גדולים על צבא ההגנה לישראל הוא השביזות שפוקדת חיילים לא פעם ולא פעמיים במהלך השירות הצבאי. הצבא מודע לתופעה ויצר עוד בימיו הראשונים את המנגנונים שירוממו את רוחם של החיילים, יקטינו את רמות השביזות, יגבירו את רמת השמחה ויעשו לחיילים טוב על הלב.
המנגנונים האלו, הם הלהקות הצבאיות, תיאטרון צה"ל וחיילים יחידים שעושים את העבודה כדי ששאר החיילים פשוט יהיו יותר שמחים.
קוסם צבאי וליצן צבאי
כשקוסם צבאי או ליצן צבאי מספרים על תפקידם, רב האנשים בטוחים שהם מתבדחים, למרות שאלו הרגעים היחידים בהם הם רציניים. מתוקף תפקידם הם עוברים בין בסיסים ומוצבים בכל הארץ כדי לתת לחיילים כמה רגעים של נחת במופע קוסמות או ליצנות. עוד מפעילותם – מופעים בעורף בזמן חירום, מה שמרגיע לא מעט הורים וילדים במקלטים כשמחוץ להם עפים טילים.
בשונה מהקוסמים באזרחות, קוסם צבאי עושה את מופעי הקוסמות על מדי ב' וקריאות הכשפים שלו תואמות את אוצר המילים הצה"לי – במקום "אברה קדברה", לדוגמא, הוא קורא "פזצט"א". הקוסם הצבאי לא יכול להעלים את האויב, אבל הוא מעלים לכמה רגעים את השביזות הצבאית שמהווה אויב לא קטן של הצבא. הליצן הצבאי מצדו רושם יום-יום הישג, כשלרס"ר ביחידה אין טעם לשאול אותו "מה אתה ליצן?".
הלהקות הצבאיות
הלהקות הצבאיות החלו כבר בימי המחתרות והראשונה הייתה להקת הצ'יזבטרון, להקה שמוכרת גם היום בקרב צעירים ושאת פריצת הדרך העיקרית שלה לעולם המוזיקה הישראלית עשתה בימי מלחמת השחרור. אז הופיעה רבות בפני חיילי החטיבות הלוחמות בשטח, כדי לרומם את רוחם של בזמני ההפוגה מהקרבות.
הלהקות הצבאיות מזמרות ליחידות עד היום, כאשר שיא התהילה שלהם היה בעת מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים כאשר עברו ממוצב למוצב במהלך ימי הלחימה, שרו לחיילים ששהו בהפוגות והפכו למעשה לנקודות האור של החיילים בימים קשים של קרבות ברמת הגולן, ביהודה ושומרון או בתעלת סואץ.
במשך שנים רבות היו הלהקות הצבאיות שרות חומרים מקוריים שיצרו, או שנכתבו במיוחד עבורם על הווי השירות הצבאי. בשנים האחרונות, רב הלהקות הצבאיות כבר לא יוצרות, אלא רק מבצעות שירים קיימים, בעיבודים מקוריים, אבל עדיין משמחים חיילים רבים בכנסים יחידתיים ואירועי רווחה.
בעבר, השירות בלהקה צבאית היה פתוח לכולם – גם לבעלי פרופיל קרבי וגם למי שכבר התגייס ("אין סיכוי חוזר לגדוד"), גם אז, כמו היום, רב המתמיינים לא היו מתקבלים, אלא שהיום, לבנים המועמדים נדרש פרופיל עורפי וללהקה צבאית ניתן להתקבל רק לפני הגיוס לצה"ל.
תיאטרון צה"ל
תיאטרון צה"ל השייך לחיל החינוך והנוער לא נועד רק לשמח את החיילים, אלא גם להעביר להם את מסרי הצבא. לתיאטרון רפרטואר רחב של הצגות קומיות ודרמטיות, חלקן פרי יצירה של חיילי התיאטרון, חלקן הצגות מן הפולקלור הישראלי והזר.
התיאטרון עובר בין יחידות צה"ל ומעלה בפניהן את ההצגות שלו, במסגרת תרבות יום א' ובמסגרת אירועים מיוחדים. התיאטרון עשה לעצמו שם מקצועי מעולה בשורות הצבא וגם מחוץ לו. הרבה מבוגרי התיאטרון הופכים לשמות מוכרים באזרחות לאחר מכן, כמו לדוגמא, מיכל ינאי, אפרת בוימבולד, ענת עצמון, מיה דגן, אסי כהן, אלון נוימן ועוד.
המיונים לתיאטרון צה"ל מתקיימים יחד עם המיונים ללהקות הצבאיות, גם לתיאטרון, כמו ללהקות, הרב, לא מתקבלים.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
זמרת רפואית
מדובר בתפקיד חדש בצה"ל והוא כולו יוזמה של חיילת אחת שהיה לה חלום ושלקחה יוזמה. בכתבה שפורסמה בעיתון "במחנה", מספרת החיילת אתי רומנו, המשרתת כרכזת חיילים מאושפזים בר"מ 2 בבית החולים תל השומר, כי החלום שלה היה לשיר בלהקה צבאית. את החלום היא מגשימה במסדרונות בית החולים כאשר שרה לחיילים מאושפזים ובכך מקלה עליהם את שעות האשפוז. את תפקיד הזמרת הרפואית היא ממלאת במקביל לתפקידה כרכזת חיילים מאושפזים.