מערך הקש"ח – קשרי חוץ - אחראי בצה"ל לכל הפעילות המשותפת עם צבאות זרים. החל מביקורי בכירים, תרגילים בינלאומיים ועד לשיתופי פעולה מבצעיים.
יותר ויותר חיילים וקצינים מצבאות זרים מגיעים לאחרונה אל מחנה אביב, שם ממוקם בית הספר לדיפלומטיה צבאית של צה"ל.
המחנה נראה על פניו כמו כל בסיס צה"לי, אך במהלך השנה נמצאים בו חיילים מצבאות זרים בכל העולם שעוברים קורס מש"קי קשרי חוץ או קצינים זרים, ששומעים הרצאות מפי המקבילים שלהם בצה"ל.
"בשנה אחת מוסמכים ומוכשרים כאלף חניכים בכל הדרגות", מסבירה מפקדת בית הספר, רס"ן חלי חודדה. "קורס היסוד הוא מש"קי קישור לכוח הזר, אותו ממשיכה מגמת שפות בה נלמדות שלוש שפות מרכזיות - עברית, אנגלית וערבית. בנוסף קיים קורס הכשרה לנספחי צה"ל בחו"ל וקורס חד שנתי לשותפים צבאיים זרים מכל העולם".
קורס קישור בינלאומי המתקיים שם, פתוח למשתתפי צבאות זרים מכל העולם בדרגות סרן עד אלוף משנה. בקורס משתתפים כארבעים קציני קישר זרים ועשרה קציני קישור ישראליים, ואורכו כעשרה ימים.
הקצינים הזרים מסיירים במהלך הקורס לאורכה ולרוחבה של מדינת ישראל ופוגשים מקרוב את האתגרים הצבאיים השונים. "הם שומעים ורואים את הדברים בעצמם, בלי תיווך, מנהלים שיח על המצב והאתגרים הכרוכים בו, תוך למידת הערכת המצב ע"י צה"ל".
"חלק מהקורס מתמקד גם בשמיעת הצד הנוסף במשוואה - כגון הצגת הפעילות בגבול ירדן ע"י קצינים ירדניים", מסבירה רס"ן חודדה. בצה"ל מאמינים שכך מגבירה ומחזקת ישראל את מרחב הלגיטימציה לפעולות שונות.
דוגמה חיה ובועטת לשינוי אשר יכול להוביל קורס הקישור קרתה למפקדת בית הספר במהלך ההכשרה.
"בתחילת הקורס פגשתי קצין זר שדעותיו היו מאוד אנטי-צה"ל וכל במהלך הקורס הוא הקפיד לומר שהצבא מקיים הפרה של נהלים. אמירות קשות אחרות הוצגו על ידו כעובדות מוגמרות. לאחר כעשרה ימים בקורס וממש לאחר טקס הסיום, ניגש אלי הקצין ושיתף: אני רוצה לומר לך שרק היום, אחרי שחוויתי את הקורס, אני מבין אתכם ולמה חשוב שתגנו על עצמכם כפי שאתם עושים".
את הרגע הזה שחוותה בסוף הקורס רס"ן חודדה אומרת שלא תשכח לעולם, בלי ציניות. "הרווחנו ידיד נוסף לישראל, שיחזור למולדתו ולצבאו ושם, ישמש במידה מסוימת כשגריר של צה"ל", הסבירה.