מחדל הנזק למטוסי 16-F של חיל האוויר, שלא פונו מדירים תת קרקעיים שהוצפו במים במזג האוויר הסוער שפקד את בסיס חצור בסוף השבוע שעבר, מצטרף לאירועים נוספים, שמצביעים על בעיית אמינות חמורה בהתנהלות צה"ל.
לפני קצת יותר מחודש, ב-4 בדצמבר, נחשף בתאגיד השידור כאן כי צה"ל זייף את מספר החרדים המתגייסים לצבא. בשבוע שעבר (ה-9 בינואר) טען בראיון לגלצ סגן במיל' אסף ליבני, מי שהיה המ"מ של ניסוי שילוב הנשים בשריון, כי הנתונים שריכז לאורך ההכשרה והעביר למפקדיו שונו לרעה על ידי הממונים עליו, כדי למנוע את הצלחת הניסוי, לטענתו.
בחיל האוויר, תחקירים ודיווחי אמת הגיעו לכדי אמנות של ממש. עד כדי כך שבמהלך התחקיר, כולל של משימות או אימונים מוצלחים, הטייסים עולים אחד-אחד ומספרים מה לא עשו נכון ומה היו הטעויות שלהם, אפילו אם אף אחד לא ראה וידע על כך חוץ מהם.
בזכות תחקירי האמת חיל האוויר הישראלי נמצא במקום שבו הוא נמצא היום. מכאן הציפיות הגדולות ממנו והאכזבה בהתאם. בזמן שהתקשורת חבטה (בצדק) במערך הכבאות ועיריית תל אביב על האסונות שגבו קורבנות במזג האוויר הסוער, צה"ל וחיל האוויר קנו לעצמם שקט והסתתרו מאחורי הצנזורה, שאסרה לפרסם את שאירע בבסיס חצור.
הפרסום הגיע במהדורות של 20:00 בערב יום ראשון ונבלע בין ים החדשות. יום אחרי גורם בחיל צוטט מודה בטעות ואחרי יומיים, כבר הודיעו שהבסיס חזר לשגרה. להודעת החזרה לשגרה צרפו סרטון, אך לא טרחו להדגיש שהמטוסים שנראים בו הם לא אלו שנפגעו בשיטפון. כלומר חזרה לשגרה, עם מטוסים שלא יצאו משגרה. לכאורה פרט שולי, אבל כזה שעולה ממנו תחושה של זלזול באינטליגנציה של הציבור, שצורך את המידע דרך התקשורת.
"אם הפיקוד בחיל אוויר לא פעל על פי הנהלים הכתובים זה ביזיון והם חייבים לשלם את המחיר", טען השבוע טייס עבר בחיל. "להגיד טעינו זה לא מספיק. בתקופתי מי שנכנס לתחקיר, אפילו הפשוט והשגרתי ביותר, היה רועד מפני התוצאות. לצערי זה כבר לא נראה ככה". טייס העבר התקשה להבין איך מחדל כזה קרה. "לא הגיוני שחיל שחרט על דגלו את נושא התרבות הארגונית, לא ביצע את הנהלים שנכתבו אחרי מקרים דומים שהיו בעבר".
לחשיפות האחרונות על חוסר האמינות של צה"ל בכל הקשור לנתונים שהוא מספק, יש השלכות מרחיקות לכת מאחר וסוגיות כמו שירות שוויוני לנשים, גיוס חרדים ועוד, הם נושאים בוערים בשיח הציבורי.
למשל הזיגזג של צה"ל בנושא לוחמות השריון. בהתחלה הודיעו על פיילוט מוצלח, אחר כך על ביטולו והעברה של חלק מהבוגרות לתפקידים זוטרים ולאחרונה, לאחר שהוגש בג"ץ בנושא, על בחינה נוספת לאחר מספר בעיות שהתגלו, כביכול. למרות שהיה פיילוט מסודר, מתועד ומפוקח, לא ברור מהודעות הצבא האם הצליח, לא הצליח ומה באמת קרה שם.
סרן במיל' אפיק שמע, מי שפיקד על קורס הפיילוט וחתם על תעודת ההסמכה של הלוחמות טוען שבניגוד להודעת צה"ל על פערים שהתגלו לא היו כל פערים בין היכולות שגילו הלוחמות ללוחמים. "חתמתי על רוב הבנות בקלות גדולה יותר מאשר על חלק מהבנים", ציין. לדבריו מתווספים כאמור הדברים שאמר המ"מ סגן במיל' ליבני בגלצ, שהעיד כי הנתונים שהעביר שונו.
לא מדובר בוויכוח פנימי של צה"ל. הדיון על האם יהיו או לא יהיו לוחמות בשריון גלש כבר מזמן לשיח הציבורי ובעיקר לרשתות החברתיות שם מתנהל שיח יצרי, מפלג ומשסע גם בנושא הזה. האזרחים לא יודעים אם להאמין להודעות הצבא הרשמיות או למפקדים שהיו שם בשטח, כל אחד בוחר צד וזה רק מלבה עוד יותר את האש.
צה"ל לא מצטיין בנושא האמינות בשנה האחרונה, בלשון המעטה. בחודש ספטמבר הודיע דובר צה"ל כי חייל נפצע באורח קשה במוצב שבצפון הארץ בנסיבות שאינן מבצעיות, כפי שהגדיר, ופונה לקבלת טיפול. בהמשך התברר כי מדובר בחייל תותחנים שנפצע מאבן שפגעה בראשו במהלך משחק של חיילים משועממים וכי ביחידה המתינו שעות עד שהחליטו לפנות אותו לבית חולים לקבלת טיפול.
תושבי הנגב המערבי כבר לוקחים בעירבון מוגבל את הודעות צה"ל על אזעקות שווא, רקטות שלא התפוצצו וירי לעבר הים. מי שגר באזור יודע מה מפעיל את האזעקות. גם הירי לעבר הים אינו תמים וארגוני הטרור ברצועה עושים זאת כדי לבדוק טווחים וראשי קרב. מה שמתפוצץ עכשיו בשקט עוד עלול בהמשך להתפוצץ ברעש גדול.
הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי אמר לאחרונה כי: "יושר, אמירת אמת ודיווח אמין הם נשמת אפו של צה"ל". אבל השנה האחרונה מלמדת שלצה"ל יש בעיה קשה בתחום. הצבא שמתוקצב בכספי ציבור לא מספק לו את התשובות המתחייבות.
חשוב לציין שהדברים לא נכתבים כדי להביך את צה"ל ולפגוע בו אלא בדיוק ההפך, מתוך דאגה שחוסר אמינות, שקרים וטיוח יתבטאו בסופו של דבר באופן שבו הצבא מבצע את משימתו, להגן על מדינת ישראל. הידיעה כי אם יתגלו מחדלים כאלו הם יזכו לביקורת ציבורית נוקבת ולקריאה להדחת האחראים אמורה לגרום לצבא לשמור על עצמו ועל הסטנדרטים הגבוהים שלו.