שופטת בית משפט השלום בירושלים הרשיעה הבוקר (שלישי) את לוחמת מג"ב בקבע אוריאן בן כליפא בתקיפתה של צעירה ערבייה, בנו של מוכתר בירושלים, אך זיכתה אותה מאשמת שיבוש הליכי משפט.
אוריאן בן כליפא, לוחמת מג"ב בקבע הואשמה בתקיפת חלא סלים, צעירה פלסטינית (25) ובת מוכתר העדה הצוענית, בעת שהלוחמת הוצבה במשימת אבטחה בעיר העתיקה בירושלים ב-4 בנובמבר 2021. העימות ביניהן החל כאשר הצעירה ביקשה לעבור במקום אסור ובין השתיים פרץ ויכוח שהסלים.
בית המשפט קבע במסגרת הכרעת הדין שאין ויכוח על כך שהצעירה דרשה לעבור את המחסום בו הוצבה אוריאן בפקודה, ואף אמרה ללוחמת כי לא אכפת לה שאי אפשר לעבור שם, "אך לא נקטה כל פעולה פיזית כדי לעבור". בית המשפט גם דחה את הטענה כאילו הצעירה דחפה כביכול את הלוחמת. על אוריאן נכתב כי "מיהרה לעשות שימוש בכוח, הגם שבאותו שלב לא קמה לה סמכות לעשות כן, ודחפה את המתלוננת מספר פעמים בגופה".
"קיים קושי ומתח במשימה, אך התקיפה נעשתה בחוסר סמכות"
בנוסף נקבע כי לאחר שהמתלוננת נתפסה (תוך כדי מהומה שבה הכתה אותה הלוחמת והפילה אותה לארץ) היא לא התנגדה להובלתה אל תוך נקודת המשטרה ולא ניסתה לברוח, וכי "בשום שלב היא לא היוותה איום פיזי ממשי על לוחמת מג"ב".
מנגד, נקבע כי לאחר שנתפסה והובלה לנקודת המשטרה, הלוחמת דחפה את המתלוננת, אחזה בצווארה וניערה אותה. "מבלי שהייתה כל הצדקה לשימוש בכוח באותו שלב ומבלי שהמתלוננת, אשר הייתה מבוהלת ובוכייה, התגרתה בנאשמת". טענתה של הלוחמת כי המתלוננת קיללה אותה וצעקה, נדחתה על ידי בית המשפט, "בין היתר לאור הנראה והנשמע בסרטונים", כפי שנכתב בהכרעת הדין.
בהכרעת הדין השופטת ציינה כי אין חולק על כך שקיים קושי ומתח בביצוע המשימה, אך יחד עם זאת היה על הלוחמת להפגין אורך רוח ולהימנע מעימותים פיזיים. גם אם הייתה התנגדות מצד המתלוננת, היא הייתה רפה ולא הצדיקה מעשה תקיפה, שנעשה בחוסר סמכות.
הלוחמת התפרסמה בזמנו, כשתמונתה אוחזת בחוזקה במתפרע פלסטיני הפכה לאחד מסמלי מבצע "שומר החומות". מאז התפוצצות פרשת התקיפה בה הואשמה ולאורך המשפט של בן כליפא החל מאבק למענה ברשת, כשלהגנתה טענתה כי היא זו שהותקפה בידי הצעירה, אך הטיפול בפרשה הושפע כביכול מעמדו של אבי המתלוננת. גם הבוקר התקיימה הפגנת ימין לתמיכה בה מחוץ לבית המשפט.
בית המשפט דחה את הטענה, כי ההחלטה להעמיד את הנאשמת לדין פלילי בגין מעשי התקיפה שביצעה נבעה ממניעים פסולים, ומתוך רצון להיטיב עם המתלוננת בשל קשריו של אביה עם גורמים במשטרת ישראל.
"כשלה וסטתה מהשורה בפעילות מבצעית לא פשוטה בגזרה נפיצה"
עוד נכתב בהכרעת הדין כי לא ניתן לקבוע האם הפעלת הכוח מצד הלוחמת גרמה לצעירה לחבלות בצוואר ומאחורי האוזן ועל כן הלוחמת לא נאשמת בגרימת חבלות.
באשר לעבירת שיבוש מהלכי המשפט שיוחסה ללוחמת, נקבע כי הנאשמת אמנם השמיטה מההודעות שמסרה במשטרה ובמחלקה לחקירות שוטרים את העובדה שעשתה שימוש בכוח כלפי המתלוננת גם בתוך נקודת המשטרה, והודתה בכך רק לאחר שהוצג לה הסרטון המתעד זאת.
לצד זאת, בית המשפט מתח ביקורת נוקבת על האופן שבו בוצעה חקירת המחלקה לחקירות שוטרים, על העובדה כי החוקרים נמנעו מלזמן לעדות שוטרים נוספים שהיו עדים לאירוע ולא נקטו בפעולות פשוטות ומתבקשות לאיתורם של עדים אלה. בית המשפט קבע כי בנסיבות אלה, הרשעתה של הנאשמת בעבירת שיבוש מהלכי משפט נוגדת באופן חריף את תחושת הצדק וזיכה את הנאשמת מעבירה זו מטעמים של הגנה מן הצדק.
איזה עונש צפוי ללוחמת אוריאן? מהכרעת הדין עולה כי בית המשפט יתחשב בעובדה כי היא "צעירה בעלת שאיפות נורמטיביות, שהקדישה חלק ניכר מחייה הבוגרים לשירות המדינה ואזרחיה, אשר כשלה וסטתה מן השורה במהלך פעילות מבצעית בתנאים לא פשוטים ובגזרה נפיצה". השופטת הבהירה בהכרעת הדין כי נתונים אלה אמנם אינם פוטרים אותה מאשמה, אך הם יישקלו ויבואו לידי ביטוי במסגרת פרשת העונש.