אחרי ההצהרות של ראש הממשלה ושר הביטחון לאחר הפיגוע בדרום הר חברון, בו נרצחה בת שבע ניגרי ז"ל, על כך שישראל תפגע בשולחיהם של המחבלים, בארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האיסלאמי, החלו כך על פי הדיווחים מהרצועה, לחשוש מסיכולים ממוקדים, כמו אלו שפתחו את סבבי הלחימה האחרונים מול הרצועה. על כן על פי הדיווחים הערביים הם "ירדו לבונקר".
בישראל מתגברת ההבנה שנדרשות פעולות בעזה, שם ארגוני הטרור מתדלקים את האש בשטחי יהודה ושומרון. עם זאת ישנו חשש מההשלכות של פעולה כזו לנוכח המשבר הפוליטי וההבנה שפעולות ישראליות יכניסו את לסבב לחימה את שני ארגוני הטרור הגדולים ברצועה, על כל מאגרי הרקטות שלהם.
צריך להבין שחלק ניכר מגל הטרור הזה בא כתוצאה מהכוונה חיצונית. אנחנו מפעילים אמצעים ונפעיל אמצעים נוספים, הן התקפיים והן הגנתיים, כדי לבוא חשבון עם המרצחים ולבוא חשבון גם עם המשלחים שלהם, מקרוב ומרחוק. pic.twitter.com/4Mvzy5ke6L
כבר תקופה ארוכה ששב"כ וצה"ל מסמנים את חמאס כאחראי לעלייה המשמעותית בגל הטרור שביהודה ושומרון. בשנים האחרונות סוכלו עשרות חוליות טרור שהופעלו והוכוונו ישירות על ידי פעילי חמאס מעזה. תשתיות רבות וכלי נשק שצה"ל תפס הגיעו או שנרכשו על ידי פעילי הטרור בשטחים בסיוע חמאס. לכל זה יש להוסיף כפי שפרסמנו פעמים רבות ב-mako את ההסתה ותדלוק הלהבות מרצועת עזה. חמאס הם מחוללי הטרור העיקריים ברצועה והם לא לבד.
גם הג'יהאד האסלאמי, בעידוד וסיוע ישיר ועקיף של איראן, מסייע לטרור באיו"ש. דרך הארגון הזה איראן מעבירה כסף, אמצעי לחימה והוראות להדליק את הגזרה. לזרועות הביטחון בישראל יש הוכחות רבות מאוד למעורבות של אותם ארגוני טרור מעזה.
למרות זאת, ישראל נמנעה מלפעול נגדם באופן ישיר. החשש ברור, פעולה ישראלית תסלים בסבירות גבוהה את האירועים הביטחוניים, בדגש על ירי רקטות וטילי נ"ט. מחוללי הטרור בעזה קיבלו עד היום חסינות מפני פעולה ישראלית.
"בכירים נקטו צעדי ביטחון חסרי תקדים"
כעת נראה שזה הולך להשתנות. לפחות על פי הרמזים שיוצאים מישראל כפי שמבינים אותם בעזה, אחרי שהקבינט המדיני ביטחוני התכנס השבוע. על פי הפרסום בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" בכירים בעזה ואפילו בלבנון נקטו ב"צעדי ביטחון חסרי תקדים" - מחשש שיחוסלו על ידי ישראל. עוד כתבו שבכירים בארגוני הטרור "לוקחים ברצינות את האיומים הישראליים". אולם במקביל הם מזהירים ש"כל תוקפנות או חיסולים מצד ישראל יענו בתקיפות ללא קשר למחיר".
חמאס וגא"פ "העלו את רמת הכוננות והמוכנות לרמה הגבוהה ביותר" וזאת כדי "להגיב על כל תוקפנות", כפי שפורסם בכלי תקשורת ערבים. דובר חמאס חאזם קאסם הוסיף: "אמרנו למצרים שלא נקבל את האיומים האחרונים ונגיב על כל תוקפנות בכל מקום". הוא הוסיף ש"אנחנו ערוכים לכל אירוע ומוכנה לפעול בכל הכוח נגד כל תוקפנות נגד עמנו בעזה או בזירות אחרות".
בישראל יש גורמים רבים הקוראים להחזרת הסיכולים הממוקדים. זה מגיע בעיקר מהדרג הפוליטי אבל צריך לציין שגם בדרג הצבאי-ביטחוני, יש לא מעט שדוחפים לפעולה יזומה מצד ישראל, כולל סיכולים ממוקדים. בדומה למכת הפתיחה של מבצע "בית וגן" בג'נין או מבצע "מגן וחץ" בעזה.
מי שדורש זאת, מבקש "ללכת על הראש" של הבכירים ביותר, כולל מנהיג חמאס יחיא סינוואר, המנהיג המדיני איסמעיל הנייה ואפילו מוחמד דף, אותו ישראל לא מצליחה לחסל מאז שנות ה-90 למרות ניסיונות רבים.
ההערכה בצה"ל שמהלך פתיחה כזה, חיסול מהאוויר או בפעולת מודיעין, יגרור את האזור לאחת מתקופות ההסלמה הקשות ביותר שהיו כאן. פגיעה בבכירי חמאס, במיוחד אלה, תביא לימים רבים של שיגורי רקטות ואף מעבר לזה. סביר גם כי הם ינסו לשלוף יכולות שפתחו בשנים האחרונות ואולי הצליחו להסתיר מישראל.
שאלת המחיר וההתמכרות לשקט מדומה
במערכת הביטחון מבינים שההצלחה של מבצע כזה, תהיה ברובה במהלך הפתיחה ככל שזה יצליח, והמשך המבצע לא יהיה שונה מכל מבצעי העבר ברצועת עזה, התכתשות הדדית של ירי רקטות מצד אחד ותקיפות ישראליות מהאחר. זה ככל שיחליטו לצאת לפעולה ובהנחה שלא ילכו גם למהלך קרקעי. מבצע כזה בעזה יגלוש בסבירות מאוד גבוהה גם לשטחי יהודה ושומרון וייתכן שגם ללבנון, שם המחיר יהיה כבד עוד יותר.
כמו כל מבצע צבאי, ברור שיודעים איך זה מתחיל אבל לא איך זה יסתיים. מהלך פתיחה כזה דורש גם הכנות איכותיות למנגנון הסיום והמשך תהליך מדיני. לאור המצב של ישראל מבחינה פנימית ובעולם, כלל לא בטוח שמישהו מוכן לשלם את המחיר.
מצד אחד נראה שבדרג המדיני והביטחוני יש הבנה שצריך לפעול ומצד שני, מחוללי הטרור העיקריים באזור נהנים מחסינות ישראלית. למרות המחיר הכבד במערכת הביטחון מעריכים שמבצע צבאי בסדר גודל הזה יכול להביא לשקט בטווח ארוך, אותו הדרג המדיני צריך לנצל להמשך פעולות מדיניות, שיאריכו את תקופת השקט.
גורמים בצבא טוענים שבחודשים האחרונים הם הגישו לדרג המדיני מספר תוכניות לפעולות צבאיות שונות. לטענתם, כולם נדחו בשלב זה על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון. רק שבדברים הללו יש בריחה מסוימת מאחריות.
זאת, משום שמתפקידם של ראשי הצבא למצוא ולהפיק את התוכנית שתענה על הצורך המבצעי וגם "תעבור בגרון" של הדרג המדיני. צה"ל, בעמדה הרשמית שלו מול הדרג המדיני, דוחף כרגע להפרדה בין הגזרות בשאיפה להשיג שקט. שקט שנראה שקצת "התמכרו" אליו ואולי מתחילים להיגמל ממנו.