דובר צה"ל התיר לפרסום בסוף השבוע שכוחות צה"ל איתרו וחילצו מעזה את גופות החטופים שני לוק, איציק גלרנטר, עמית בוסקילה ורון בנימין ז"ל, בעקבות מידע חדש שהגיע מחקירות שבויים שנתפסו. בניגוד לשמועות, הגופות נמצאו בצפון הרצועה, מרחב שבו צה"ל פעל מאז החל התמרון הקרקעי.
צה"ל לא עונה בשלב הזה על כמה שאלות חשובות וקשות, כמו איך יכול להיות שרק עכשיו מאתרים את גופות החטופים באזור שפעלו בו, במתחם אסטרטגי של חמאס? ואיך יכול להיות שגם בצפון הרצועה יש אזורים שלא פעלו בהם, אף שאין שם הגבלות מדיניות לעומת דרום הרצועה, והם הופיעו בתוכניות המלחמה של צה"ל?
גם היום (ראשון) עדיין יש פרטים רבים שאסורים בפרסום, לטענת צה"ל בגלל שהפעולה עוד נמשכת. אולם בצבא מאשרים שגופות ארבעת החטופים שחולצו מעזה לקבר ישראל, נמצאו בימים האחרונים בצפון הרצועה, ולא בדרומה וברפיח.
צה"ל החל לתמרן בצפון רצועת עזה כבר ב-26 באוקטובר. ימים ספורים לאחר מכן, כוחות צה"ל כבר הקיפו והחלו להיכנס לג'באליה. בהמשך, הלחימה שם נעצרה בעקבות העסקאות לשחרור החטופים. מיד לאחר מכן הלחימה התחדשה, ודובר צה"ל דיווח לציבור על הקרבות שהתעצמו בג'באליה.
הכוחות נלחמו שם ובצפון רצועת עזה יותר משלושה חודשים, עם לא פחות משלוש אוגדות שהפעילו יותר חטיבות מהמסגרות האורגניות שלהם. בינואר 2024 דיווח צה"ל על סיום הקרב בג'באליה ועל כך ש"הושלם פירוק המסגרת הצבאית של חמאס בצפון הרצועה".
בתדרוך קודם לכתבים הסביר תא"ל הגרי שפירוק חמאס מורכב מחמישה יעדים: חיסול המפקדים, טיהור המרחב ממחבלים, איסוף מודיעין בשטח, איתור והשמדת רקטות והשמדת היכולת התת-קרקעית של ארגון הטרור.
צה"ל פעל שם מתחילת התמרון הקרקעי, משום שבאזור הזה היה מרכז הכובד של חמאס, הצבאי והאזרחי. נוסף על כך, בניגוד לדרום, ששם הקרבה לגבול מצרים מוגבלת בגלל העניין המדיני, בצפון המגבלה הזו לא קיימת ונכון לאותו הזמן, גם הלחץ הבין-לאומי על ישראל היה ברמה נמוכה הרבה יותר מהלחץ הנוכחי לסיום הלחימה.
ולמרות זאת, כמעט שמונה חודשים אחרי שהמלחמה פרצה, אנחנו מגלים בשברי המידע שגם בצפון הרצועה, שם צה"ל פעל בלי מגבלות במשך חודשים, יש אזורים נרחבים שאליהם צה"ל לא נכנס ולא חקר – והעבודה שנשארה שם רבה. נכון לרגע זה צה"ל לא אומר מדוע זה המצב.