טל שחר (36), בעל חברה לייעוץ בשוק ההון, ואב לשניים מהוד השרון, עוזב ל-40 יום בממוצע מדי שנה את חייו לטובת שירות מילואים כמ"פ חי"ר. הוא מתקשר לזמן את חייליו בפלוגה חדור מוטיבציה, אבל בפעם הבאה שיתבקש לעשות זאת, הוא מסביר, המצב כנראה יהיה קצת שונה.
בעקבות המחאה שהתעוררה על צמצום התגמול לחיילי מילואים, הוחלט בחודש שעבר להעביר כספים מתקציב הביטחון כדי להשלים את הפער שנוצר ממבצע "עמוד ענן" . ובכל זאת, ב-1 במאי, אלפי חיילי מילואים מכעשר גדודים, ביניהם גם זה של שחר, לא קיבלו את הסכום המגיע להם. הסיבה, מסבירים בצה"ל: בעוד מענקי המילואים מחושבים על פי מספר הימים בהם משרתים החיילים ברצף, שירות המילואים שלהם חל על התפר שבין חודש דצמבר וחודש ינואר, ולכן ימי השירות שלהם לא יחשבו ימי שירות רצופים.
"יש פה הוכחות שלא רק שמדינת ישראל 'דופקת' מילואימניקים, אלא שצה"ל בכוונה עושה זאת כדי לחסוך בתקציב", אומר שחר ימים ספורים לאחר תאריך קבלת מענק המילואים השנתי, ומסביר שבזכות "השיטה" של צה"ל יקבלו הוא וחייליו רק חלק מסכום המענק שמגיע להם. "אני אחראי לחיילים, אני זה שקורא להם למילואים. ופה חד משמעית נעשה להם עוול. אני מאמין בחשיבות המילואים, ובעייני זו זכות לשרת את המדינה ולקחת חלק בשמירה על ביטחון המדינה. וכמובן שאמשיך לעשות כך גם בעתיד. הקושי הוא שאיבדתי את האמון במערכת. אני לא מאמין עוד שהמערכת דואגת לי ולחיילי, צרכי המערכת הם הדבר היחיד שעומד לנגד עיניה ".
2,408 שקלים של מענק שנפלו בין הכיסאות
חיילי הגדוד נקראו לשירות מילואים בשנת 2010, אך למרות זאת ולמרות שחוק שירות המילואים מאשר לזמן חייל מילואים רק אחת לשלוש שנים, נקראו שוב בסוף שנת 2012 לפעילות נוספת. "למקרה כזה, שבו לא עברו שלוש שנים כפי שמחייב החוק, ותקופת הפעילות שמתפרסת על פני שנתיים (סוף 2012 ותחילת 2013), מצאו בצה"ל פתרון יצירתי – פקודת מטכ"ל מימי אהוד ברק קובעת שבמקרה של מילואים חוצי שנה, צה"ל יחליט לאיזה שנה לזקוף את המילואים על פי מה שטוב בשבילו", אומר שחר, "וזה בניגוד לחוק מדינת ישראל שקובע שמילואים כאל יזקפו תמיד על פי השנה שבה התחילו. במקרה שלנו 'פתרו' את הבעיה בכך שענף תכנון כח אדם מילואים הוציא הנחייה שתקופת המילואים כולה תיוחס לשנת 2013. וגם על כך קבלנו, אבל כשמדובר על נושא התגמול לחיילי המילואים, המצב פתאום שונה".
בדצמבר 2012 נקראו חיילי הגדוד לתקופת פעילות של כ-26 ימי מילואים. במקום לקבל את מלוא התגמול שמגיע להם על צבירת ימי המילואים הרצופים כמצופה, התברר להם כי כל צבירת הימים יורדת לטמיון. כך למשל לוחמי הפלוגה שנקראו לשרת לתקופה של 26 ימים, מאמצע דצמבר ועד ל 10 לינואר. במקום לקבל מענק בסך של 3,924 שקלים , קיבלו רק 2,612 שקל. שחר, ששירת 33 ימים בשנת 2012 ו-10 ימים רצופים אחריהם בתחילת 2013, היה זכאי ל-6,532 אם היו מחברים לו את רצף הימים. בפועל, הוא קיבל 4,124 שקלים שיפוצלו בין מאי 2013 למאי 2014. בנוסף, חייל אחר בפלוגה ביצע 8 ימי מילואים ב-2012 והמשיך לשרת עוד 4 ימים ברצף ב-2013 (סה"כ 12 יום). אם היו מחברים את הימים היה זכאי למענק של 1,308 ימים, אך בפועל, לא קיבל דבר כי לא עמד במכסת המינימום לשנה.
"פניתי לנציב קבילות חיילים, לוועדת החוץ והביטחון, וללשכת הרמטכ"ל כבר בנובמבר 2012 ומהבוקר אני מוצף בטלפון של חיילים שלי שמתלוננים בנושא. בסוף דצמבר, במהלך הקו פגשנו את הרמטכ"ל והוא הבטיח לנו נאמנה שזה יטופל", אומר שחר אך מסביר שפועל דבר לא השתנה: "לפני כחודש התפרסם באחד מכלי התקשורת שזה סודר לאחר שסגן הרמטכ"ל גדי אייזנקוט טיפל בנושא אבל זה לא קרה ומנובמבר ועד היום, במשך שישה חודשים, לא קיבלנו תגובה בכתב לגבי הקבילה כמו שאמור לקרות".
במשך תקופה של כשמונה חודשים המתינו חיילי הגדודים לתגובה בכתב או לתשובה בעניינם ואף בכלי תקשורת אחר בו התייחסו לתופעה פורסם כי הנושא כבר נפתר, אבל עד היום לא קיבלו חיילי אותם גדודים תשובה. ביום למחרת הפנייה מאתר mako, יצרו בלשכת הרמטכ"ל קשר עם מג"ד הגדוד ומסרו כי השבוע יקיימו דיון בנושא.
"זה אפילו יותר מרתיח", אומר חייל נוסף בגדוד שמעדיף לא להזדהות בשמו, "פנינו בכל צינורות המקובלים לכל הגורמים אבל מסמסו אותנו ולא חזרו אלינו עם תגובה מסודרת, ורק אחרי הפנייה שלכם התקשרו ואמרו שיתקיים דיון בנושא? אני מקווה מאוד שייקחו את החיילים ברצינות ויפתרו את העניין הזה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "הנושא נמצא בעבודת מטה אשר תסוכם בקרוב. תוצאותיה יועברו ישירות לחיילי המילואים ושלא באמצעות אמצעי התקשורת".