בסביבה הצבאית, גברים ונשים צעירים מוצאים את עצמם בפעם הראשונה תחת סמכות של מנהל ישיר. בשל הגיל הצעיר וחוסר הניסיון התעסוקתי, עולות לא מעט שאלות ותהיות סביב מה מותר למפקד לדרוש מהחייל מתוקף התפקיד והסמכות שלו. להבדיל ממקום עבודה, יש כאן יחסי מפקד-פקוד וכלי האכיפה הצה"ליים הם שונים מאלו הנהוגים במקומות עבודה אזרחיים. הרבה מנקודות המתח והחיכוך בין חיילים למפקדים מתעוררות סביב דרישה לביצוע של משימות שנתפסות הרבה פעמים כניצול - ופעמים רבות, הן באמת כאלה.
באמצעות שאלות הגולשים שהגיעו למייל הירוק של פז"ם ודרך עמוד הפייסבוק שלנו, מצאנו את המקרים האפורים בהם לחיילים ולחיילות לא ממש ברור מה נחשב לניצול. בעזרתו של עורך הדין עידן דביר, מומחה לשיפוט צבאי ממתחם פרקליטי IL ביררנו מה מותר ומה אסור בכל אחד מהמקרים.
התחלתי לשרת בבסיס באיזור המרכז כפקידה, בחפיפה הסבירו לי שאני צריכה להגיש למפקד כוס קפה שלוש פעמים ביום. הוא באמת יכול לדרוש את זה ממני? הוא לא יכול להכין את הקפה לבד?
מבחינת הפקודות הצבא, מפקד בצבא לא יכול לבקש מחייל לבצע משימות שאינן תלויות בתפקודו כמפקד. כשיוצאים מתוך נקודת ההנחה הזו, צריכים לשים לב לסיטואציה. אם מדובר במקרה של מפקד שמבקש מחייל באופן מיוחד שיכין לו קפה, בגלל נסיבות מיוחדות של עבודה בשעות חריגות או ביקור של אורח מכובד, זה משהו שניתן לקבל אותו ושהוא בגדר הסביר.
המקרה שאת מתארת הוא המקרה הפחות לגיטימי של הכללת הכנת הקפה במשימות השוטפות שלך. מה שאנחנו מציעים לך לעשות זה לפנות אל המפקד באופן אישי ולהסביר לו שאת לא מרגישה בנוח עם המשימה של הכנת הקפה באופן קבוע. במידה ואת נתקלת באזניים ערלות, אנחנו ממליצים לפנות לנציב קבילות החיילים ולהגיש קבילה. במידה ומדובר בדפוס גורף ביחידה או בבסיס שאת משרתת בו ושמשימת הכנת הקפה חולשת על כל הפקידות, מומלץ שתעשו את זה באופן קבוצתי.
ברמת הניסיון הצבאי שנצבר לאורך שנים, פקידות רבות בצבא בחרו ללמד את המפקדים שלהן בדרך הקשה שעדיף להם להכין את הקפה שלהם בעצמם, כשהכינו להם קפה גרוע ("מה לא מכינים נס קפה עם קפה שחור?") או ש"התבלבלו" בין סוכר למלח.
אני גר בקצרין ועכשיו הגדוד שלי באימון חורף ברמת הגולן. שאלתי את המפקד שלי אם ההורים שלי יכולים לבוא לבקר כדי להביא לי בגדים נקיים וקצת אוכל. המפקד שלי אמר שהוא יאשר את זה בתנאי שהם מביאים פינוקים לכל המחלקה וגם למפקדים. ברור שההורים שלי יפנקו את כולם, אבל זה חוקי לדרוש את זה?
כמו שתיארת לעצמך, התשובה היא לא. המפקדים שלך יכולים להחליט אם לאשר להורים שלך לבקר, אבל התניה כזו היא לא חוקית. מה גם שאם ההורים שלך יבואו ויביאו פינוקים רק לך, אסור לאף אחד להעניש אותך על זה אם קיבלת אישור לביקור הזה מראש.
המפקד שלנו הודיע לנו שאנחנו צריכים לנקות לו את המשרד בכל יום חמישי בבוקר. למה הוא לא יכול לשטוף את המשרד בעצמו?
מדובר במקרה מקומם והוא נוגד כל דוגמא אישית שהיית מצפה ממפקד בצבא, אבל אין בצבא שום הוראה או פקודה שנוגעת לניקיון בבסיס. ככלל, מפקד רשאי לפקוד על חיילים לבצע משימות שמטרתן קידום תפקוד היחידה, לכן, במסגרת כך, הוא רשאי לבקש דברים הקשורים במנהלות לרבות ניקיון משרדו וזה נכון גם למקרה שהמשרד אינו סביבת העבודה של החיילים, אלא למשל משרד שבו המפקד יושב לבד.
הגשתי מועמדות ליציאה לקורס קצינים. המפקד שלי מאוד עזר לי לצאת לקורס הזה ונתן לי את ההמלצה הכי טובה שאפשר. בזמן האחרון הוא נוגע בי בצורה שהיא לא נעימה לי ואני לא יודעת מה לעשות. אני מפחדת שאם אני אתנגד, זה יפגע בסיכויים שלי לצאת לקורס.
נגיעות מצד המפקד, אמירות, או התנהגות בדרך כלשהי שמטרידה אותך כחיילת מבחינה מינית, או מכל בחינה אחרת שאינה ראויה היא התנהגות שאסורה בתוך יחידה צבאית. קיימות מספר דרכים לטפל בעניינים מסוג זה, בין אם מדובר בעניינים שמגיעים לכדי הטרדה מינית, בין אם הטרדה מסוג אחר.
בכדי לתת את המענה למקרים האלה, הוקם בצה"ל גוף היוהל"ן (יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, בטלפון 5699034/8) ובתוכו מהו"ת (מרכז התמודדות ותמיכה במצבי משבר) שמטפל במקרים אלו באופן מיוחד. בכל יחידה צריכה להיות קצינה או קצין שמרכזים את ענייני היוהל"ן ביחידה במידה ואינך יודעת מי האחראי על כך ביחידתך אנחנו ממליצים לברר את זה מול גופי כח האדם ביחידה. בנוסף לזה, באפשרותך להגיש תלונה דרך מצ"ח וכן לפנות למהו"ת באופן ישיר. במקרים שיש חשש אמיתי שיתנקלו לך או שתיפגעי בדרך כלשהי, באפשרותך לפנות לקבלת יעוץ אישי באשר למצבך על ידי פניה לעורך דין שעוסק בתחום זה או על ידי פניה לסנגוריה הצבאית.
באשר ליציאתך לקצונה - לממונים על המיונים, אסור לערב את הנושא המצער הזה במערכת השיקולים לקבלתך לקורס.
אני מגיע לבסיס ברכב שההורים שלי קנו לי, כמובן שאני אוסף איתי חבר'ה בכל פעם. כשאני בבסיס אסור לי לצאת עם האוטו מתי שאני רוצה. לפני ערב פלוגה שהסגל אירגן, המפקד שלי אמר לי שהתפקיד שלי הוא לנסוע עם הרכב שלי להביא פיצות שהזמינו לכולם. הוא יכול לחייב אותי לעשות את זה?
התשובה היא לא. לא מדובר ברכב של הצבא ולכן לאף מפקד (גם לא לרמטכ"ל) אין את הסמכות להחליט החלטה שקשורה לאוטו שלך. אנחנו ממליצים לך לסרב, גם אם יש לך רצון טוב לעזור בארגון הערב, כדי למנוע סחטנות רגשית מצד הסגל בהמשך ("אתה לא חייב, אבל אם תוכל זה יעזור מאוד"). במידה ומדובר בבקשה שבכל זאת חוזרת על עצמה, כמובן שיש מקום לפנות למדור דין משמעתי בפרקליטות הצבאית או לנציב קבילות החיילים, כדי שהם יודיעו למפקד שלך שזה אסור ובמידת הצורך להגיש קבילה.
אני משרת כראש לשכה בצבא, במסגרת התפקיד המפקד שולח אותי לשים את המדים שלו במכבסה של הבסיס ולאסוף את הכביסה כשהיא נקיה. מותר לו לבקש ממני לעשות את זה?
יש משימות שזה ברור מאליו שזה לא מתפקידו של הרל"ש לבצע בעבור המפקד, כמו איסוף ילדיו מהגן בין השאר. באשר לכביסה, כמו הקפה, נשאלת השאלה באיזה תדירות אתה נדרש לבצע את המשימה, מה רמת ההתעסקות שלך עם כביסת המפקד ועד כמה אתה מרגיש עם זה בנוח. במידה ואתה לא מרגיש בנוח עם המשימה, אנחנו ממליצים לך לבצע בדיקה עם נציב קבילות החיילים.
סיימתי את המסלול והגעתי עכשיו לגדוד. יש לנו מסדר ניקיון פעם בשבוע במגורים והוותיקים אמרו לנו שהצעירים צריכים לנקות להם את המגורים כי כל מי שעבר את דרגת הסמל לא מנקה יותר בצבא. זה עדיין מותר בצבא?
תופעות הוותיקות-צעירות יכולות להיות מאוד מזלזלות, פוגעות ומנצלות לרעה וחשוב להיות ערים לזה. אין בצבא שום חייל פשוט וגם לא קצין זוטר שהתפקיד שלו זה לנקות את המגורים למישהו ותיק ממנו ועד יום השחרור, כולם נושאים בתורנויות באותו האופן. אל תתנו לוותיקים לנצל אתכם, אם יש צורך תפנו ביחד למפקדים.