גיוסי נובמבר בפתח ובענף תגבורת סדיר במיטב כבר מזהים את המגמות העיקריות של בני הנוער בנוגע ליעדי השיבוץ. "המוטיבציה ללחימה בקרב בני הנוער נשארת יציבה, כ-73.3 אחוז, כמו גם המוטיבציה להגיע לחטיבות החי"ר – מחצית מבני הנוער רוצים להיות לוחמי חי"ר", ציין רע"ן תגבורת סדיר במיטב, סא"ל יוסי מלכה.
98 אחוז מבני הנוער מקבלים הודעת שיבוץ מראש, מה שהורחב גם למערך הנשים ולמערך תומכי הלחימה, בטווחים של 3-4 שבועות טרם הגיוס. לצד זאת, מצביעים בענף תגבורת סדיר על היות המשפחה גורם משמעותי בחיזוק ובעידוד בני הנוער להגיע ליעדי לחימה. "ללא תמיכה מבית, מלש"בים בוחרים שלא להגיע לתפקידים האלה", ציין סא"ל מלכה.
גולני ראשונים, גבעתי במקום השני
חטיבת החי"ר המבוקשת ביותר באופן עקבי היא לא אחרת מחטיבה מספר אחת – חטיבת גולני. חטיבת גבעתי ניצבת במקום השני, ואחריהן משתרכות שאר חטיבות החי"ר. "נוסף לגולני ולגבעתי, יש גידול בביקוש להגיע לחטיבת כפיר יותר מבעבר", אמר סא"ל מלכה לגבי המוטיבציה להשיג את הכומתה המנומרת. "לצד זאת, ניתן לראות המשך גידול במוטיבציה להגעה למערך ההגנה האווירית, הקיים כבר מהמחזור הקודם", טען סא"ל מלכה. זהו המחזור השני בו משלבים בתמהיל מסוים בנים יחידים ללא חיוב בהצהרת הורים במערך, והתוצאות מעודדות. גידול נוסף חל בשיבוץ למג"ב (משמר הגבול), מה שמזוהה בענף תגבורת סדיר כמגמה מתמשכת. "היעד הזה נתפס בעיני בני הנוער כיעד יותר שיטורי, ולכן אלה שרוצים ללכת למג"ב הם לא בהכרח אלה שרוצים להיות לוחמים מובהקים", הסביר.
יותר מלש"בים לסייבר, יותר נשים במערכים הטכנולוגיים
במקביל, צה"ל ממשיך להשקיע מקורות לחימה ביעדים מובחנים בהתאם לצרכים המבצעיים. יותר ויותר מלש"בים מבקשים להגיע לתפקידים טכנולוגיים במערך הסייבר, ואף בחילות השדה. "זה נובע משילוב של מה שקורה בחברה בעולם והפעלת מערכות עתירות טכנולוגיה בצה"ל. נושא אבטחת המידע צובר תאוצה בצורה משמעותית ומאתגר את בני הנוער, והמערכות שנדרשות ביעדי הלחימה השונים מחייבות שיבוץ של לוחמים בעלי שני מאפיינים – שרידות כלוחם והבנה טכנולוגית, בעיקר בחילות התותחנים והשריון", תיאר סא"ל מלכה את ההתפתחויות האחרונות בתחום הגיוס לתפקידים טכנולוגיים.
משאבים נוספים מושקעים גם במערך הלחימה בתחום הימי, כחלק מהאתגרים המבצעיים הניצבים בפני צה"ל. בינתיים ממשיכים גם במיטב לעסוק בבניין הכוח של הגדוד החדש שהוקם בפיקוד העורף. "מדובר בפלוגות שייעודן בחירום יהיה חילוץ והצלה, אך הן מבצעות תעסוקות מבצעיות בגזרת יהודה ושומרון ונידרש לשבץ בהן אוכלוסייה עם יכולת שרידות ללחימה", טען סא"ל מלכה.
יותר חובשי כיפה בכפיר ובשריון
בגזרת אוכלוסיית חובשי הכיפה, ציינו בענף תגבורת סדיר כי היא מוצאת את עצמה בכל יעדי השיבוץ. "עם זאת, רואים שביעדי חטיבת כפיר ובחיל השריון יש יותר חובשי כיפה באופן סטטיסטי, אולם אין אומדן מדויק בעניין", הסתייג רע"ן תגבורת סדיר. בגזרת יוצאי העדה האתיופית, חטיבת גבעתי ממשיכה לשמש כבית חם. "יוצאי העדה מעדיפים להגיע ליעדי חטיבות החי"ר, וגבעתי נתפסת כמאוד אטרקטיבית. מהתרשמותנו אפשר לומר שהחטיבה עוטפת במשאבים את האוכלוסייה, מאפשרת לה להשתלב במסלולי פיקוד בהמשך הדרך ומעניקה מעטפת ת"ש (תנאי שירות – ר.פ.) מותאמת לצרכים שלהם", הדגיש סא"ל מלכה.
בגזרה הנשית, הצביע רע"ן תגבורת סדיר על גיוס יציב למערך התצפיתניות. "זאת לאור המעטפת שקיבלו מאז השנה שעברה. בנות שבעבר הביעו התנגדות נחרצת מביעות התנגדות פחותה, בעקבות הטבת התנאים", אמר סא"ל מלכה. יתר על כן, הורחבו אפיקי שיבוץ קיימים במערכים הטכנולוגיים לעולם הנשים, ביעדים באגף התקשוב ובחיל החימוש.
מקטינים פערים לצד טיפול משמעתי באוכלוסיית המשתמטים
אחד האתגרים שניצבים בפני צה"ל בנושא יעדי השיבוץ הוא סוגיית נהגי המשא. "זה הפך להיות צורך מבצעי וקיימים כמה פערים בתחום זה. לכן, אנחנו פועלים לשילוב בני הנוער בהכשרות נהיגה לטובת שיבוצם כנהגים. במהלך הקורסים גדל היקף הנהגים בצה"ל, ובאופן כללי אפשר לומר שצה"ל עדיין זקוק ליותר נהגים", אמר סא"ל מלכה.
לאחרונה הצביע מפקד זרוע היבשה, האלוף סמי תורג'מן, על הצורך בהסבת מקורות לחימה ליחידות המתמרנות, כגון חילות ההנדסה והשריון. בענף תגבורת סדיר מנסים להירתם גם לעניין זה. "מבחינתנו הצורך המבצעי גובר על רצון הפרט, אולם אנו מנסים לפעול בכל דרך שהיא להטיב עם הפרט ולשלב בין הדברים. אנחנו ממשיכים לאפשר לבני הנוער לקבל את אחת משלושת העדיפויות שלהם. עם זאת, מהרגע שהמלש"ב מקבל הודעת שיבוץ ליעד אנחנו רותמים את החילות לתהליכי עידוד והסברה", הסביר סא"ל מלכה. באמצעות פעולות אלה, גם בני נוער שלא בהכרח הביעו נכונות גבוהה ללחום ביעד – מפתחים רצון כזה. "שילוב של הסברה ועידוד מצד הסמכות מפיג את החששות, והרחבנו את הפעילות הזו גם לעולם תומכי הלחימה, עולם הקורסים והמשטרה הצבאית, כולל בנוגע לנשים", הוסיף סא"ל מלכה.
אתגר נוסף העומד בפני צה"ל הוא הטיפול המשמעתי באוכלוסיית המשתמטים משירות. בענף תגבורת סדיר ציינו כי לאחרונה החלו להינקט פעולות של ענישה מוגברת באמצעות כליאה. "קיים שיתוף פעולה של שלטונות המדינה עם צה"ל לגבי הכרזת משתמטים, וזה דבר חיובי", טען סא"ל מלכה. בחודשים האחרונים נעצרו ע"י משטרת התנועה עשרות רבות של משתמטי גיוס, והדין מוצה עימם עד להשתלבותם בשירות. "מזה כמה שנים, מי שמשתמט מצה"ל נרשם במערכת של משטרת ישראל. כחלק מביקורות תקופתיות ושגרתיות של משטרת התנועה, המשתמטים נתפסים. הם נעצרים במקום ומועברים לתחנת משטרה צבאית להמשך הטיפול בהם. לאחרונה קיימת אכיפה מוגברת, והמשטרה הצבאית מתכוונת להרחיב את הנושא כמסר לחברה", הדגיש סא"ל מלכה.