שייטת 13 (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
הגיבוש הכי פיזי. שייטת 13 | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

בכל שיחה בין נערים עתירי אנדרנלין וחלומות לשירות בסיירת, השאלה המרכזית והוויכוח שחוזר על עצמו הוא "מה הגיבוש הכי קשה?" (ניסוח שונה ל"מי יותר גבר?"). בניסיון לשים סוף לשאלה הזו, דיברנו עם מדריכי עמותת "אחריי!", עמותה חינוכית חברתית הפועלת בין השאר להכנה לגיוס ולשירות משמעותי. בעזרת המדריכים נחשפנו לפרטים המעניינים על כל אחד מהגיבושים - מה עוברים בכל אחד מהם? מה הקשיים המנטאליים? מה הקשיים הפיזיים? מה נקודות השבירה בכל גיבוש?

גיבוש ללא תחושת זמן: הגיבוש ליהל"ם

גיבוש יהל"ם (צילום: נועה אדר, עיתון "במחנה")
הגיבוש ליהל"ם: מתמשך לאין סוף | צילום: נועה אדר, עיתון "במחנה"

בקטגוריית הגיבוש הכי מתמשך, שאין בו תחושת זמן, זוכה ללא ספק הגיבוש ליהל"ם. כשיום ולילה מתחברים להם יחדיו נוצרת אצל המועמדים את התחושה שהגיבוש אינו נגמר. על הגיבוש הזה מספר לנו לוי, מדריך ב"אחריי!" ובוגר שירות ביחידה.

על היחידה: יהל"ם היא יחידה הנדסית למשימות מיוחדות שמהווה יחידת העילית של חיל ההנדסה הקרבית. המיונים ליחידה הנחשבת מתחילים דווקא לאחר הגיוס, כחודש לאחר תחילת הטירונות בבית הספר להנדסה קרבית.

מה עוברים בגיבוש? "ביום ראשון בבוקר מודיעים למועמדים על תחילת הגיבוש, מארגנים ציוד ויוצאים למקום שבו מקיימים את הגיבוש. הגיבוש נמשך עד יום רביעי. במהלך כל לילה יש מסעות והקפצות, במהלך היום יש תרגולים צבאיים של זחילות בשטח, בניית אוהלים בזמנים קצובים, מילוי וסחיבת שקים . בנוסף לזה, במהלך הגיבוש ממלאים הנבחנים שאלון סוציומטרי אחד על השני, עוברים מבחנים פסיכוטכניים על מחשב וראיון אישי".

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "הזמן שאתה מרגיש שלא נגמר כי אתה פשוט נשאר ער כל הזמן".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: "יש מסע במהלך הלילה שבו נושאים אוהל על הגב".

כמה האלמנט החברתי משחק? "תמיד. כל הזמן. הגיבוש בוחן בעיקר איך שאתה מתנהג בחברה".

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "די משקף. הגיבוש פיזי והמסלול פיזי גם הוא. זה די אותה המציאות".

טיפ למתמיינים: "כח רצון, כמו בכל גיבוש"

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אם יש לך עקשנות, כח רצון והתמדה".

תנאי סף: פרופיל 82 וקב"א 52.

הגיבוש הכי מתסכל: סיירת מטכ"ל

סיירת מטכל (צילום: אסי מידן, דובר צה"ל)
סיירת מטכ"ל, לא מחפשים בהכרח את ההכי חזקים | צילום: אסי מידן, דובר צה"ל

בקטגוריית הגיבוש הכי מתסכל זכה כלאחר כבוד הגיבוש לסיירת מטכ"ל, הגיבוש שכל פעולה שתבצעו בו תירשם במחברת, מבלי שתדעו אם מצאה חן בעיני הבוחן או לא. על הגיבוש הכי מתסכל שמלש"ב יכול לעבור מספר לנו י', בוגר סיירת מטכ"ל ומדריך בעמותת "אחריי!". הוא רק מדגיש ואומר שהמתכונת של הגיבוש משתנה כל הזמן. Expect the Unexpeted זה שם המשחק.

על היחידה: סיירת מטכ"ל היא היחידה הנחשבת והמוכרת ביותר בצה"ל. תפקידה הוא ביצוע משימות מיוחדות ומשימות לאיסוף מודיעין בעומק שטחי האויב. על רב המשימות שהיא ביצעה לא תשמעו.

מה עוברים בגיבוש? הגיבוש מתחיל בבוחן בר-אור (בוחן כושר גופני) שעל פי תוצאותיו מחלקים את המתמיינים לקבוצות. במהלך הגיבוש עוברים משימות פיזיות שמכניסות את האדם למצבי קיצון. יש משימות קבוצתיות של ניהוג, עבודת צוות, עמידה מול קבוצה, כישורי הרצאה וביטחון עצמי. המשימות בוחנות התמדה, כמו, לחפור בור, לסחוב שקים על דיונות (משימות סיזיפוס), הן בוחנות גם אמינות. מה שמייחד את הגיבוש ליחידה הוא שלא רוצים לראות מי הכי מנופח, מי הכי חזק, הבחינות הן יותר מנטאליות ואישיותיות. תמיד יש מי שרואה אותך, אם היית הכי טוב בספרינטים, אבל התנפלת על האוכל בארוחת הצהרים, כנראה שלא תעבור את הגיבוש. עוד משהו לרוצים לבדוק זה מי עושה את המשימה לעצמו ומי עושה אותה לקבוצה, יש משימה כזו של בניית שני מגדלים, אחד קבוצתי ואחד אישי. רוצים לראות איך אתה מנהל עם הקונפליקט, מה השיקולים שלך ואיך אתה כבנאדם. באמצע הגיבוש יש שאלון סוציומטרי ואחריו עושים סינון ומחלקים לקבוצות מחדש. אורך הגיבוש משתנה כל הזמן כדי לצור עמימות בקרב המתמיינים".

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "כל הזמן רושמים עליך בחוברת מעריכים, אתה לא יודע מה כתבו עליך - טוב או לא טוב. בשייטת אם אתה ראשון, שני או שלישי, אתה טוב. פה אין נכון ולא נכון. אתה אף פעם לא יודע איפה אתה עומד".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: "בעיקר משימות הסיזיפוס והעבודה המתמשכת. העבודה לאורך זמן".

נקודות שבירה: "מנטליות בעיקרן. המדריך שואל אותך שאלה והוא בכוונה מזלזל בתשובה שענית. לא נותנים לך במהלך הגיבוש את הפידבק החיובי , אתה יכול לחשוב שאתה אחלה והמפקד לא ייתן משוב חיובי בכוונה כדי לבדוק כמה את חזק".

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "לדעתי מאוד. בעיקר במקום של הדינמיקה שבין עבודה צוות למיצוי יכולות אישיות. אין נכון ולא נכון".

טיפ למתמיינים: "להיות הגרסא הכי טובה של עצמך, ברגעי משבר רואים מי שקרן ומתנהג כמו שחקן ומי מתנהג כמו מי שהוא היה רוצה להיות".

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אתה לא יכול, יש מבחר כל כך רחב של אנשים ביחידה כך שאין שטנץ אחד".

תנאי סף: פרופיל 97 וקב"א 54

הגיבוש הכי שושואיסטי: צוללות

סימולטור צוללות (צילום: גילי קרן)
"מי שלא מסתדר עם החברים שלו בצוללת, לא יכול לפתוח את הדלת וללכת" | צילום: גילי קרן

בקטגוריית הגיבוש הכי שושואיסטי, זוכה למרבה הפלא, או שלא למרבה הפלא שייטת הצוללות. המועמדים בגיבוש הזה חותמים על כתב סודיות אודות כל מה שהם עוברים במהלכו ואלו שמתקבלים למערך נדרשים לוותר על אזרחויות זרות. את מה שאנחנו כן יודעים להגיד על הגיבוש, מספר לנו גל, מדריך בעמותת "אחריי!", בוגר שירות בשייטת הצוללות  ומי שהיה מדריך בגיבוש הזה במסגרת שירות מילואים.

על היחידה: שייטת הצוללות היא יחידת עילית התנדבותית. פעילות שייטת הצוללות מצויה ברובה רחוק מאור הזרקורים והמשימות שהיא מבצעת הן ברובן סוד כמוס. לוחמים בשייטת הצוללות מבלים שבועות ארוכים ביעדים רחוקים בלב ים בתוך הצוללת.

מה עוברים בגיבוש? "החבר'ה שמגיעים עוברים לפניו מבחנים פסיכוטכניים בביתן חיל הים בתל השומר. במידה והם עברו אותו הם מזומנים לגיבוש בחיפה. אורך הגיבוש הוא ארבעה ימים. היום הראשון מוקדש להיכרות עם הצוללת, היכרות עם מדריכי הגיבוש, קליטה והיכרות. מהיום השני בוחנים אצל החניך יכולת למידה גבוהה, מוטיבציה, יכולת עבודת צוות, יכולת טכנית, יכולת אלתור במצבי קיצון כמו הצפה בצוללת, מבחנים פיזיים ומסעות. מחפשים בגיבוש את האדם החושב, יש בו הרבה מבחנים טכניים, מבחנים צוותיים ואישיותיים. אדם שלא מסתדר עם אנשים לא יכול לפתוח דלת ולצאת מהצוללת בלב ים".

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "יש קושי מנטאלי מאוד גבוה. אני לא יכול לפרט על זה כדי לא לפגוע באפקט. יש חדר עם מבדק סודי שבא לבדוק את מידת העמידה הנפשית בלחץ יחד עם זה את הכישורים הטכניים, החניכים מוחתמים על כתב סודיות על המבחן הזה".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: "יש מסע ביער כרם מהר"ל. מסע באורך 12 ק"מ עם אלונקות"

נקודות שבירה: "בקטעים המנטאליים יותר, ביכולת הנפשית להכיל מצבים מסוימים וגם במסע".

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "מאוד משקף. להבדיל מגיבושים אחרים, ההליך הממיין הוא בגיבוש ולא במסלול, רב מי שניגש לגיבוש לא עובר, אבל רב מי שמתחיל את המסלול מסיים אותו".

טיפ למתמיינים: "לחשוב מחוץ לקופסא ועם זאת להיות הם עצמכם".

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אם אתה אדם קר רוח, אם אתה עם יכולות למידה טובות, יכולות טכניות סבירות, ראש גדול, עושה דברים עד הסוף, לא מעגל פינות".

תנאי סף: פרופיל 82 בלי סעיפים פוסלים (אסטמה, פלטפוס ברמת חומרה גבוהה, קלסטרופוביה...)  קב"א 53, ומעבר בדיקות בביתן חיל היום.

הגיבוש הכי מלחיץ: מגלן

לוחמים ביער מצב כריעה (צילום: במחנה, עיתון "במחנה")
מגלן - הגיבוש מאתגר פיזית כמו השירות עצמו | צילום: במחנה, עיתון "במחנה"

בקטגוריית הגיבוש הכי קשה מלחיץ מנצח הגיבוש למגלן, כך לפחות התרשמנו לאחר השיחות עם מדריכי "אחריי!". מדובר ביחידה מוכרת פחות, שהגיבוש אליה נחשב לאחד מהקשים ביותר. על הגיבוש מספר לנו אורי, בוגר היחידה, היום מדריך בעמותת "אחריי!".

על היחידה: מגלן היא יחידה מיוחדת לביצוע משימות מיוחדת בעומק קווי האויב. בשנים האחרונות הוסב תפקידה של היחידה גם לביצוע מעצרים מיוחדים ביהודה ושומרון, רב פעילותה אינה מוכרת כיום.

מה עוברים בגיבוש? "הגיבוש הוא גיבוש יח"טיות של חטיבת הצנחנים. אורך הגיבוש הוא בין שלושה לארבעה ימים והוא כולל בעיקר אתגר פיזי של זחילות, נשיאת אלונקות וסחיבת שקים".

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "להישאר אותו האדם, גם ברגעי קיצון".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: "יש הרבה אתגרים פיזיים, כל אחד רואה אתגר אחר כאתגר הכי גדול".

האלמנט הסוציומטרי: "80-90 אחוז ממי שעובר זה לא מי שמגיע ראשון או חמישי בריצה, בודקים איך אתה מתנהל בתוך קבוצה ואיך אתה מתנהל במצבי קיצון לאורך זמן".

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "לא המון, למרות שרואים את אותם הדברים כמו שרואים לאורך המסלול, זו נקודת מבט טובה. שלושת הימים האלה. למרות שאחר כך העבודה היא שונה, היחס שונה והכל שונה. החלק הדומה הוא האתגר הפיזי."

טיפ למתמיינים: "הטיפ הכי חשוב הוא לא לנסות להתבלט יתר על המידה ולא לנסות להיות משהו שאתה לא. לנסות להישאר קרי רוח ולהמשיך להתנהג כמו שהיית מתנהג בצורה מבינה ושקולה ולנסות לנטרל את זה שאתה אחרי שלושה ימים ללא שינה וכשכל השרירים תפוסים".

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אין שום תכונות מיוחדות, צריך להיות בעל יכולות פיזיות, כח רצון ומוטיבציה ויכולת הסתדרות בצוות עם אנשים אחרים.

תנאי סף: פרופיל 82 וקב"א 52.

הגיבוש הכי יוקרתי: טיס

סגן א' תקבל מחר כנפיים (צילום: אתר חיל האוויר)
הגיבוש לטיס. הכי נחשב? כן. הכי קשה? לא בטוח. | צילום: אתר חיל האוויר

על חיל האוויר הישראלי ועל קורס הטיס היוקרתי כולם שמעו. לא נפרט מעבר למה שאתם כבר יודעים. רק נציין שמבחינה פיזית, הגיבוש לקורס טיס הוא לא מהקשים מכיוון שרב ההליך הממיין נערך במהלך הקורס עצמו. הגיבוש הזה נכנס לרשימה הזו, בשל היוקרה.

מה עוברים בגיבוש? הגיבוש כולל אתגרים פיזיים כמו מסעות, סחיבת פק"לים ותרגילי כושר למיניהם, מידי לילה יש הקפצות ותרגולות וכן בנוסף יש אתגרים אינטלקטואליים שמצריכים למידה של חומר רב תוך זמן קצר והתנסות במשימות פיקוד. אורך הגיבוש הוא מיום ראשון עד יום חמישי בבוקר.

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: הידיעה שאתה מתמיין עם עוד הרבה חברה שדורגו כמוך עם נתוני הקב"א והפרופיל הכי גבוהים בצה"ל.

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: המסעות.

האלמנט הסוציומטרי: האלמנט הסוציומטרי תופס פחות נפח בגיבוש מכיוון שהליך המיון הסוציומטרי נערך במהלך הקורס עצמו.

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? הגיבוש משקף חלקים מקורס הקצינים, אבל בטח לא את רובו ובטח לא שירות של טייס בחיל האוויר.

טיפ למתמיינים: להתמיד ולתת את ההכי טוב שלך, אבל גם לזכור שרב שאנשים שמתחילים את התהליך הזה לא מסיימים אותו כטייסים, כך שאם זה לא הולך, הכל בסדר.

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? סטריאוטיפ הטייס הישראלי לרב אינו תואם את המציאות. הרבה מהטייסים לא היו התלמידים הכי טובים בבית הספר, הרבה מהם לא היו בכושר שיא ועל הרבה מהם צחקו שהם היו "מעופפים", לכן, אין שום דרך לדעת.

תנאי סף: פרופיל 82 וקב"א 52

הגיבוש הקצר ביותר: גיבוש סטי"לים

גיבוש סטילים (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
רק התחיל וכבר הסתיים - גיבוש סטי"לים | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

לא ברור איך מנפים את הטובים ביותר תוך יומיים, אבל ברור שמדובר באתגר לא קטן לממיין ולמתמיין. לכן בקטגוריית הגיבוש הקצר ביותר, זוכה הגיבוש לסט"ילים.

על היחידה: שייטת הסטי"ילים היא הזרוע המבצעית המרכזית של חיל הים. הגיבוש ממיין לתפקיד לוחם סטי"לים ובא למצוא את הלוחמים שידעו להתמודד עם מצבי קיצון יבשתיים וימיים כאחד.

מה עוברים בגיבוש? במהלך הגיבוש נבחן הפן הפסיכולוגי והפיזי של הלוחמים, בתוך כך הקפצות, ריצות, מירוצים ותחרויות ביבשה ובים יחד עם מניפולציות פסיכולוגיות שמופעלות על המועמדים.

האתגר המנטאלי בגיבוש: הזמן הקצר. אתה לא יכול ליצור רושם לאורך זמן. במשך היומיים שלך בגיבוש, אתה צריך לתת את ההכי טוב שלך.

האתגר הפיזי בגיבוש: המעברים החדים מהמים ליבשה וההתמודדות עם האתגרים שכל אחד מהם מציבים.

האלמנט הסוציומטרי: האלמנט הסוציומטרי הוא די חשוב בגיבוש סטי"לים. במהלך הגיבוש ניתנות משימות קבוצתיות שבאות לבחון כושר עבודה בצוות.

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? בשל הזמן הקצר של הגיבוש, הוא לא לחלוטין משקף את השירות על ספינת טילים שמאופיינת בפרקי זמן ארוכים בים, ושמירה על יחסים טובים עם צוות הספינה לאורך זמן.

טיפ למתמיינים: מחיל הים מוסרים לנו את הטיפ הבא "להראות את יכולותיהם, להביע דעתם, להתנהג באופן חברי ובעיקר, להיות עצמם".

איך תדע שאתה מתאים ליחידה: בעיקר על פי הכישורים החברתיים שלך והיכולת להיות "תקוע" עם אותם האנשים במקום קטן לאורך זמן.

תנאי סף: פרופיל 72 לפחות ללא סעיפים פוסלי ים (כמו מחלת ים לדוגמא) וקב"א 49.

הגיבוש הכי פיזי: שייטת 13

שייטת 13  (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
שייטת 13. סוחט פיזית, תרתי משמע | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

בקטגוריית הגיבוש הכי פיזי, זכתה שייטת 13 שסוחטת את המועמדים שלה תרתי משמע: ריצה, שחיה, זחילה, טיפוס, סחיבה ומסעות הם חלק ממסכת המיון שיעברו המשתתפים בגיבוש לשייטת 13.

על היחידה: שייטת 13 היא יחידת הקומנדו של חיל הים הישראלי ונחשבת לאחת מיחידות העילית הטובות בעולם. אלו שיעברו את הגיבוש, ימנו עם הלוחמים שיקראו "אנשי הדממה", הסיבה, סודיות פעילות השייטת.

מה עוברים בגיבוש? הגיבוש לשייטת 13 ידוע בשל המסעות המזורזים שבו, המסעות על החול שמכביד מאוד על ההליכה, המשימות קבוצתיות והמניפולציות הנפשיות שעוברים בו המועמדים. בין המשימות שנדרשים המועמדים בגיבוש למלא: פירוק והרכבת נשק על פי זמנים ושחייה במי ים עם משקפת אטומה, מבלי לראות לאן שוחים. אחד המבחנים המוכרים במסגרת הגיבוש הוא שהייה מתחת למים עם שנורקל ומשקפת ואחיזת חבל מתחת למים מבלי לזוז 25 דקות. אין קושי פיזי בביצוע המשימה הזו, אבל העניין המנטאלי שובר פה רבים.

האתגר המנטאלי בגיבוש: משימות שיודעים שהמטרה שלהן היא מבחן מנטאלי בלבד.

האתגר הפיזי בגיבוש: הגיבוש הזה הוא כולו אתגר פיזי. קשה לקבוע מה הקשה ביותר.

האלמנט הסוציומטרי: קיים, אבל יש העדפה למצטיינים במשימות הספורטיביות.

כמה הגיבוש משקף את השירות שלאחר מכן? כנראה שצריך לעבור את הגיבוש כדי לדעת באמת.

טיפ למתמיינים: תנו את הטוב ביותר שלכם ותזכרו שהכל בראש.

איך תדע שאתה מתאים ליחידה: כנראה שדרוש לך כח סבל מטורף כדי לשרת בשייטת 13.

תנאי סף: פרופיל 97 ללא סעיפים פוסלים וקב"א 52

לאתר עמותת "אחרי"
>> קרב מוחות: תכנית תלפיות VS תכנית חבצלות
_OBJ

בכל שיחה בין נערים עתירי אנדרנלין וחלומות לשירות בסיירת, השאלה המרכזית והוויכוח שחוזר על עצמו הוא "מה הגיבוש הכי קשה?" (ניסוח שונה ל"מי יותר גבר?"). בניסיון לשים סוף לשאלה הזו, דיברנו עם מדריכי עמותת "אחריי!", עמותה חינוכית חברתית הפועלת בין השאר להכנה לגיוס ולשירות משמעותי. מדריכי "אחרי" חשפו לנו את הפרטים המעניינים על כל אחד מהגיבושים - מה עוברים בכל אחד מהם? מה הקשיים המנטאליים? מה הקשיים הפיזיים? מה נקודות השבירה בכל גיבוש ואילו טיפים הם נותנים לניגשים לכל גיבוש.

צר לנו לאכזב, אבל התקשינו לקבוע מה הגיבוש הכי קשה, עם זאת, כל גיבוש זוכה בקטגורייה אחרת. מה מצאנו?

הגיבוש ללא תחושת הזמן: הגיבוש ליהל"ם

_OBJ

בקטגוריית הגיבוש הכי מתמשך, שאין בו תחושת זמן, זוכה ללא ספק הגיבוש ליהל"ם. כשיום ולילה מתחברים להם יחדיו נוצרת אצל המועמדים את התחושה שהגיבוש אינו נגמר. על הגיבוש הזה מספר לנו לוי, מדריך ב"אחרי" ובוגר שירות ביחידה.

על היחידה: יהל"ם היא יחידה הנדסית למשימות מיוחדות שמהווה יחידת העילית של חיל ההנדסה הקרבית. המיונים ליחידה הנחשבת מתחילים דווקא לאחר הגיוס, כחודש לאחר תחילת הטירונות בבית הספר להנדסה קרבית.

מה עוברים בגיבוש? ביום ראשון בבוקר מודיעים למועמדים על תחילת הגיבוש, מארגנים ציוד ויוצאים למקום שבו מקיימים את הגיבוש. הגיבוש נמשך עד יום רביעי. במהלך כל לילה יש מסעות והקפצות, במהלך היום יש תרגולים צבאיים של זחילות בשטח, בניית אוהלים בזמנים קצובים, מילוי וסחיבת שקים . בנוסף לזה, במהלך הגיבוש ממלאים הנבחנים שאלון סוציומטרי אחד על השני, עוברים מבחנים פסיכוטכניים על מחשב וראיון אישי.

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "הזמן שאתה מרגיש שלא נגמר כי אתה פשוט נשאר ער כל הזמן".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: "יש מסע במהלך הלילה שבו נושאים אוהל על הגב".

כמה האלמנט החברתי משחק? "תמיד. כל הזמן. הגיבוש בוחן בעיקר איך שאתה מתנהג בחברה".

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "די משקף. הגיבוש פיזי והמסלול פיזי גם הוא. זה די אותה המציאות".

טיפ למתמיינים: "כח רצון, כמו בכל גיבוש"

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אם יש לך עקשנות, כח רצון והתמדה".

תנאי סף: פרופיל 82 וקב"א 52.

הגיבוש הכי מבלבל: סיירת מטכ"ל

_OBJ

בקטגוריית הגיבוש הכי מבלבל זכה כלאחר כבוד הגיבוש לסיירת מטכ"ל, הגיבוש שכל פעולה שתבצעו בו תירשם במחברת, מבלי שתדעו אם מצאה חן בעיני הבוחן או לא. על הגיבוש הכי מתסכל שמלש"ב יכול לעבור מספר לנו י', בוגר סיירת מטכ"ל ומדריך בעמותת "אחריי!". הוא רק מדגיש ואומר שהמתכונת של הגיבוש משתנה כל הזמן. Expect the Unexpeted זה שם המשחק.

על היחידה: סיירת מטכ"ל היא היחידה הנחשבת והמוכרת ביותר בצה"ל. תפקידה הוא ביצוע משימות מיוחדות ומשימות לאיסוף מודיעין בעומק שטחי האויב. על רב המשימות שהיא ביצעה לא תשמעו.

מה עוברים בגיבוש? הגיבוש מתחיל בבוחן בר-אור (בוחן כושר גופני) שעל פי תוצאותיו מחלקים את המתמיינים לקבוצות. במהלך הגיבוש עוברים משימות פיזיות שמכניסות את האדם למצבי קיצון. יש משימות קבוצתיות של ניהוג, עבודת צוות, עמידה מול קבוצה, כישורי הרצאה וביטחון עצמי. המשימות בוחנות התמדה, כמו, לחפור בור, לסחוב שקים על דיונות (משימות סיזיפוס), הן בוחנות גם אמינות. מה שמייחד את הגיבוש ליחידה הוא שלא רוצים לראות מי הכי מנופח, מי הכי חזק, הבחינות הן יותר מנטאליות ואישיותיות. תמיד יש מי שרואה אותך, אם היית הכי טוב בספרינטים, אבל התנפלת על האוכל בארוחת הצהרים, כנראה שלא תעבור את הגיבוש. עוד משהו לרוצים לבדוק זה מי עושה את המשימה לעצמו ומי עושה אותה לקבוצה, יש משימה כזו של בניית שני מגדלים, אחד קבוצתי ואחד אישי. רוצים לראות איך אתה מנהל עם הקונפליקט, מה השיקולים שלך ואיך אתה כבנאדם. באמצע הגיבוש יש שאלון סוציומטרי ואחריו עושים סינון ומחלקים לקבוצות מחדש. אורך הגיבוש משתנה כל הזמן כדי לצור עמימות בקרב המתמיינים".

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "כל הזמן רושמים עליך בחוברת מעריכים, אתה לא יודע מה כתבו עליך - טוב או לא טוב. בשייטת אם אתה ראשון, שני או שלישי, אתה טוב. פה אין נכון ולא נכון. אתה אף פעם לא יודע איפה אתה עומד".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: "בעיקר משימות הסיזיפוס והעבודה המתמשכת. העבודה לאורך זמן".

נקודות שבירה: "מנטליות בעיקרן. המדריך שואל אותך שאלה והוא בכוונה מזלזל בתשובה שענית. לא נותנים לך במהלך הגיבוש את הפידבק החיובי , אתה יכול לחשוב שאתה אחלה והמפקד לא ייתן משוב חיובי בכוונה כדי לבדוק כמה את חזק".

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "לדעתי מאוד. בעיקר במקום של הדינמיקה שבין עבודה צוות למיצוי יכולות אישיות. אין נכון ולא נכון".

טיפ למתמיינים: "להיות הגרסא הכי טובה של עצמך, ברגעי משבר רואים מי שקרן ומתנהג כמו שחקן ומי מתנהג כמו מי שהוא היה רוצה להיות".

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אתה לא יכול, יש מבחר כל כך רחב של אנשים ביחידה כך שאין שטנץ אחד".

תנאי סף: פרופיל 97 וקב"א 54

הגיבוש הכי שושואיסטי: צוללות

_OBJ

בקטגוריית הגיבוש הכי שושואיסטי, זוכה למרבה הפלא, או שלא למרבה הפלא שייטת הצוללות. המועמדים בגיבוש הזה חותמים על כתב סודיות אודות כל מה שהם עוברים במהלכו ואלו שמתקבלים למערך נדרשים לוותר על אזרחויות זרות. את מה שאנחנו כן יודעים להגיד על הגיבוש, מספר לנו גל מוסקוביץ', מדריך בעמותת "אחרי", בוגר שירות בשייטת הצוללות  ומי שהיה מדריך בגיבוש הזה במסגרת שירות מילואים.

על היחידה: שייטת הצוללות היא יחידת עילית התנדבותית. פעילות שייטת הצוללות מצויה ברובה רחוק מאור הזרקורים והמשימות שהיא מבצעת הן ברובן סוד כמוס. לוחמים בשייטת הצוללות מבלים שבועות ארוכים ביעדים רחוקים בלב ים בתוך הצוללת.

מה עוברים בגיבוש? "החבר'ה שמגיעים עוברים לפניו מבחנים פסיכוטכניים בביתן חיל הים בתל השומר. במידה והם עברו אותו הם מזומנים לגיבוש בחיפה. אורך הגיבוש הוא ארבעה ימים. היום הראשון מוקדש להיכרות עם הצוללת, היכרות עם מדריכי הגיבוש, קליטה והיכרות. מהיום השני בוחנים אצל החניך יכולת למידה גבוהה, מוטיבציה, יכולת עבודת צוות, יכולת טכנית, יכולת אלתור במצבי קיצון כמו הצפה בצוללת, מבחנים פיזיים ומסעות. מחפשים בגיבוש את האדם החושב, יש בו הרבה מבחנים טכניים, מבחנים צוותיים ואישיותיים. אדם שלא מסתדר עם אנשים לא יכול לפתוח דלת ולצאת מהצוללת בלב ים".

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "יש קושי מנטאלי מאוד גבוה. אני לא יכול לפרט על זה כדי לא לפגוע באפקט. יש חדר עם מבדק סודי שבא לבדוק את מידת העמידה הנפשית בלחץ יחד עם זה את הכישורים הטכניים, החניכים מוחתמים על כתב סודיות על המבחן הזה".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: "יש מסע ביער כרם מהר"ל. מסע באורך 12 ק"מ עם אלונקות"

נקודות שבירה: "בקטעים המנטאליים יותר, ביכולת הנפשית להכיל מצבים מסוימים וגם במסע".

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "מאוד משקף. להבדיל מגיבושים אחרים, ההליך הממיין הוא בגיבוש ולא במסלול, רב מי שניגש לגיבוש לא עובר, אבל רב מי שמתחיל את המסלול מסיים אותו".

טיפ למתמיינים: "לחשוב מחוץ לקופסא ועם זאת להיות הם עצמם".

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אם אתה אדם קר רוח, אם אתה עם יכולות למידה טובות, יכולות טכניות סבירות, ראש גדול, עושה דברים עד הסוף, לא מעגל פינות".

תנאי סף: פרופיל 82 בלי סעיפים פוסלים (אסטמה, פלטפוס ברמת חומרה גבוהה, קלסטרופוביה...)  קב"א 53, ומעבר בדיקות בביתן חיל היום.

הגיבוש הכי סוציומטרי: מגלן

_OBJ

בקטגוריית הגיבוש הכי קשה פיזית מנצח הגיבוש למגלן, כך לפחות התרשמנו לאחר השיחות עם מדריכי "אחריי!". מדובר ביחידה מוכרת פחות, שהגיבוש אליה נחשב לאחד מהקשים ביותר. על הגיבוש מספר לנו אורי, בוגר היחידה, היום מדריך בעמותת "אחריי!".

על היחידה: מגלן היא יחידה מיוחדת לביצוע משימות מיוחדת בעומק קווי האויב. בשנים האחרונות הוסב תפקידה של היחידה גם לביצוע מעצרים מיוחדים ביהודה ושומרון, רב פעילותה אינה מוכרת כיום.

מה עוברים בגיבוש? "הגיבוש הוא גיבוש יח"טיות של חטיבת הצנחנים. אורך הגיבוש הוא בין שלושה לארבעה ימים והוא כולל בעיקר אתגר פיזי של זחילות, נשיאת אלונקות וסחיבת שקים".

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: "להישאר אותו האדם, גם ברגעי קיצון".

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: "יש הרבה אתגרים פיזיים, כל אחד רואה אתגר אחר כאתגר הכי גדול".

האלמנט הסוציומטרי: "80-90 אחוז ממי שעובר זה לא מי שמגיע ראשון או חמישי בריצה, בודקים איך אתה מתנהל בתוך קבוצה ואיך אתה מתנהל במצבי קיצון לאורך זמן".

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? "לא המון, למרות שרואים את אותם הדברים כמו שרואים לאורך המסלול, זו נקודת מבט טובה. שלושת הימים האלה. למרות שאחר כך העבודה היא שונה, היחס שונה והכל שונה. החלק הדומה הוא האתגר הפיזי."

טיפ למתמיינים: "הטיפ הכי חשוב הוא לא לנסות להתבלט יתר על המידה ולא לנסות להיות משהו שאתה לו. לנסות להישאר קרי רוח ולהמשיך להתנהג כמו שהיית מתנהג בצורה מבינה ושקולה ולנסות לנטרל את זה שאתה אחרי שלושה ימים ללא שינה וכשכל השרירים תפוסים".

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? "אין שום תכונות מיוחדות, צריך להיות בעל יכולות פיזיות, כח רצון ומוטיבציה ויכולת הסתדרות בצוות עם אנשים אחרים.

תנאי סף: פרופיל 82 וקב"א 52.

הגיבוש הכי נחשב: טיס

_OBJ

על חיל האוויר הישראלי ועל קורס הטיס היוקרתי כולם שמעו. לא נפרט מעבר למה שאתם כבר יודעים. רק נציין שמבחינה פיזית, הגיבוש לקורס טיס הוא לא מהקשים מכיוון שרב ההליך הממיין נערך במהלך הקורס עצמו. הגיבוש הזה נכנס לרשימה הזו, רק כי הוא נחשב.

מה עוברים בגיבוש? הגיבוש כולל אתגרים פיזיים כמו מסעות, סחיבת פק"לים ותרגילי כושר למיניהם, מידי לילה יש הקפצות ותרגולות וכן בנוסף יש אתגרים אינטלקטואליים שמצריכים למידה של חומר רב תוך זמן קצר והתנסות במשימות פיקוד. אורך הגיבוש הוא מיום ראשון עד יום חמישי בבוקר.

האתגר המנטאלי הכי גדול בגיבוש: הידיעה שאתה מתמיין עם עוד הרבה חברה שדורגו כמוך עם נתוני הקב"א והפרופיל הכי גבוהים בצה"ל.

האתגר הפיזי הכי גדול בגיבוש: המסעות.

האלמנט הסוציומטרי: האלמנט הסוציומטרי תופס פחות נפח בגיבוש מכיוון שהליך המיון הסוציומטרי נערך במהלך הקורס עצמו.

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? הגיבוש משקף חלקים מקורס הקצינים, אבל בטח לא את רובו ובטח לא שירות של טייס בחיל האוויר.

טיפ למתמיינים: להתמיד ולתת את ההכי טוב שלך, אבל גם לזכור שרב שאנשים שמתחילים את התהליך הזה לא מסיימים אותו כטייסים, כך שאם זה לא הולך, הכל בסדר.

איך תדע שאתה מתאים ליחידה? סטריאוטיפ הטייס הישראלי לרב אינו תואם את המציאות. הרבה מהטייסים לא היו התלמידים הכי טובים בבית הספר, הרבה מהם לא היו בכושר שיא ועל הרבה מהם צחקו שהם היו "מעופפים", לכן, אין שום דרך לדעת.

תנאי סף: פרופיל 82 וקב"א 52

הגיבוש הקצר ביותר: גיבוש סטי"לים

_OBJ

לא ברור איך מנפים את הטובים ביותר תוך יומיים, אבל ברור שמדובר באתגר לא קטן לממיין ולמתמיין. לכן בקטגוריית הגיבוש הקצר ביותר, זוכה הגיבוש לסט"ילים.

על היחידה: שייטת הסטי"ילים היא הזרוע המבצעית המרכזית של חיל הים. הגיבוש ממיין לתפקיד לוחם סטי"לים ובא למצוא את הלוחמים שידעו להתמודד עם מצבי קיצון יבשתיים וימיים כאחד.

מה עוברים בגיבוש? במהלך הגיבוש נבחן הפן הפסיכולוגי והפיזי של הלוחמים, בתוך כך הקפצות, ריצות, מירוצים ותחרויות ביבשה ובים יחד עם מניפולציות פסיכולוגיות שמופעלות על המועמדים.

האתגר המנטאלי בגיבוש: הזמן הקצר. אתה לא יכול ליצור רושם לאורך זמן. במשך היומיים שלך בגיבוש, אתה צריך לתת את ההכי טוב שלך.

האתגר הפיזי בגיבוש: המעברים החדים מהמים ליבשה וההתמודדות עם האתגרים שכל אחד מהם מציבים.

האלמנט הסוציומטרי: האלמנט הסוציומטרי הוא די חשוב בגיבוש סטי"לים. במהלך הגיבוש ניתנות משימות קבוצתיות שבאות לבחון כושר עבודה בצוות.

_OBJ

כמה הגיבוש משקף את השירות לאחר מכן? בשל הזמן הקצר של הגיבוש, הוא לא לחלוטין משקף את השירות על ספינת טילים שמאופיינת בפרקי זמן ארוכים בים, ושמירה על יחסים טובים עם צוות הספינה לאורך זמן.

טיפ למתמיינים: מחיל הים מוסרים לנו את הטיפ הבא "להראות את יכולותיהם, להביע דעתם, להתנהג באופן חברי ובעיקר, להיות עצמם".

איך תדע שאתה מתאים ליחידה: בעיקר על פי הכישורים החברתיים שלך והיכולת להיות "תקוע" עם אותם האנשים במקום קטן לאורך זמן.

תנאי סף: פרופיל 72 לפחות ללא סעיפים פוסלי ים (כמו מחלת ים לדוגמא) וקב"א 49.

הגיבוש הכי פיזי: שייטת 13

בקטגוריית הגיבוש הכי פיזי, זכתה שייטת 13 שסוחטת את המועמדים שלה תרתי משמע: ריצה, שחיה, זחילה, טיפוס, סחיבה ומסעות הם חלק ממסכת המיון שיעברו המשתתפים בגיבוש לשייטת 13.

על היחידה: שייטת 13 היא יחידת הקומנדו של חיל הים הישראלי ונחשבת לאחת מיחידות העילית הטובות בעולם. אלו שיעברו את הגיבוש, ימנו עם הלוחמים שיקראו "אנשי הדממה", הסיבה, סודיות פעילות השייטת

לאתר עמותת "אחרי"
>> קרב מוחות: תכנית תלפיות VS תכנית חבצלות