במקביל להסדרת גיוס החרדים בחוק חדש, בצה"ל מתכוננים לקליטת מחזור גיוס ראשון של מאות חרדים כבר באוגוסט הקרוב. במחנה 80 מוקם בימים אלו מתחם מיוחד עבור שתי פלוגות טירונים חרדים, אחת מהן תתחיל לפעול בעוד כחודש והשנייה תיפתח בנובמבר. בצבא מעריכים כי לאורך השנה הנוכחית תגדל מצבת החרדים בכ־60 אחוז, ובסופה ישרתו כ־5,300 חיילים חרדים בצה"ל.
על פי התוכנית, צפויים להיקלט במהלך השנה חמישה מחזורי גיוס לטירונות ברמת רובאי 02, שיותאמו להיקפי הגיוס ולהסתגלות האוכלוסייה החרדית למסגרת הצבאית. "כרגע אין כוונה לפתוח בסיסים חדשים לחרדים, כך שתהליך הכניסה שלהם לצה"ל ייערך בבסיסים הקיימים", אמר מפקד מערך מגל, אל"ם חי מימון. "עד היום מעולם לא פתחנו פלוגה המיועדת אך ורק לחרדים, וכדי שהמהלך יצליח, צריך לתת להם את התנאים הנדרשים כדי לעבור את ההכשרה", הסביר אל"ם מימון.
לדבריו, כשרות המזון בבסיס תותאם לרמה אליה מורגלים החיילים החדשים, סדר היום שלהם יכלול זמני תפילה וכן יוגדל מספר המפקדים בבסיס, כך ששדרת הפיקוד בפלוגות תורכב מגברים בלבד, כולל מש"ק ת"ש ומדריך אימון גופני. בנוסף, כניסת האוכלוסייה החרדית לבסיסי הטירונים דורשת מהמפקדים בפלוגות היכרות מעמיקה עם העולם התרבותי של המתגייסים הטריים. כבר בתחילת החודש הבא יתקיים במגל יום עיון מיוחד עבור מפקדי הפלוגות, במסגרתו יסיירו המ"פים בירושלים ויכירו את סביבת החיים החרדית. בין היתר, הם ייפגשו עם רבנים וסוציולוגים וישמעו הרצאות אודות התרבות החרדית ומקומו של הרב בקהילה. גם המפקדים הזוטרים בסגל יעברו הכנה טרם המפגש עם החיילים. הכנות הסגלים יכללו הרצאות בנושא האוכלוסייה החרדית וסימולציות העוסקות בפיקוד על חייל חרדי.
"אנחנו צריכים להבין שעל פי אמונתו של האדם החרדי - הרב שלו הוא הסמכות העליונה", חידד אל"ם מימון. "הוא לא מורד בפיקוד הצבאי ולא מחפש בלגן, אבל ככה הוא גדל 18 שנים. צריך להכיר את המקום ממנו החייל מגיע אבל לא לשכוח שעכשיו הוא בצה"ל ופקודות המפקדים הן שקובעות", ציין. "הכנות הסגל מדגישות את המעבר מתיאוריה לפרקטיקה, וחשוב שהמפקדים יידעו מה צפוי להם ואיך עליהם להתנהג".
"אפשר גם להתחזק רוחנית בצבא"
גיוס החרדים דרך מערך מגל צפוי להביא תוך שנה וחצי לגידול של חמישה אחוזים במספר הטירונים שעוברים הכשרה לרובאות 02, אשר עומד כיום על כ־30 אלף חיילים מדי שנה. נוסף למחנה 80, שבשעריו עתידים להיכנס מאות חרדים בחודשים הקרובים, גם בבסיסי טירונים אחרים בצה"ל המכשירים חיילי שח"ר (שילוב חרדים), כמו בחילות האוויר, המודיעין והתקשוב, מספר הטירונים החרדים עתיד לגדול בכ־30 אחוז.
טירונות שכזו הגיעה אל קו הסיום בשבוע שעבר, במסגרתה הוכשרו לרובאות 03 כ־20 חיילים חרדים שישמשו לוחמי הגנה קרקעית בבסיסי חיל האוויר. החיילים שהתגייסו במסגרת מסלול "נצח כחול", ישרתו במשך שנתיים וירכשו השכלה תיכונית או אקדמית בשנתם השלישית. לאחר שסיימו טירונות שנמשכה שלושה חודשים ימשיכו הלוחמים לעתיד לקורס נוסף, במהלכו ירכשו את רזי המקצוע. "כיום בסיסי החיל מאובטחים בעיקר בהגנה פסיבית, עם עמדות ותצפיות ולפעמים נערכים גם סיורים ופעולות יזומות", הסביר מפקד פלוגת הטירונים, סרן נאור אלפסי. "הלוחמים יהיו כוח איכותי ומיומן יותר, שחוץ מסיורים יידע להיות דינמי, לקפוץ במקרה הצורך ולטפל באופן מקצועי באירועים. בנוסף, מדובר בלוחמים לכל דבר, שגם יתפסו קווים וישתתפו בפעילות מבצעית", הוסיף המ"פ.
הלוחמים ישתלבו בבסיסים נבטים, חצרים, רמון ועובדה, שיותאמו לצורכיהם הייחודיים. "התחלנו עם המון חששות, אבל אחרי שראינו למה אנחנו מסוגלים אני מאמין בלב שלם שכל יחידה בצה"ל יכולה לשלב חרדים", טען סרן אלפסי והוסיף, "התחלנו מאפס, אבל זו אוכלוסייה מדהימה שבהחלט שווה את המאמץ".
גם החיילים בקורס נשמעו שבעי רצון מהטירונות שעברו. "השירות הצבאי הוא חלק מהתורה. יש מצווה להגן על הארץ שאלוקים נתן לנו", הבהיר טוראי מושיקו עמר, טירון חרדי ממודיעין עילית. "אפשר גם להתחזק רוחנית בצבא. יש פה חובה להשתתף בשלוש תפילות ביום, כך שגם מי שלא היה רגיל בבית – מתרגל פה, ובסוף זה בא מעצמו. אני גאה במה שאני עושה ולא מתרגש מהמחאות", הוא סיכם.
גם בתחום שירות הקבע מצביעים בחיל על נתונים מעודדים. אוכלוסיית "שח"ר כחול" מונה כיום למעלה מ־80 אנשי קבע, מתוכם 13 קצינים. "אלו חיילים שאולי לא חשבו בכלל על שירות צבאי כשהיו צעירים יותר, ומוצאים את עצמם חותמים קבע ומשרתים שנים רבות בצה"ל. זה הישג מצוין", סיפר בגאווה רמ"ד שח"ר כחול בלהק כוח האדם בחיל האוויר, רס"ן נתן חנינה.
חיל הים: עלייה של כ-85 אחוז בגיוס חרדים
גם בחיל הים מסלולי שילוב החרדים נוחלים הצלחה. בחיל הלבן נרשמה עלייה של כ־85 אחוז במספר החרדים שהתגייסו אליו בארבע השנים האחרונות. פרויקט שילוב החרדים בחיל מכונה "שח"ר ים", אליו התגייסו חרדים לראשונה בשנת 2009. מטרת הפרויקט היא לשלב את החרדים בתפקידים טכנולוגיים בחיל, על מנת שיוכלו להשתלב במעגל התעסוקה על בסיס הידע שרכשו.
"אנחנו רואים היענות מדהימה וגוברת מצד החרדים לשירות בחיל", סיפר רב חיל הים לשעבר, סא"ל (מיל') בניהו ג'מוס, שפרש לאחרונה מתפקידו. "כשהתחלנו את הפרויקט קלטנו רק כ־15 חיילים, ועם הזמן השמועה על השירות בחיל עברה מפה לאוזן ועוד חרדים נקלטו לשורותינו. אנחנו מאוד מרוצים משירותם בחיל, ושואפים להגדיל את מספרם בכל שנה", קבע.
על פי סקר שנערך בקרב חיילי "שח"ר ים" בשנה שעברה, עולה כי 70 אחוז מהחיילים החרדים ציינו כי השירות שיפר את תפיסתם לגבי צה"ל, כחצי מהנשאלים ציינו כי שירותם בצה"ל שיפר את תפיסת משפחתם את הצבא ובנוסף כחצי ציינו כי קהילתם מקבלת את עובדת שירותם בצבא.