גורמי ממשל יוונים טוענים כי נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מאיים להטיל וטו על הצטרפות פינלנד ושוודיה לברית נאט"ו, אם ארה"ב לא תשנה את ההחלטה שלה ותספק לו מטוסי חמקן F-35. הטורקים, עוד לפני טענות היוונים, הביעו לא מעט אי נחת מההחלטה למנוע מהם לרכוש מטוסי חמקן.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אישר למכור לטורקים מטוסי אחרים, F-16 משודרגים, אולם הוא סרב לשנות את ההחלטה שמונעת מהם לרכוש חמקנים עבור חיל האוויר הטורקי. החלטה שהתקבלה בעבר אחרי שטורקיה רכשה מהרוסים סוללות טילי נ"מ מסוג S-400. המערב שחשש שמידע מסווג על המטוסים ידלוף כך לרוסים החליט לבטל את מכירתם לטורקיה.
לאחרונה, פינלנד ושוודיה הגישו בקשה רשמית להצטרף לברית נאט"ו, זאת על רקע המלחמה באוקראינה והאיום הרוסי גם עליהן. רק שעל פי החוקה של הברית, כדי להתקבל נדרשת הסכמה פה אחד של כלל החברות בברית. כידוע, טורקיה חברה בברית נאט"ו. כלומר נדרש הקול שלה כדי שפינלנד ושוודיה יתקבלו כחברות בברית הצבאית. לטענת היוונים, הטורקים מתכוונים לסחוט את המצב לטובתם כדי שזה יקרה.
בשנים האחרונות טורקיה מנסה לשדרג את חיל האוויר שלה, שהזרוע הקרבית שלו נשענת על כ-250 מטוסי F-16 ותיקים מאוד ועוד כ-50 פנטומים עתיקים. חיל האוויר הטורקי היה אמור לקבל לידיו מאה מטוסי F-35 שהיו אמורים להחליף את רוב מטוסי ה-F-16, בטרם סולקו מהפרויקט.
אחרי המשבר הם שקלו לרכוש מטוסי קרב רוסים. אולם הטורקים מעולם לא ויתרו על החמקנים, בטח כשהם רואים את יוון, השכנה עמה יש להם מתיחות ארוכת שנים, רוכשת חמקנים ועוד מגוון של מטוסי קרב מתקדמים.
כאמור, האמריקאים אישרו לטורקים לרכוש את מטוסי ה-F-16 מהדגם המקדם והחדש ביותר. אולם נראה שארדואן מנסה לנצל את המצב שנוצר לטובתו כדי לקבל אמל"ח מתקדם יותר. לפחות לטענת היוונים. הערכה היא שהסיכוי כי ארה"ב תשנה את ההחלטה שלה לגבי החמקנים הטורקים קלוש מאוד. אלא אם הטורקים יוותרו על המערכות הרוסיות.