רוסיה הודיעה השבוע כי תייצא את אחד מטילי הנ"מ המתקדמים בעולם, והצליחה להדאיג לא מעט אנשים בעולם. חברת KBM הרוסית חשפה כי קיבלה אישור מהממשלה למכור ללקוחות זרים את טיל הכתף "9K333 ורבה", טיל כתף נגד מטוסים מדור חדש וייחודי מסוגו. הטיל נחשב לקטלני במיוחד ולפחות על פי הרוסים המערכת חסינה מפני מערכות שיבוש שבשימוש מדינות המערב. החשש העיקרי הוא שהטילים הקטנים האלה, שמופעלים על ידי לוחם בודד, יגיעו בקרוב גם לידיים של ארגוני הטרור השונים.
ואלרי קאשין, מתכנן בכיר בחברה, חשף במהלך תערוכת הנשק הרוסית, צבא 2015, כי החברה התבקשה לספק את המערכת ללקוח זר, וקיבלה את אישור הממשלה. הוא סרב לציין מי יהיה הלקוח הזר שיהיה הראשון לקבל את המערכת מלבד הצבא הרוסי, שכבר עושה בה שימוש מבצעי.
המערכת, שנועדה להחליף את טיל האיגלה על דגמיו השונים, נחשפה לראשונה בשנת 2011, אחרי שעברה בהצלחה סדרה של מבחני שטח, ונכנסה לייצור סדרתי זמן קצר לאחר מכן. כיום היא מופעלת על ידי לוחמים רוסים מדיביזיות הצנחנים, כוחות מיוחדים וככל הנראה נכנסה לשירות מבצעי גם בדיביזיות השריון והחי"ר.
"טיל דיגיטלי באופן מלא"
מדובר בטכנולוגיה מתקדמת ויחידה מסוגה, משום שלטיל הזה יש מערכת חיפוש מטרות בעלת שלושה ערוצים אופטיים, כמו גם מערכת זיהוי ונעילה על מטרה שעל פי קאשין הופכת את טיל הנ"מ הזה לרגיש יותר ומדויק הרבה יותר. מערכת העקיבה של הטיל, כך קאשין, מגדילה את טווח הפעולה ל-6 ק"מ. העמידות שלו בפני שיבוש גדולה פי 10 מדגמים קודמים, וברוסיה מתגאים בכך שהטיל הזה חסין מפני רוב מערכות השיבוש שיש למערב.
קאשין מציין כי מדובר בטיל "דיגיטלי באופן מלא" שפועל באופן אוטונומי באוויר. כל מה שהמשגר צריך לעשות זה ללחוץ על הכפתור, והטיל כבר יעשה את העבודה. עוד ציין שלטיל מערכת זיהוי עמית טורף סטנדרטית, מה שמוריד באופן משמעותי את החשש מפגיעה של מה שמוכר כ"אש ידידותית". כמו כן לטיל הזה יש ראש נפץ במשקל של 1.5 ק"ג ויכולת ליירט מטוסים בגובה של עד 4.5 ק"מ כאשר הוא נע במהירות של 500 עד 1,600 רגל בשנייה.
החשש הגדול ביותר כאמור, הוא שהטיל הזה יגיע לידיים של ארגוני טרור, ואלה יפעילו אותו בעיקר נגד מטוסי נוסעים. לא מדובר בתרחיש דמיוני; טילי כתף רבים מתוצרת רוסיה נמצאים בשימוש של ארגוני הטרור, כולל חמאס או חיזבאללה. אם טיל כזה יגיע לאזור שלנו הדבר יכול לפגוע באופן הפעולה של חיל האוויר. במהלך מבצע צוק איתן נרשמו לפחות עשר תקריות בהן נורה טיל כתף נגד מטוסי לעבר כלי טיס של חיל האוויר, וכמובן פספס – זאת מכיוון שרוב הטילים שנמצאים כיום בידי ארגוני הטרור נחשבים לישנים או מוכרים. טיל הורבה, במידה ויגיע לטרוריסטים, עלול לשנות את חוקי המשחק.